12 februari 2024
Glitter

Varbergsgalans pristagare

Spänningen var stor inför prisutdelningen av 2023 års vinnare på Varbergsgalan. Över 700 personer var taggade på att hylla Varbergs fantastiska näringsliv på plats på Arena Varberg. För dig som missade galan, eller helt enkelt vill ha en påminnelse, kommer här en lista på alla vinnare och motiveringar. Stort grattis igen till alla pristagare!

Årets Lantbruksföretag 2023

Årets Lantbruksföretag

Vinnare: Anna och Johan Bengtsson Järnvirke Hönseri AB i Sibbarp.
Motivering: Till årets lantbruksföretag har LRF-Varberg utsett en stark landsbygdsrepresentant och tillika livsmedelsproducent. 

Denna blandade företagsform med 5 olika grenar: vindkraft, entreprenad, gris, ägg, kalkonproduktion som stark stomme är mycket livskraftig i djupa svängningar i samhället. Man sysselsätter 5 heltider inkl. sig själv. 

I detta företag ingår även 2 gårdsbutiker där råvaror från de egna gårdarna +andra företag säljs. 

Dessutom är ”bonden” handledare/praktikvärd för elever som tänkt sig en lantbruksbana. 

Starka företag på landsbygden ger hopp om öppet landskap och bästa klimatet. 

Grattis Anna och Johan Bengtsson Järnvirke Hönseri AB i Sibbarp!

Årets Köpman 2023

Årets köpman

Vinnare: Daniel Ivarsson och Patrik Tjernberg, Kungsgatans Frukt & Grönt.
Motivering: Verksamheten startade för hela 27 år sedan då de i liten skala sålde varor på torget och redan första året kom idén att de skulle öppna en butik i Varbergs centrum.

Kundkretsen var från start endast privatpersoner men har under årens lopp utökats med krogar, hotell, caféer, förskolor och de levererar också till Falkenberg. Varje måndag får minst 100 varbergsföretag leverans från pristagaren – många av dessa sker snabbt och miljömässigt med säckakärra.

I framtiden vill de ytterligare utveckla sitt sortiment med oljor, korv, glass och kaffe!

Marknadsföringen sker mest genom mun till mun-metoden men de syns också på sociala medier och fysiskt på stadens gator när de levererar varor.

På frågan varför de ska bli Årets köpman svarar de: vi gör ett bra jobb, har stor kunskap, erbjuder fina frukter och grönsaker, sprider glädje och bidrar till ökat kundflöde till Varbergs innerstad.

Styrelsen i Varberg Handel säger stort grattis och har beslutat tilldela utmärkelsen Årets Köpman 2023 till: Daniel Ivarsson och Patrik Tjernberg, Kungsgatans Frukt & Grönt.

Årets Kreativa företag 2023

Årets kreativa företag Vagabond

Vinnare: The Loop Factory.
Motivering: Sedan starten 2014 har företagets mål varit att hjälpa andra bolag att utveckla nya hållbara material- och tekniklösningar, från idé till genomförande.

För att lyckas med detta måste man vara expert på många olika områden men också ha en stor dos av målmedvetenhet och entreprenörskraft. Företaget har lyckats knyta till sig en spännande mix av kompetenser och levererar verkligen på Varbergs vision - ”Västkustens kreativa mittpunkt”.

Företaget genomsyras av en vilja att göra skillnad och visa att cirkularitet är det enda ALTNERnativet för att lyckas med omställningen till en hållbar värld med hållbara affärer.

Vi applåderar Årets Kreativa Företag 2023 – The Loop Factory

Årets Besöksnäringsföretag 2023

Årets besöksnäringsföretag Olles

Vinnare: Vareborgs Bärodling.
Motivering: Det var en gång två nyutexaminerade entreprenörer från Alnarp, som skulle börja odla växter i Vare.

Växterna grodde och entreprenörerna gnodde och en dag sa en klok snubbe – ni kanske skulle prova en gubbe? Sagt och gjort, gubbarna i jorden flott och fröet till framtiden var sått.

Gubbarna frodades och entreprenörerna jordades och gubbarnas antal klonades, och folk stod på kö för att plocka och i munnen gubbarna stoppa. Vi får bygga ut, tänkte entreprenörerna, men intresset för gubbarna to aldrig slut.

Dottern kom hem och se, det blev ett café. Gubbarna blev glass och kaka och besökarna kom i sommarstass och ville smaka. Det är en framgångssaga som fortsätter växa så det knakar, och ingen glömmer hur smaskigt och somrigt gubbarna smakar.

Vi applåderar Årets besöksnäringsföretag 2023 - Vareborg Bärodling!

Årets Företagare 2023

Marina på Strömma Farmlodge tillsammans med Louise från Företagarna.

Vinnare: Ann-Charlotte Hedström, ic.energy! (delägare Mikaela Andersson, Joakim Ehrinton).
Motivering: Med starkt ledarskap och innovativa lösningar är Årets Företagare 2023 en förebild samtidigt som man lyckas skapa ett snabbväxande bolag i en teknikorienterad bransch. Med de vassaste teknikkonsulter skapar man hållbara energisystem. 

Genom att främja ett stöttande och inkluderande arbetsklimat har bolaget inte bara uppmuntrat till kreativitet och innovation, utan också visat att deras framgångar är resultatet av ett starkt och sammansvetsat team och tillsammans bygger de något stort. 

Årets företagare 2023 är Ann-Charlotte Hedström, ic.energy! (delägare Mikaela Andersson, Joakim Ehrinton och Patrick Grannvie).

Årets Nyföretagare 2023

Årets nyföretagare

Vinnare: Therese och Jonas Carlberg på Ject Studio.
Motivering: Årets nyföretagare flyttade till Varberg med drömmen om en friare livsstil utan storstadens jäkt. Drömmen handlade om att driva eget i en kreativ miljö, omringad av andra kreativa själar och samtidigt kunna bilda familj. 

