• Start
  • / Nyheter
  • / "Vi vill bygga det coolaste innovationsbolaget inom cirkulär ekonomi"
24 april 2024

"Vi vill bygga det coolaste innovationsbolaget inom cirkulär ekonomi"

På Varbergsgalan i början av februari kröntes The Loop Factory som vinnare av priset Årets kreativa företag! Vi har pratat med grundaren Anna Altner, för att höra mer om prisets betydelse, framtidstankar och företagsklimat.

Vem är du?

- Jag, Anna Altner är i botten civilingenjör inom kemi och hållbarhet med en bakgrund från skogsindustrin där jag jobbat med strategiska projekt och investeringar, lett produktion och jobbat med affärsutveckling och innovation. Jag brinner för samarbeten och i en komplex värld är samarbete nyckeln till att lösa komplexa frågeställningar där lösningen inte är helt given.

2014 lämnade jag Södra för att starta ett innovationsbolag där jag fullt ut fick använda min industriella erfarenhet och stimulera snabbare implementering av innovationer genom starkt entreprenörskap och ”fail faster” metodologi. Resultatet blev bolaget The Loop Factory, som idag är en innovationshub som helt fokuserar på att utveckla nya material, teknik och produkter kopplat till cirkulär ekonomi, där resurser används på ett mer effektivt sätt.

The Loop Factory har utvecklats till en koncern med en kärnverksamhet som bedriver utvecklingsprojekt tillsammans med kunder och partners. Men vi har även knoppat av företaget Yangi, som från början var ett projekt och som nu är på väg att bli ett globalt företag för hållbar förpackningsteknik. Båda bolagen jobbar på en internationell marknad, med spännande kunder, allt från små entreprenörsdrivna bolag och uppfinnare till globala bolag.

Vi har nyligen flyttat till helt nyrenoverade lokaler på Varberg Nord och har ca 40 anställda, med en stor bredd i erfarenhet och nationaliteter. Jag har idag en strategisk roll i koncernen, med Maria Ström som VD på Loop Factory och Johann Kaiser som VD på Yangi.

Vad betyder priset för er?

- Vi är enormt stolta och hedrade att vi som teknik- och ingenjörsdrivet bolag fick pris som årets kreativa företag. Just kreativitet är kärnan i vår verksamhet, då det föder innovationer. Priset är en fin möjlighet att få synlighet även lokalt vilket gör att högutbildade personer som redan finns i Varberg kan få upp ögonen för oss som arbetsgivare på hemmaplan. Det är nämligen avgörande för oss att kunna rekrytera rätt kompetens.

Vad är ert mål och vision för er verksamhet i framtiden?

- Flummigt uttryckt så vill vi bygga det coolaste innovationsbolaget inom cirkulär ekonomi, där kärnan ligger i att kunna vara adaptiv utifrån våra kunders behov. Konkret kan det innebära att vi finns utanför Varberg, har kollegor i andra delar av Sverige och kanske på andra sidan jorden, och att det vi gör ger resultat i hela världen. Medarbetarna gör bolaget genom att utmana, vara nyfikna och skapa nya lösningar. Jag tycker att tjusningen ligger i att inte helt säkert veta vart vi är på väg och alla möjligheter finns.

Vår vision är att skapa och inspirera till systemförändring för att vi alla ska kunna fortsätta leva på en planet som mår bra. Det innebär bland annat att vi behöver hitta nya smarta tillverkningsteknologier som till exempel är mer resurseffektiva. Det kan också vara att vi behöver skapa förutsättningar för att använda återvunna material som råvara.

Hur tycker du att företagsklimatet i Varberg är?

- Vår erfarenhet av företagsklimatet i Varberg är övervägande positivt. Varbergs kommun har visat ett genuint intresse för vår verksamhet och för oss är det viktigt att kommunen gör sitt bästa för att underlätta rekrytering av högutbildad personal. Det inkluderar en väl fungerande kollektivtrafik till Varberg Nord och en attraktiv boendemiljö även om det är utanför en storstad. Vi har deltagit vid några av kommunens nätverksträffar vilket har varit bra för att stärka vårt kontaktnät inom det lokala näringslivet och för att synas för potentiella nya medarbetare. Vi ser fram emot att fortsätta samverka och utvecklas i Varberg!

Rolig fakta

- Sedan starten 2014 har vi genomfört runt 70 projekt, med totalt ungefär 100 partners.

- Yangi betyder Ny på Usbekiska

- Vi är mer än 50 % kvinnor i företaget och 9 olika nationaliteter.

Motivering till priset

Sedan starten 2014 har företagets mål varit att hjälpa andra bolag att utveckla nya hållbara material- och tekniklösningar, från idé till genomförande.

För att lyckas med detta måste man vara expert på många olika områden men också ha en stor dos av målmedvetenhet och entreprenörskraft. Företaget har lyckats knyta till sig en spännande mix av kompetenser och levererar verkligen på Varbergs vision - ”Västkustens kreativa mittpunkt”.

Företaget genomsyras av en vilja att göra skillnad och visa att cirkularitet är det enda ALTNERnativet för att lyckas med omställningen till en hållbar värld med hållbara affärer.

Pristagare på Varbergsgalan.
Senast ändrad: 2024-05-16