07 april 2022

Hej Höråsens plantskola!

Lina, Marie och Jeanette. Tjejerna som tagit över stafettpinnen och nu driver Höråsens plantskola i Tvååker tillsammans. En plantskola med gedigen historia bakom sig, belägen på en vacker och levande plats som omges av många entreprenörer och eldsjälar. Läs mer om deras resa hit, om visionen av gammaldags som möter nytt och om den ständigt närvarande naturen.

Vilka är ni?

Höråsens plantskola har funnits i över 60 år och hela tiden legat på samma plats, tryggt nedanför Höråsen. Hasse tog över efter Evert 1986 och förra året lämnade han över till oss: Lina, Marie och Jeanette. Marie och Jeanette träffade under KY-utbildningen till trädgårdsmästare på Munkagård 2006. Marie började arbeta hos Hasse på Höråsens plantskola direkt efter utbildningen, medan Jeanette började på ett annat trädgårdsföretag först för att sedan hamna, även hon, i Tvååker. Lina utbildade sig till trädgårdsarkitekt på Trädgårdsakademin 2012 där hon sedan fick arbeta i lärarlaget. 2019 började diskussionen med Hasse, som ville trappa ner och sälja plantskolan. Alla bitar föll på plats och tillsammans tog vi över stafettpinnen.

Varför har ni valt att satsa i Tvååker?

Tvååker är ett bevis på levande landsbygd! Här finns framåtanda, med många entreprenörer och eldsjälar. Plantskolan ligger verkligen på en vacker plats, nära till både hav och bokskogar. Tvååker med omnejd är ett populärt utflyktsmål, med vacker natur och många platser att uppleva.

Vad är ert mål och vision för er verksamhets utveckling i framtiden?

Ring på klockan-skylt utanför butiken.

Höråsens plantskola är unik och har mycket historia. Vi vill fortsätta driva den på ett gammaldags vis och samtidigt utveckla denna gedigna handelsträdgård. Kärnan har alltid varit att ha ett brett sortiment med växter av god kvalitet. Vi kommer fortsätta i samma anda, men vill givetvis lägga till saker. Som till exempel en liten fikavagn kommande säsong! Dessutom är vi stolta över att blivit invalda som medlemmar i Trädgårdsresan, som är en skattkarta för trädgårdsentusiaster. Trädgårdsresan är dessutom grundare av Bifonden – en insamling till förmån för våra viktiga pollinatörer. Vi vill gärna värna om den biologiska mångfalden.

Rolig fakta

Ofta tror våra kunder att vi har inspelad fågelsång på vår handelsträdgård. Sanningen är att vi har ett oerhört rikt fågelliv runtom oss och blir ständigt påminda om detta. Det har till och med gått så långt att vi behövt anpassa våra arbetstider för att kunna släppa in och ut våra fåglar som vartenda år envisas att flytta in i våra lokaler.

Faktaruta

Näring: Handelsträdgård
Adress: Fastarp 9, Tvååker
Webbplats: www.höråsensplantskola.se Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2022-04-07