31 januari 2023

Varberg växer med stöd av innovativa projekt

Varbergs kommun har under tre år genomfört fyra EU-projekt med fokus på innovation i samverkan med näringslivet för hållbar samhällsutveckling. Ett av de största projekten, BAS – Bygga Attraktiva Samhällen för företag, har nu avslutats och nedan beskriver vi de huvudsakliga resultaten.

Kreativitet under byggtiden

Det pågår omfattande stadsutvecklingsprojekt i Varberg, vilket möjliggör att kommunen kan ta ett nytt grepp om hur staden skall se ut och fungera för att understödja och stärka företagens utveckling. Ny teknik och lösningar, och bättre samverkansarenor för en smartare stad kan bidra till konkurrensfördelar för de företag som etablerar sig i staden och lockar ny kompetens och kunskapsintensiva näringar till länet. Varbergs kommun öppnar flera forum för att skapa kreativitet under byggtiden.

Exempel på case och forum ser du nedan.

Samverkansarenor:

  • Hållbarhetsnätverket i Varbergs kommun - har utvecklats med nya verktyg (ex koldioxidbudget) och forum (Hållbarhetsdagen) där kommunens identifierade hållbarhetsutmaningar diskuterats med näringslivet.

  • Impact House Halland – har etablerats som en gränsöverskridande plats där entreprenörer, företagsfrämjande aktörer och kommunen tillsammans jobbar med samhällsutvecklingsprojekt.

  • City Lab Västerport – där kommunens ambition att hållbarhetscertifiera nya stadsdelen har lett till många forum tillsammans med byggherrar, med starkt fokus på cirkulär ekonomi, hållbar mobilitet och levande bottenvåningar.

  • Företagsklimatarbetet – som i mångt och mycket bygger på den samlade kommunens förmåga att vara agila, med service och gott bemötande samt forum för dialog med näringslivet gett positiva effekter
Drönarbild över Stadshotellet


Innovativa forum (digitala och fysiska):

  • Varberg växer webben – har utvecklats med de samhällsbyggande avdelningarna för i demokratins tecken öppna upp för transparens kring detaljplaner och pågående byggprojekt, och visa på de goda exempel som sker på olika platser i staden.

  • Mötesplatserna ”Byggröra i centrum” ”Varberg Sessions”, ”Bygga i Varberg”, ”hållbarhetsdagen Halland” och ”KUB-nätverket” var exempel på mötesplatser där kommunen bjuder in civilsamhälle och företag att inkluderas i samhällsutvecklingen.

  • Medverkan på Almedalen där Varberg fått berätta om det cirkulära arbetet på framför allt PS Gymnasiet men också i andra delar av kommunen, såsom upphandling och företagsutveckling.
Panelen under Hållbarhetsdagen.

Hållbarhetsdagen.


Medskapande metoder:

  • After Sessions – workshop med tjänstemän, fastighetsägare och politiker där en levande stadskärna diskuteras genom workshops

  • Barndialoger – har genomförts i både Apelviken med surftjejer, i stadskärnan med barn och ungdomar samt på Impact House Halland där social hållbarhet varit i fokus

  • Cirkulär kickstart – där EMC – Energi och miljöcentrum skräddarsytt ett affärsutvecklingsprogram för att bidra till företagens cirkulära omställning

  • Lilla Hållbarhetsgruppen – där nya konstellationer mellan Varbergs kommun, Impact House Halland och näringslivet möts för att jobba mot de globala målen

  • Mobilitets i stadsplaneringsprocessen – förslag på hur mobilitetsfrågan kan vävas in tidigare i kommande översiktsplan och i stadsplaneringen

  • Popoup – mötesplatser i stadskärnan (såsom Ingeborgs torg, Aktivitetstorget, World parking day och event på Hallifornia), för att utmana en plats under ombyggnation, och testa den för framtiden
Surftjejer

Surftjejer i dialog om Apelviken. Foto: Kjell Sallén.


Listan kan göras dubbelt så lång, men vi konstaterar att verkstaden har sjudit tack vare extern finansiering och nya samarbeten.

Extern finansiering ger luft under vingarna

Samverkansarenor, innovativa forum och medskapande metoder kan låta som klyschiga begrepp, men genom att visualisera aktiviteterna i ”Projekt som gör skillnad” Länk till annan webbplats. hoppas vi att bilden klarnar. Vi pekar på de positiva effekter som sker då vi vågar testa nytt.

Louise Wallmander och Martin Andersson

Louise Wallmander, projektledare för BAS och Martin Andersson, näringslivsdirektör.


Louise Wallmander som projektlett BAS-projektet, blickar framåt; ”Det vi sett under vår löpande utvärdering är att extern finansiering är en viktig nyckel för att kunna jobba mer med innovation och stärka upp det kommunala grunduppdraget. När vi får muskler att jobba parallellt med struktur och kultur, och testa nya saker skapas både arbetsglädje och resultat”.

Kort fakta om projektet

Mer information finns på projektets hemsida Länk till annan webbplats.

Varbergs kommun vill tacka finansiärerna Region Halland och Tillväxtverket som genom regionalfonden bidragit till att BAS-projektet kunnat bli verklighet. Vi vill också tacka våra samarbetspartners EMC- Energi och miljöcentrum och Högskolan i Halmstad som bidragit med sina kompetenser.

loggor
Senast ändrad: 2023-02-02