Choose language
Other:

Aktivitetskalender

Det är mycket arbete som sker i PAV projektet. På den här sidan lyfter vi fram några av de aktiviteter som Varberg har anordnat eller deltagit i.

buss på liten väg

Den självkörande bussen rullar i Apelviken

Under två veckor i juni 2021 trafikerade den självkörande bussen Tångkörarvägen i Varberg.
Intresset från allmänheten var stort och totalt testade närmare 800 personer den nya tekniken. Personal från NOD var närvarande i Apelviken under hela pilotkörningen för att svara på frågor kring bussen och för att se till att rådande Covid-19 restriktioner efterföljdes.

Datum: 6-19 juni 2021

människor i TV studio

Varberg for Future

Parallellt med att bussen rullade i Apelviken genomfördes ett digitalt forum som sändes live från studion på Impact House i Varberg. Deltagare från Nobina, RISE, Hallandstrafiken, Friends of Gothenburg innovation m fl höll föreläsningar om tekniken kring självkörande fordon, framtida kollektivtrafikslösningar och trendspaningar. Under fyra dagar sändes inte mindre än 16 inslag på temat en innovativ och hållbar platsutveckling.

På Näringslivs- och Destinationskontorets Youtubekanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns möjlighet att ta del av samtliga föreläsningar.

Datum: 7-10 juni 2021

Grupp av människor vid havet

Pressvisning av den självkörande bussen

Christian Skröder, NOD, har riggat för en välbesökt pressvisning i Apelviken.

Efter att Micael Åkesson, ordförande i Hamn- och gatunämnden hälsat välkommen fick reportrar från radio, TV och tidningar teståka den autonoma bussen. Representanter från Hallandstrafiken och Nobina fanns på plats och delade med sig av tankar kring framtidens kollektivtrafik och tekniska fakta om autonoma fordon.

Pressvisningen var mycket lyckad och resulterade i flera positiva inslag i media.

Datum: 4 juni 2021

En liten buss på en trailer och en människa

Bussen anländer till Apelviken

Christian Skröder, från Näringslivs- och Destinationskontoret, är på plats för att ta emot bussen som kom på trailer från Stockholm. Bussen förvaras och laddas i ett garagetält på Destination Apelvikens Camping under tiden som den är i Varberg.
Innan det är dags för allmänheten att teståka ska bussen programmeras och köras in på sträckan och operatörer från Hallandstrafiken ska intensivutbildas i den autonoma tekniken.

Datum: 21 maj 2021

Skärmdump av powerpoint

Workshop om Varbergs pilotkörning

I slutet av maj var det Varbergs tur att hålla i en digital workshop och berätta om planerna för pilotkörningen med den autonoma bussen. Förutom deltagare från olika projektpartners fanns Robert Engström från Nobina med och informerade om den buss från franska Eazymile som ska trafikera i Apelviken.

Datum: 20 maj 2021

Skärmdump av människor i Teamsmöte

Digital workshop med projektpartners

Rupprecht Consult hosted a virtual workshop to review existent knowledge and guidance on effective planning for Cooperative Connected and Automated Mobility (CCAM). The event aimed to discuss current challenges and identify areas where further support is needed for public authorities to make informed decisions about CCAM.

Datum: 15 april 2021

En foodtruck 

Möten med nätverket Vännerna i Viken

Vid två tillfällen under våren 2021 har representanter från NOD träffat nätverket Vännerna i Viken för att informera om planerna för pilotkörningen och bjuda in till samarbete kring eventet. Det resulterade i att Varbergs Strandtåg ordnar ett hållbart resande till/från Apelviken, Prebens Foodtruck (på bilden) bidrar till att skapa ett skönt häng vid Surftorget på helgerna och Destination Apelviken iorningställer fler parkeringsplatser samt en plats där den självkörande bussen kan förvaras och laddas.

Datum: mars och maj 2021

en karta över Apelviken

Inspektion i Apelviken med Nobina

Representanter för Varbergs kommun, Hallandstrafiken och Nobina möttes upp på parkeringen vid Solviken för en gemensam inspektion av den tänkta sträckningen för pilotkörningen utmed Tångkörarvägen. Efter att ha övervägt de olika alternativen fattas beslut om vändplatser på Solvikens parkering i norr och vid Surftorget i den södra ändan. En sträcka på ca 1 km enkel väg. Vid Brittas Strandveranda kommer det att finnas en hållplats för avstigande.

Datum: 21 jan 2021

Människor framför en buss

Partnermöte #2 i Almere, Nederländerna

Varbergs kommun deltar i det andra partnermötet som hålls i den nederländska staden Almere. På agendan stod bland annat presentationer av de olika AV-piloterna och projektets forskare redovisade sina upplägg och förtydligade vilken roll de har i projektet.

Datum: 17-18 feb 2020

Människor som konfererar

Partnermöte #1 i Inverness, Skottland

Det första partnermötet i PAV-projektet har genomförts i den Skottska staden Inverness. Det har varit innehållsrika dagar med bland annat genomgång av villkor och projketrapportering från North Sea, vilket har bringat klarhet i projektupplägget. Varberg har fått klartecken på idén att testa infrastrukturförutsättningar.
Det beslutades även att projektet ska byta namn från SUV till PAV.

Datum: 10-13 nov 2019

Senast ändrad: 2021-09-17