Program

Under fyra dagar, den 7-10 juni 2021 har du möjlighet att delta i vårt helt kostnadsfria digitala forum med fokus på en innovativ och hållbar platsutveckling.

Ta del av experters kunskaper om autonoma fordon, diskussioner om framtidens hållbara resande (Mobility as a Service), trendspaning kring en hållbar destinationsutveckling och låt dig inspireras av eldsjälar inom Varbergs besöksnäring. Detta och mycket mer!

Medverkande: Varbergs kommun, Region Halland, Nobina, Friends of Gothenburg Innovation, Varberg Energi, EMC, Högskolan i Halmstad och Halland Tech Meet.

7 juni

Invigning av Varberg for future

Näringslivsdirektör Martin Andersson och samhällsutvecklingsdirektör Josefin Selander inviger forumet som pågår i dagarna fyra. Hör vilket inslag de rekommenderar på programmet och varför du skall ha koll på forumet!
Moderator – Emma Gunnarsson

Se invigningen Länk till annan webbplats.

Hör mer om pilotkörningen i Apelviken Länk till annan webbplats.

Hur kan autonoma fordon bidra till en hållbar utveckling?

Delta i Nobinas digitala föreläsningar och lär dig mer om hur kombinationen av On demand och autonomt kan komma att revolutionera synen på mobilitet och vilka värden det kan generera för en kommun och dess invånare.

Nedan ser du Nobinas föreläsningar för dagen:

Autonoma bussar och kollektivtrafik – tillämpningar och affärsmodeller

Föreläsning med Nobina.

Nobina, som är en ledande aktör inom autonoma bussar och kollektivtrafik, går igenom ett antal scenarier på tillämpning av autonoma bussar i kollektivtrafiksystemet. Vi pratar matarlinjer, first/last mile, stadsmiljö, landsbygd, mindre poddar, stora bussar samt hur kombinationen av On demand och autonomt kommer revolutionera synen på mobilitet.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Mobility as a Service (MaaS) – solutions for a more sustainable way of travel

Föreläsning på engelska med Nobina.

Nobina har lanserat appen Travis som på kort tid har blivit Sveriges ledande plattform för Mobility as a Service. Vi diskuterar hur kan MaaS bidra till att skapa ett mer hållbart resande utan att tumma på kundens bekvämlighet och kostnad. Och inte minst, finns det en marknad för Mobility as a Service även utanför storstadsregionerna?

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Hållbar, Smart och attraktiv kollektivtrafik – Tillgänglighet, infrastruktur och produktfördelar

Föreläsning med Nobina.

I en hållbar framtid kommer det krävas att vi reser mer gemensamt. Tillsammans med Varbergs kommun och Hallandstrafiken utvecklar Nobina kollektivtrafiken så att tillgänglighet, produkt och infrastruktur gör det enkelt, effektivt och tryggt att resa. Det gör att fler ersätter sina bilresor med buss, cykel och med att promenera. Vilka värden ger detta en kommun och dess invånare och hur bidrar det till kommunens hållbarhetsarbete?

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

8 juni

Är framtiden körd?

Workshop med Meike Brodersen (HH) och Kaspar Raats (HH/Volvo Cars) - Högskolan i Halmstad. (Genomförs på engelska)

Mycket görs just nu för att göra pendling med olika transportmedel så enkel, smidig och hållbar som möjligt. I framtiden så kör kanske självkörande fordon oss till busshållplatsen. Eller så har vi kanske små självkörande robotar som kör hem saker vi beställt från postombudet. I projekt AHA på Högskolan i Halmstad så undersöker vi vad folk gör av den där första och sista kilometern till och från busshållplatsen, tågstationen, eller kanske pendlingsparkeringen på vägen till jobbet, för att sedan ta fram gemensamma tekniska lösningar för en hållbar framtid där vi kanske inte ens äger egna bilar.

