Regionala översiktplanegruppen som initierats av Region Halland för att främja en Hållbar samhällsplanering i länet har hittat ett nytt fokusområde i jordbruksmarksfrågan. Jordbruksmarken runt våra städer är en av de största utmaningar i den tillväxt som Halland befinner sig i. Det är också en av de tydligast identifierade utmaningarna i Prospera projektet. Forumet är ett steg I rätt riktning mot en god dialog kring frågan.
Datum: 10 december 2020
Den 1 december skulle en handfull personer åkt till Gent i Belgien för ett internationellt utbyte. Det blev istället 22 svenska deltagare online. Gent berättade om goda exempel kring livsmedelsstrategier, upplåtelse av offentlig mark för bete och gröna korridorer. Exempel som gruppen från Sverige efteråt fick en chans att dra lärdom av och bygga vidare på.
Datum 1 december 2020
Studiefrämjandet kallade samman representanter för hembygdsföreningarna och kommunerna i Halland för att uppmärksamma vårt kulturarv för nya målgrupper genom digital teknik. Mötet är tänkt att leda fram till en projektansökan kring digitala QR-koder.
Datum 2 november 2020
38 deltagande invånare Sibbarp deltog i medborgardialog om den framtida utvecklingen av Sibbarp då den nya ortsutvecklingsstrategin för byn diskuterades. En av frågorna i fokus var bevarandet av Äventyrsskogen en bit skogsmark nära byn som har blivit en viktig mötesplats för invånarna. Mötet ger stor inblick i utmaningarna med att planera för tillväxt på landsbygden på ett hållbart sätt men även nya lösningar som kan testas för framtiden.
Datum 14 oktober 2020
För att planera för en hållbar utveckling av Väröbacka samhälle genomfördes en gåtur med invånare i Värbacka. De fick en chans att berätta om orten själ och förutsättningar och vad som är bra och mindre bra med att bo just där. Kunskap om samhället är av stort värde redan under planeringen. De 15 deltagande ortsborna bidrog med mycket nyttig information som tas med i det fortsatta arbetet med utvecklingen av Väröbacka och Värö station.
Datum 10 oktober 2020
Näringslivsavdelningen på regionen tillsammans med representanter inom samhällsplanering träffades för att får en inblick i PROSPERA. Utmaningarna i projektet presenterade och inspel till de policydokument som är under framtagande diskuterades. Just nu tas en ny regional utvecklingsstrategi fram samt en tillväxtstrategi och förhandlingar kring det nya regionala operativa programmet för Västsverige pågår.
Datum 22 september 2020
Tjänstemän från samhällsutvecklingskontoret, hamn och gatuförvaltningen, kommunikationsavdelningen och Näringslivs- och destinationskontoret med olika funktioner samlades för att diskutera utvecklingen av området kring Värö. Värö är ett av de peri-urbana områden som Varbergs kommun jobbar med i PROSPERA projektet.
Datum: 13 maj 2020
In Covid times the interregional meetings are online. It’s a good bonus that in these times get to have an interaction with outer countries to put our own experience in perspective. Italy, Hungary, Greece and Belgium have all similar but different approaches to the Covid crisis. All the partners are managing the project in a good and flexible way in this time of uncertainty
Datum: 7 maj 2020
Ett sätt att jobba med Peri-urban utveckling är genom ortsutvecklingsstrategier, ett planeringsunderlag för mindre samhällen som involverar så väl civilsamhällets aktivitet som den offentliga planeringen. I Sibbarp träffades den 22 april politiker, tjänstemän och representanter från Sibbarp för att prata om den framtida utvecklingen av orten. Historia och kulturmiljöer, natur och landskap, geografi, bostäder och service diskuterades.
Datum: 22 april 2020
Region Halland håller på att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi. Landsbygdsutvecklare Karin Thorstensson, Falkenberg och Ulrika Rylin träffade Region Hallands företrädare Emelie Widarsson för att diskutera Landsbygdens påverkan och utveckling i Halland. Diskussionen krig perspektiven i PROSPERA projektet var värdefull. Peri-urbana områdets utveckling och hållbarhetsaspekterna kring naturarvets betydelse för regional utveckling kan förtydligas i strategin vilket remissvar och framtida dialog kan påvisa.
Datum: 13 mars 2020
De medarbetare som jobbar på i projekten PROSPERA, SUV och BAS träffades för att gå igenom regler och rutiner som måste följas när man driver projekt. En bra sidoeffekt är utbytet mellan projekten och möjligheten att utbyta erfarenheter mellan projekten.
Datum: 3 december, 2019
Näringslivs- och destinationskontoret och samhällsutvecklingskontoret workshopar kring PROSPERAS påverkan på lokala utmaningar. Vilka frågor är viktiga i våra PERI-urbana områden? Vilka goda exempel finns att dela med övriga partners i vårat område?
Datum: 29 november 2019
Projektledare Ulrika Rylin och projektets konsult Daniel Wennerlund från potential 12 träffade vi Linnea Hagblom på Tillväxtverket för en första introduktion kring projektet.
Datum: 31 oktober, 2019
Projektets partners träffas för Kick off i Reggio Emilia i Italien. Utöver värdarna och Varbergs kommun deltar Ghent, Aristoteli och Debreccen i projektet. Stöd i analys och genomförande är institutet ILVO ifrån Belgien. Under kick-offen identifierades de huvudsakliga utmaningarna inom respektive region för att kunna åstadkomma samverkan och gemensamma resultat i projektet.
Datum: 9-10 oktober 2019
Vem påverkas av utvecklingen av Värö station och hur kan vi på bästa sätt hålla relevanta intressenter informerade och engagerade. Representanter för samhällsutvecklingskontoret, Näringslivs och destinationskontoret och Kommunikationsavdelningen träffades för att ta fram en plan.
Datum: 26 september 2019