29 april 2024

Vårbesök hos företagen

Under vårens företagsbesöksvecka fick 22 företag besök av politiker och tjänstepersoner. Tillsammans besökte vi företag inom olika branscher runt om i kommunen. Näringslivet i Varberg är stolta över att få visa upp sin verksamhet och delar med sig av både utmaningar och framgångar.

Under en vecka på våren och en vecka på hösten besöker politiker från kommunledningen tillsammans med tjänstepersoner från näringslivs- och destinationskontoret ett 20-tal företag. Företagen är av olika storlek och väljs ut från olika branscher och geografisk spridning.

- Det är som alltid en riktig energiboost att få träffa näringslivet i Varberg. Att få ta del av det företagarna brinner för är otroligt lärorikt och givande. En spännande vecka med inblick i Varbergsföretagens utvecklingsmöjligheter och utmaningar. De ser med tillförsikt på en kommande räntesänkning och det har blivit en vana att ställa om p.g.a yttre omständigheter. Ändå är våra företag drivna, kreativa och nöjda med att ha sitt säte här i Varberg vilket gör oss både tacksamma och stolta. Säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Varberg växer på världskartan, många vi har träffat har kunder långt utanför Varberg. Samtidigt som de gärna vill ha företaget här för livskvaliteten som platsen levererar upptill med skolor, föreningsliv och det mysiga i en "liten stor stad". Det finns också en stolthet i att verka i Varberg och en fördel i den geografiska platsen. Och en positiv anda där många hjälps åt och man unnar varandra utveckling. Relationerna är viktiga och man tänker långsiktigt i sin verksamhet.

- Det var många spännande besök och företagsbesöksveckan som stärker bilden av att det i Varberg finns många småföretag med otroligt duktiga och drivande entreprenörer i många olika branscher. Genomgående under besöksveckan var också att många företagare brinner för livsplatsen Varberg med allt vad det innebär, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör.

Denna gång mötte vi många som inte har så mycket kontakt med myndighetsutövning eller har en direkt relation till Varbergs kommun.

Att hitta rätt person till rätt tjänst som också matchar kulturen på företagen utöver kompetens är en utmaning för en del företag.

Företagen förhåller sig fortfarande till lågkonjunkturen men det finns en optimism om en ljusnande framtid.

Under veckan träffade vi:

Cavaxo Länk till annan webbplats.
Namnet Cavaxo kommer från Cava och kaxig. Här designar de sina egna smyckesproduktioner; Astrid & Agnes (dam) och Arock (herr).

Derome Fastigheter Länk till annan webbplats.
30 anställda som förvaltar 2080 lägenheter i Sverige.

Effektiv Länk till annan webbplats.
”Med Effekteam skapar vi ditt dreamteam”.

Fast Track Solutions Länk till annan webbplats.
Bygger CRM-system för iGaming och skickar 50 miljoner mail och 17 miljoner sms per månad med sina automatiserade tjänster.

Golvet Länk till annan webbplats.
Golvet är leverantör till både Varbergs kommun och Varbergs bostad. Företaget har höga krav på sig själva vad gäller miljö och hållbarhet, något som de ser som en styrka i företaget.

Greentime Länk till annan webbplats.
”Vi påskyndar omställningen till en hållbar framtid” med fokus på evenemang. Har uppdraget under Eurovision i Malmö 2024 med sitt planeringsverktyg.

Hagman europatransporter Länk till annan webbplats.
Logistikexperter som hjälper privatpersoner och företag runt om i Sverige och Europa att transportera bilar och andra fordon. Bland kunderna hittas allt från soldyrkande svenskar i Spanien till resande kändisar med uppdrag runt om i Europa.

Järnvirke Länk till annan webbplats.
"Våra ägg från Järnvirke säljs i kartongen; ”Stjärnägg - gyllene gula”.

LB Horses Länk till annan webbplats.
Lina Bengtsson var tidigare arvoderad hoppryttare i Tyskland och Holland i elitklass. Flyttade tillbaka till Sverige för att föda upp, träna och tävla hästar med förhoppning om att nå landslaget.

Luna bar Länk till annan webbplats.
Varbergs nyaste cocktailbar i en härlig miljö med drinkmenyer som byts kvartalsvis, alla med ett tema.

Monique Apelviken Länk till annan webbplats.
Monique öppnades den 5 juni 2023. Det blev ett regnigt första år men det finns gott hopp om ett soligt 2024! Verksamheten sysselsätter 35 personer på sommaren. I år är personalen från 16 till 54 år.

Need retail solutions Länk till annan webbplats.
2 personer som sitter i Varberg och jobbar med stora kunder i hela världen.

Nordic Arena Service Länk till annan webbplats.
Har bland annat anlagt de nya löparbanorna på Stockholms Stadion. Företaget startades 1910 inför olympiaden i Stockholm 1912. De anlägger konstgräsplaner i hela Sverige.

Oregon Tool Sweden Länk till annan webbplats.
Allt för hobby, semi-professionella och professionella skogsentreprenörer med allt ifrån svärd till arbetskläder. Oregon tools grundandes i Oregon, USA av en man som tog inspiration från en trädätande larv som blivit standard för motorsågskedjor idag.

Pickering Interfaces/Lilla techhuset Länk till annan webbplats.
Lilla techhuset skall vara en mötesplats för företag inom tech där man kan hitta synergier och få inspiration av varandra.

PSG bevakning Länk till annan webbplats.
Säkerhetsläget är en aktuell fråga. PSG är upphandlade av kommunen inom bevakning vilket exempelvis innebär att de hanterar ordningsvakter vid kommunens offentliga arrangemang. Samtalet handlade mycket om värdet av att ha goda relationer och hur vi får en trygg och säker stad.

Scanvo Länk till annan webbplats.
Satsar mycket på kompetensutveckling – en duktig mekaniker är värd mycket för företaget!

Selected malts Länk till annan webbplats.
Whiskeyentusiaster som gjorde sin hobby till ett företag. Här lagras whiskey i svenska ekfat till privatpersoner och företag. De har även flera egna varumärken som kan hittas i beställningssortimentet.

Tage & Söners Industrientreprenad Länk till annan webbplats.
Stolta byggare av Västra Sörse och kvarteret Falkenbäck. Ägaren Fredrik är tredje generationen efter morfar Tage.

TEK Länk till annan webbplats.
”Vi utvecklar företag i Halland och återinvesterar i samhället genom nätverk, utbildningar och projekt. Vinst överförs till skolan."

Toru Byggmontage Länk till annan webbplats.
Gipsbolag där det går åt 20 miljoner gipsskruv/år. Företaget fyller 50 år 2025 där tredje generation nu driver företaget efter morfar Runa.

Zorbas Länk till annan webbplats.
Har haft samma fungerande meny i 20 år.

Senast ändrad: 2024-05-02