I den här workshopen får du dels höra mer om vad folk har berättat om hur deras första och sista kilometer ser ut på deras dagliga resor, och dels bekanta dig med vad vi idag tror är framtidens transportlösningar. Sedan kommer du att få experimentera med hur just din vardag skulle kunna se ut om dessa lösningar blir verklighet!

Läs mer om projektet: https://aha2.hh.se/ Länk till annan webbplats.

Mobilitet-som-tjänst för städer som förtätas

Föreläsning med Region Halland och Rise.

Ta del av ett intressant samtal mellan Peter Uppman, Innovationsstrateg på Region Halland och Anne Faxér, Projektledare Smart Mobility - Rise.

De kommer att prata om hur mobilitetstjänster som exempelvis självkörande minibussar, kollektivtrafik och bilpool kan stödja utvecklingen när staden förtätas.

Mobilitet-som-tjänst är inte bara ett abstrakt koncept – det kan exempelvis erbjudas som en samlad mobilitetstjänst via en app eller genom att man betalar mobilitet som en del av hyran. Att erbjuda en mångfald av mobilitetstjänster av hög kvalitet är väsentligt om vi ska kunna få en framtid där ägande av bil inte är en norm.

De pratar också om hur Halland kan flytta fram positionerna och agera testbädd för nya innovativa mobilitets-lösningar.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Hållbar stadsutveckling med smart mobilitet och logistik.

Föreläsning med Friends of Gothenburg Innovation.

Staffan kommer under sitt föredrag utgå från globala megatrender som påverkar framtidens städer med fokus på mobilitet och logistik.

Staffan har deltagit i flera innovationsprojekt med mobilitet och logistik i den täta staden som fokus och han kommer visa både inspirerande exempel och tankeväckande bilder.

Under föredraget kommer han även problematisera och diskutera ett landsbygdsperspektiv där realistiska alternativ till den egna bilen saknas.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Halland Tech Meet och HighFive presenterar - Ett inspirerande samtal om framtidens smarta mobilitetslösningar

Föreläsning med Halland Tech Meet och HighFive.

Välkommen till ett Halland Tech Meet som sänds live från Varberg for Future. Tillsammans med spännande gäster pratar de om framtidens smarta mobilitetslösningar.

Hur reser vi i framtiden? Vad innebär mobilitet som en tjänst för oss människor till vardags?

Vilka utmaningar måste vi lösa innan vi kan ha automona självkörande fordon på våra vägar och hur långt bort i framtiden är det egentligen?

Många spännande frågeställningar och samtal, dessutom kommer vi få hälsa på i den självkörande bussen!

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Prova på att ”leka” och spela framtidens mobilitet i Apelviken!

8 juni 10.00-14.00, 12 juni 9.00-15.00, 13 juni 9.00-15.00.
Under tre dagar i Apelviken kommer studenter från Högskolan i Halmstad att bjuda in intresserade att spela brädspel mellan sanddynorna. Studenterna går högskolans kandidatprogram Digital Design and Innovation och deras nya brädspel är designat för att på ett lekfullt och engagerat sätt bjuda in människor att diskutera framtidens resande.

Brädspelet genomförs som en spontan aktivitet i Apelviken och restriktioner följs naturligtvis enligt alla konstens regler.

9 juni

Smarta städer - vad är möjligheterna med förnybar energi och IoT i framtidens städer?

Föreläsning med Varberg Energi.

Varberg energi beskriver möjligheterna med förnybar energi i kombination med IoT tjänster och hur det påverkar våra städer och dess invånare där dagens konsumenter blir morgondagens prosumenter.

Vi får också ta del av hur solpaneler, elbilar, elektrifiering, smartphones, 5G, fjärrkyla , IoT och batterier skapar helt nya möjligheter till hur vi lever i vardagen och utvecklar nya affärsmodeller - som exempel;
Hur kan man se annorlunda på vad en elbil är för något? Och vilken roll får den i vårt framtida energisystem?

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Globala trender – en spaning om hållbar destinationsutveckling.

