Nätverken

NOD har ett nära samarbete med kluster och nätverk inom besöksnäringen. Tillsammans utvecklar vi Varberg som destination.

Nätverken har skapats både utifrån geografiskt område, som till exempel Smaka På Tvååker, Vännerna i Viken och Norr Om Varberg, och utifrån bransch, som Varberg Handel och Varbergs Krögarförening.

Under 2020 gjorde vi en gemensam destinationsplan för Varberg 2020-2024. Den samordnas av NOD i tät dialog med besöksnäringen tre gånger per år. Planen är helt digitaliserad och uppdateras årligen för att vara levande och aktuell. Destinationsplanen är en gemensam kunskapshub för satsningar inom besöksnäringen, oavsett om det gäller offentliga eller privata initiativ.

Klicka här för en större bild.

Karta med utmärkta kommunala satsningar

Vilka satsningar planerar nätverken?

André och Roxy Brittas

Kontakt: Roxy Handing
roxy@brittasveranda.se, teatern@live.se 

Vännerna i Viken är en förening med i dagsläget nio stycken medlemmar; Varbergs Kusthotell, Destination Apelviken, Restaurang Solviken, Nisses Bodega och Handlar'n, Restaurangerna Brittas Strandveranda och Johns Place, ApelvikStrand, Surfers och Restaurang Surf Saloon, &Olles liksom Peder skrivares skola inriktning Vindsurfing.

Vi arbetar för ett nära, stödjande och givande samarbete mellan våra medlemmar, och för att tillsammans med kommunen och olika aktörer skapa en härlig året runt- destination för alla åldrar, smaker, aktiviteter och självklart surf!

Vår mest välbesökta säsong är sommarens semesterveckor, då stränderna är fulla med badgäster och strålande sol. Vi satsar och jobbar mycket för att förlänga sommaren både på för- och eftersäsong, i konceptet ”Sommaren är längre i Apelviken” öppnar vi tidigare på våren och håller öppet längre på hösten för att bjuda in till, och skapa, en levande vik året om.

Ett uppskattat event man kan besöka är Apple Bay Day på nationaldagen där vi bjuder in hela familjen att dansa och sjunga till gratis dagskonsert, prova på aktiviteter längst hela stranden och att njuta av god mat och dryck, en fullspäckad och rolig dag för alla åldrar!

Ett annat är Vinfestivalen, där alla restauranger bjuder in gästerna på en ”prova på vinresa” världen över, med nya smaker, mat och glädje!

Marie Torstensson Smaka på Tvåkker

Kontakt: Josefin Bergström
hej@bergstromstehandel.se

- I Smaka på Tvååker ingår 34 företag söder om Varberg i Tvååker med omnejd (se hemsidan vilka företag som är med i nätverket smakapatvaaker.se)
- Det sprudlar av entreprenörskap och god företagskultur med allt från små grönsaksstånd till större konferensanläggningar men även gårdsbutiker, boende och caféer. Våra besöksmål ligger på landet, alla är unika i sitt slag och personliga.
- I ledningsgruppen sitter 4 personer som alla är egna företagare: Kicki Näslund Obbhults gård, Claire Kjärrman Farmhouse gårdsbutik, Jens Agerbjer Kärrets grönsaker, Josefin Bergström Bergströms tehandel
- Vi kör våra event helger tredje helgen i maj och tredje helgen i augusti och första advent då vi vill visa upp oss och ta hand om besökarna lite extra.

Nils Gordh Campinggruppen

Kontakt: Nils Gordh
nils.gordh@apelviken.se

- Camping Varberg är ett samarbete mellan åtta campingplatser. Vi arbetar för att etablera och stärka camping i vår region; gentemot och med kommun och beslutsfattare, i samarbete med andra företag och organisationer, och för våra gäster.
- Medlemmarnas stora tillväxtpotential ligger framför allt i den tid som inte utgörs av sommar och de klassiska semesterveckorna. Vi arbetar efter devisen ”Sommaren är längre i Varberg”. I det ingår att förlänga och vidga säsongen, men också att skapa reseanledningar under andra säsonger. Inte minst har de senaste årens stora ökning av husbilar öppnat för nya möjligheter. En husbil används i mycket större omfattning året runt, än traditionell camping i husvagnar och tält. Traditionella enkla campingstugor har ofta bytts ut mot stugor, rum och lägenheter med hotellstandard.
- Camping står redan idag för en majoritet av gästnätterna i Varberg och Halland. Omkring sextio procent av Hallands gästnätter produceras av campingplatser. Vi är övertygade om att vi kan öka ytterligare i samarbete med kommun, region och andra aktörer. Vi kan göra det genom att skapa fler reseanledningar september till maj, genom att öka vår exportmognad och genom att samarbeta.

