Choose language
Other:
  • Start
  • / Utvecklingsarbete
Glödlampor

Utvecklingsarbete

NOD deltar i flera samarbeten på lokal, nationell och internationell nivå tillsammans med spännande samarbetspartners. Tanken är att genom externa projektsamarbeten skapa möjlighet för benchmarking för både kommunen och NODs företagsnätverk.

Genom att rigga skräddarsydda aktiviteter på hemmaplan kan företag inom exempelvis besöksnäringen ta del av kompetensutveckling inom digitalisering. Ett annat exempel är företag med kompetensbehov inom programmering som får möjlighet att ta emot praktikanter från utlandet.

NOD satsar på att bidra med relevanta mötesplatser, förmedla samarbeten och vara en motor för utvecklingssatsningar för företag i Varberg.

Internationella samarbeten


Cold Cost Collective

Det nordeuropeiska nätverket Cold Cost Collective består av danska, finska, holländska, norska, tyska och svenska kommuner och universitet med geografiskt liknande förutsättningar nära havet. Vi delar gemensamma utmaningar med varierande säsonger inom besöksnäringen samt utvecklingen av digitala tjänster och lösningar som möter förväntningarna hos morgondagens turist. Nätverkets syfte är att tillsammans utveckla kunskap, metoder och EU-projekt som stärker turism och besöksnäring.

 

Eurotowns

Eurotowns

Varbergs kommun är med i det europeiska nätverket Eurotowns, ett EU-nätverk för medelstora europeiska städer. Inom Eurotowns fokuserar fyra olika grupper på fyra olika frågor där en av grupperna, kallat Task team Culture, har fokus på kultur. NOD arbetar tillsammans med kultur och fritidsförvaltningen i Varberg inom Task team Culture för att hämta hem kunskap om hur Varbergs kommun kan skapa utveckling genom arbete med kultur, kreativa näringar och samhällsutveckling.

Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

EU-projekt

Interreg

Innomatch

Att våga satsa på innovation kan vara svårt för små företag. Genom att koppla ihop de mindre verksamheterna med universitetsstudenter hoppas projektet Innomatch öka innovationen i företagen.

Medverkande aktörer är CLL Campus Varberg, Coompanion Halland, Aalborg Universitet, Marknad Varberg (NOD), Erhvervsakademi MidtVest, Erhvervsakademi Aarhus, VIA University College, Erhvervsakademi Dania, Stiftelsen Drivhuset i Göteborg

Projektet Innomatch finansieras av Region Halland och Interreg.

Läs mer härlänk till annan webbplats

Logga

SMaRT mobilitet

SMaRT mobilitet är ett förprojekt tillsammans med svenska och danska kommuner som vill utveckla tillgängligheten till platser på landsbygden. För att stimulera en ökad användning av hållbara transporter i samband med resor i fritidssyfte på landsbygden skall förprojektet skapa en sammanställning av relevanta alternativ.

Medverkande aktörer är Destination Läckö-Kinnekulle AB, Essunga kommun, Grästorps kommun, Götene kommun, Norddjurs kommune, Skara kommun, Skaraborgs kommunalförbund och Varbergs kommun.

 

Nationella projekt


Destination Halland

Destination Halland 2020 är ett EU-finansierat projekt med syfte att stärka besöksnäringens utveckling i Halland. På Destination Halland stöttar Region Halland kommunerna genom kunskap, affärsutveckling och kommunikation och kommunerna i sin tur stöttar företagen. NOD genomför aktiviteter i Varberg inom ramen för projektet. Läs mer här.länk till annan webbplats

Åkulla Outdoor

Åkulla Outdoor är ett samarbetsinitiativ kring en friluftsfestival i Åkulla. Syftet är att få starkare samarbeten, fler aktiviteter i området och att få fler att upptäcka våra fantastiska bokskogar. Vi vill skapa ett Åkulla som är en destination för sport och friluftsliv. Programmet erbjuder något för alla. Under festivalen 2018 fanns allt från naturverkstad och upplevelsevandring för de yngsta till ungdomsgäng med Varbergs Ungdomsgårdar. Festivalen erbjöd bland annat flera vattensporter, vandring, löpning och hinderbana. Cykeltrail, en häpnadsväckande cykelsport, kommer höll uppvisningar och gav samtidigt besökarna möjlighet att testa själva.

Medverkande aktörer var Varbergs kommun (genom NOD och Kultur- och fritidsförvaltningen) och Varbergs Fastighets AB tillsammans med engagerade samarbetspartners. Företagen och föreningarna bidrog med det viktigaste för besökaren - innehållet. VFAB och kommunen bidrog med projektledning och säkerställde att allt det praktiska fungerande.

Åkulla logga

Åkturen

Åkturen är ett pilotprojekt för en hop-on hop-off buss till besöksmål på landsbygden. Projektet går ut på att undersöka om det finns underlag för fler att resa kollektivt till besöksmål på landsbygden. Projektet går också ut på att stärka landsbygdens besöksmål och öka tillgängligheten till dem.

Projektet ägs av Varbergs kommun och drivs i samverkan med Länsstyrelsen i Halland. Trafiken köps av Hallandstrafiken.

Projektet Åkturen finansieras av Lokalt ledd utveckling Halland via Landsbygdsfonden.

RISE VINNOVA Varbergs kommun

ARENA
Näringslivs- och destinationskontoret (NOD) i Varbergs kommun och RISE institutet har gått samman och skapat projektet ARENA. Här kommer man att fokusera på att skapa ett ramverk för cirkulär omställning i Halland. Tillsammans kommer man arbeta för att höja kunskapsnivån om cirkulär ekonomi hos kommun, medborgare och näringsliv. Förutsättningarna för en regional arena där människor kan mötas och samarbeta för cirkulär omställning kommer också att utredas.

Finansiär är Vinnova. Projektägare är Näringslivs- och destinationskontoret (NOD) och projektpartner är RISE institutet. Medverkande bolag är Bildepån, Hallands Hamnar, Systeminstallation, Taiga, Varberg Energi och Varbergs fastighetsbolag. 

Senast ändrad: 2019-05-06
KONTAKT
Kontaktbild
Louise Wallmander
Utvecklingsstrateg
MER INFORMATION


Besöksadress
Näringslivs- och destinationskontoret
Västra Vallgatan 39
432 41 Varberg