Föreläsning med Friends of Gothenburg Innovation.

Staffan kommer under sitt föredrag visa åtta globala megatrender som påverkar framtidens samhälle.

Utifrån dessa kommer Staffan sedan dyka ner i hur dessa globala trender kan påverka turism och hållbar destinationsutveckling för kommuner och regioner i Sverige, dels inom de täta urbana samhällena men även med reflektioner om landsbygdens möjligheter att locka oss till naturnära upplevelser - något som kan möjliggöras av ny teknik och som under Coronapandemin accelererat.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Varbergs första hyrcykelsystem

Föreläsning med Varbergs kommun.

Så har vi skräddarsytt Varbergs första hyrcykelsystem tillsammans med näringslivet! Möt projektledare från destinationskontoret och trafikavdelningen i Varbergs kommun då de berättar hur arbetet gått till. Det har varit ett utmanande utvecklingsarbete men nu lanseras äntligen hyrcykelsystemet i samarbete med Cycleurope som skall bidra till att fler kan välja cykeln framför bilen.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Apelviken 365, ett pågående byggprojekt

Föreläsning med Varbergs kommun.

Tillsammans vill vi göra Apelviken till en ännu härligare plats för alla året runt.

Varbergs kommun gör en hel del satsningar i Apelviken under de kommande tre åren. Vi anlägger bland annat en strandpromenad med belysning, en strandlekplats, utomhusgym samt mötesplatser och torgytor där du har möjlighet att träffas och umgås.

Projektledare för Apelviksprojektet, Julia Anding och landskapsarkitekt Åsa Svensson berättar om planerna som ska göra Apelviken till en ledande surfdestination och en plats att mötas på 365 dagar om året.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

10 juni

Cirkulära affärer i ett levande Varberg och Halland

Föreläsning med EMC.

Cirkulär Ekonomi är ett av de viktigaste verktygen för att nå framtida mål inom miljö och klimat och en förutsättning för att hejda klimatkrisen. Det är också ett utmärkt verktyg för att utveckla nya affärsmodeller och bygga långsiktiga relationer med samarbetspartners, kunder och andra intressenter.

Under en timme får vi höra Michaela Flenger från EMC och Lindha Feldin från Region Halland berätta om Hallands ambitioner och strategier för att förverkliga en cirkulär framtid.

Ni får också tips och kunskap om hur ert företag kan få stöd på er cirkulära resa.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Trendspaning kring hållbar destinationsutveckling

Föreläsning med Visit Halland.

Jimmy Sandberg, marknadsansvarig och Jonas Olsson, ansvarig för destinationsutveckling på Visit Halland pratar om trender kring turism och resande och innovationer som påverkar utvecklingen. Men också hur vi ska möta en allt större efterfrågan på den halländska naturen.

Hur utvecklar vi en hållbar destination tillsammans?

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Hur arbetar Varbergs kommun mot att bli en hållbar destination?

Föreläsning med Varbergs kommun.

Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Varbergs kommun i samtal med moderator Emma Gunnarsson om arbetet med att ta fram en hållbar destinationsplan. Ni får även möta några eldsjälar inom besöksnäringen i Varberg och får ta del av deras tankar kring en hållbar destinationsutveckling.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Impact Lunch: Ät lokalt, tänk globalt

Föreläsning med Hallands Matgille.

Under detta lunchwebbinarium kommer Lina Borghardt från Coompanion Halland att samtala om drömmar, mat och hållbarhet tillsammans med Anna Maria Spaniol från Hallands Matgille och Anna Marxén från Vinbaren Deilig.
Hallands Matgillets mission är att den halländska livsmedelssektorn skall producera god klimatsmart mat som bidrar till en bättre miljö och fler konkurrenskraftiga företag. Under webbinariumet kommer du också få ta del av inspirerande exempel på företag som driver verksamheter med ett hållbarhetstänk, stor passion och engagemang.

Här kan du se föreläsningen Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2021-06-11