Byaregårdens bryggeri

Kontakt: Helen Andersson
helen@helenandersson.se

- 2022 ökar vi antalet medlemmar och nu är vi närmare fyrtio medlemsföretag. Vi finns norr om Varberg upp mot Kungsbacka, i väster fram till havet och österut mot Nösslinge och Kungsäter. Våra medlemsföretag spänner över många branscher, från café och bageri, bryggeri och pizzarestaurang, gårdsbutiker, vandringsleder, boende, uteritter, keramiker och konstnärer med mera. Alla medlemmar finns på vår hemsida.
- Vårt främsta mål är att, genom samarbete, skapa ökat intresse för att besöka våra pärlor norr om Varberg. Vi stöttar varandra till att utvecklas och våga satsa. Vi försöker utmana våra medlemmar att bli mer synliga i den digitala världen.

- Vår nya styrelse består i år av Helén Andersson (ordf), Morgan Andersson båda från Gårdakrik, Åsa Berggren Annerström, morÅdotter i Bua, Inger Elftorp, Byaregården & Mari Neldemo, Ekkullens Fårfarm.

I år kommer vi att satsa på att skapa småkluster inom Norr om Varberg för att skapa nya samarbeten och nya events, t.ex. cykelrundor mm

- Tre besökshelger är planerade under 2022: 21-22 maj, 17 september och 17 december.

Vi finns på hemsidan, facebook & Instagram”

Ulrika Lagergren

Kontakt: Peter Gustavsson
pg@societen.se

- Vi önskar precis som Varbergs handel en permanent vädersäkring på torget – det hade förbättrat förutsättningarna för många evenemang.
- När det blir tillåtet att samlas många igen vill vi erbjuda uteservering och storbildsvisningar i Brunnparken. Under Varbergs BoIS hemmamatcher vill vi anordna event där bortasupporters kan samlas.
- Vi planerar en repris av Smaka på Varberg som Krögarföreningen är med och utvecklar. Alkoholtillståndslagen har förenklats något så att fler kan vara med. Det är positivt, för då kan vi visa upp bredden.
- Vi hoppas också på fler medlemmar, inte bara i stadskärnan utan över hela kommunen.

Björn Lundh

Kontakt: Björn Lundh
kvantumbjorn@telia.com

-Varberg Handel består av femtio medlemmar inklusive alla butiker i Galleria Trädgården. De flesta har sin verksamhet i centrala Varberg.

Varberg har en mycket positiv utveckling och fortsätter växa. Det sprängs för fullt för att göra ett dubbelspår för tågtrafiken under Varberg och de första tågen förväntas rulla i december 2024! Detta frigör mycket mark i nuvarande hamnområde och inom några få år påbörjas byggnationen av en helt ny stadsdel: Västerport! I första fasen blir det ett nytt hotell, 500 bostäder och ett parkeringshus!

Varberg Handel hälsar er alla mycket välkomna till Varberg och ser vi fram mot en blomstrande handel i vår fina stadskärna!

Terese Asplund

Kontakt: Terese Asplund
Terese.Asplund@comwell.se

- Syftet med hotellgruppen är att genom samverkan bidra till att stärka Varberg som besöksdestination hela året. Det handlar om affärs-, konferens- och det privata segmentet. I arbetet för en stark destination är infrastrukturen, kompetensutvecklingen och kompetensförsörjningen viktiga frågor som vi arbetar med i gruppen.
- För att lyckas med våra målsättningar och med arbetet för att stärka betydelsen för hotellnäringen, handlar det också om att stärka varandra som besöksmål. Därför är erfarenhetsutbyte oss emellan också en viktig del i vårt arbete.
- Den största potentialen till utveckling som vi ser, är att arbeta med att driva resande till Varberg 365 dagar om året. Det innebär att driva arbetet mot flera olika segment. Vi tror också att de olika segmenten affärs, privat och konferens kan driva varandras besök till Varberg och därmed skapa goda synergier för hela besöksnäringen i Varberg året runt.
- I vårt nätverk ingår åtta härliga boendeanläggningar:
Destination Apelviken, Robert Secher
Hotell Gästis & Hotell Havanna, Erik Diding
Varbergs Stadshotell, Bo Samuelsson
Clarion Collection Hotel Fregatten, Jessica Johansson
Fästningens B&B Vandrarhem, Carl Einerfors
Okéns Bed & Breakfast, Gert Okén
Varbergs Kusthotell, Terese Asplund

Ulla Arvidsson  Åkulla bokskogar

Kontakt: Ingela Armbro
ingela@akullaresort.se

Åkulla Bokskogar ett fantastiskt område i Varbergs inland, med ett av Sveriges förnämsta bokskogsområden. Här kan du vandra på 12 fina uppmärkta stigar. 10 av stigarna har länkar mellan sig vilket göra att du kan komma runt i området utan att gå från punkt A till B och tillbaka. Totallängden av stigarna är 6,6 mil.

Var i Sverige kan du njuta av den fria naturen och samtidigt ha möjlighet att grilla korv i skogen eller äta en måltid på restaurang med en stjärna från Guide Michelin, fika på de mest fantastiska caféer, hälsa på lamm och kunna handla i gårdsbutik, eller besöka motormuseum. Ha möjlighet att sova på härligt hotell, stuga, vandrarhem eller vindskydd. Området bjuder upplevelser för alla på alla nivåer.

Här finns Ästad Vingård, Öströö fårfarm, Bråtadals vandrarhem, Åkulla Outdoor Resort, Obbhults gård, Villa Stenhuset, Skärbäcks stugor, Gräv o Ha Sköj, Stigs motormuseum samt Kärramosse gård

Se hemsida: www.akullabokskogar.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Göran Palmkvist Kungsjölederna

Kontakt: Bo-Göran Gustafsson
bgg.gustafsson@gmail.com

- Det enkla är det exklusiva, är vårt motto. I nuläget tar vi emot 6-7000 besökare per år, men vi skulle kunna dubbla antalet. Vi nätverkar en hel del, både i olika kluster och i kranskommunerna, för marknadsföring och samarbetspartners. Vi bjuder också in de olika besöksnäringsnätverken till Kungsjöområdet.

Pernilla Nilsson Destination Läjet

Kontakt: Pernilla Nilsson
info@destinationlajet.se

-"Destination Läjet driver på för en ständig utveckling av destinationen Träslövsläge. Vårt fokusområde just nu är piren vid stora hamnen där vi vill få till en ny badbrygga, belysning, bättre sophantering med mera. Vi deltar i flera möten med kommunen för att komma vidare i denna process.

Vi uppdaterar också vår turistkarta och informationsskylt varje år så de är aktuella, eftersom det löpande blir förändringar i vilka företag som är verksamma i Träslövsläge med omnejd.

Två gånger per år har vi nätverksträffar med föreningens medlemsföretag. Där bestämmer vi bland annat om kommande event, exempelvis Kräftans Dag och Jul på Läjet, och om det finns andra önskemål som vi kan förverkliga tillsammans. Tanken är att företagen i framtiden ska kunna skapa gemensamma event genom samarbete och i övrigt stötta varandra i sin lokala gärning.

För att ge våra medlemmar ett mervärde har vi skapat ett system där medlemsföretagen i området kan lämna olika erbjudanden som är exklusiva för medlemmarna – se hemsidan.

Destinations Läjets mål är också att vara en länk i kontakten mellan företagen och kommunen."

Pernilla Nilsson Destination Läjet

Kontakt: Hans Lillhage
hans@lillhagekonsult.se

En av de viktigaste uppgifterna för VNF är att verka som en kanal in emot kommunen för medlemmarna. Här har en positiv förändring skett då de större näringslivsorganisationerna nu har en direkt representation vid kommunens dialogmöten som syftar till att informera och få återkoppling till pågående förändringsarbete. Inom VNF så träffas styrelsen med representanter från de olika näringslivsorganisationerna inför möten med kommunen. Detta gör det möjligt att vi tillsammans kan ge samordnade kommentarer som svar på frågor från kommunen. Vidare så är VNF fortsatt en viktig kanal för övriga medlemmar som inte ingår i någon organisation. 

VNF delar också ut ett pris, Varberg Award, till en person som aktivt bidragit till en positiv utveckling inom Varberg, se vidare nedan. Skicka gärna in din nominering.   
Har du några frågor om föreningen är du välkommen att kontakta Erling Gunnesson tel 070-2190805 eller mail Erling.gunnesson@outlook.com

Senast ändrad: 2023-09-07