Årets nyföretagare balanserar drömjobbet med familjelivet och för dom är Varberg en livsstilsstad. Affärerna kom igång, och med en kombination av hårt arbete, bra timing, rätt paketering och nätverkande lever de nu sin dröm, med kunder runtom Varberg, Sverige och i Norden. 

Till andra som funderar på att starta eget säger de: Bara kör! Stort grattis till årets nyföretagare - Therese och Jonas Carlberg på Ject Studio. 

Årets Styrelse 2023

Årets styrelse

Vinnare: Vertiesit och dess grundare och ägare Johan Lind, Adrian Nelje, Oskar Edespong och Vilhelm Schottenius.
Motivering: Företagets grundare och delägare har tilldelats utmärkelsen för att man har visat att man genom tidigt nyttjande av extern kompetens i sin styrelse kunnat ta en startup till börsintroduktion på så kort tid som 10 år, och därefter fortsatt växa hållbart med god lönsamhet på en global marknad. 

Som ägare utgör de ett gott exempel på att man genom tidigt tillsättande av extern styrelsekompetens och upprättande av strukturerat styrelsearbete skapat den ordning och reda som ger förutsättningar för att de idag inte bara spelar i den högsta divisionen utan till många delar utgör en förebild för näringslivet, inte minst bland startups. Detta samtidigt som styrkan med ägarstyrningen och småstadslokaliseringen fortsatt genomsyrar företagets själ och hjärta. 

Vinnare är: Vertiesit och dess grundare och ägare Johan Lind, Adrian Nelje, Oskar Edespong och Vilhelm Schottenius.

Årets Unga Företagare 2023

Årets unga företagare

Vinnare: Josefine Aiff, Designlyftet.
Motivering: Passionen för design, färg och form i kombination med förmågan att förvandla idéer till fantastiska resultat är imponerande! 

Förmågan att integrera både funktionalitet och estetik har inte bara stärkt företagets varumärke, utan även bidragit till att skapa positiva upplevelser för kunderna som märks genom att de kommer tillbaka år efter år. 

Hennes mod, engagemang och jävlar anamma smittar av sig inte bara till kunderna utan Årets Unga Företagare är även bjussig och vill inspirera nya entreprenörer. 

Årets unga företagare är - Josefine Aiff, Designlyftet.

Årets Fastighetsägare 2023

Årets fastighetsägare

Vinnare: Varbergs Stenfastigheter.
Motivering: Årets fastighetsägare i Varberg prioriterar långsiktig hållbarhet och arbetar målmedvetet för att ständigt förbättra förvaltningen, trivseln och tryggheten i och kring fastigheterna. 

Man har en föredömlig lokal närvaro och kontinuerlig väldokumenterad dialog och kontakt med hyresgästerna. Man förvärvar gärna kulturfastigheter och vårdar dem med stor stolthet och omsorg. Genom att utveckla och förvalta gedigna och välbyggda hus skapar man stora samhällsvärden i Varberg, nu och i framtiden! 

Vinnare av Årets Fastighetsägare är Varbergs Stenfastigheter!

Årets Näringslivsprofil 2023

Årets näringslivsprofil

Vinnare: Joakim Engelin, Varbergs Precision.
Motivering: I kriterierna för Årets Näringslivsprofil står det att pristagaren gör insatser för att utveckla näringslivet och samarbetet i Varberg.

Som ordförande i Teknik College har årets pristagare bestämt sig för att gå utanför den egna verksamheten och satsa på att utveckla den bransch han verkar inom. Som ett exempel på detta har företaget ett unikt samarbete med PS-gymnasiet, där en medarbetare undervisar framtidens arbetstagare.

Han är prestigelös, inspirerande och brinner för utveckling, alltid med personalen i centrum.

Årets vinnare driver ett företag som saknar konkurrens i Sverige med sin höga grad av precision och kompetens. Han lever verkligen upp till sitt eget motto; ”Precision - Every Time”.

Vi applåderar Årets Näringslivsprofil 2023 Joakim Engelin, Varbergs Precision!

Årets Hållbarhetspris 2023

Årets hållbarhetspris

Vinnare: Etikhus AB och kvarteret Tärnan.
Motivering: Med en stor portion kompetens, erfarenhet, vilja och inte minst mod bygger man framtidens boende. I en bransch som står inför en stor omställning har man gått i bräschen och utmanat på flera nivåer- och inom flera områden.Uttryck som mobilitet, co- working, gröna energilösningar, hållbara materialval och tillgänglighet har alla utmanats tillnya och mer hållbara dimensioner.

Varbergs nya landmärke tar form och är en symbol för det mod som krävs för att våga ta klivet och bygga framtidenshållbara boende.

"Det räcker inte att bygga hållbart - framtidens boenden ska också uppmuntra till en hållbar livsstil."

Välkomna till kvarteret Tärnan där mod och hållbarhet går hand i hand, Vinnaren av årets Hållbarhetspris är: Etikhus AB och kvarteret Tärnan.

Årets Samarbete för framtiden 2023

Årets samarbete för framtiden södra

Vinnare: Varbergs Kusthotell.
Motivering: Årets pristagare är en mångårig samarbetspartner till kommunal grundskola och gymnasieskola. I över ett decennium har företaget aktivt medskapat för elevers valkompetens och synliggjort bredden av yrken i en attraktiv bransch där service är en teknik. Från de allra yngsta eleverna till de allra äldsta har företaget ett föredömligt engagemang i SKAL, MOA-mässan, PRAO och i branschspecifik gymnasieutbildning. Årets pristagare är ett företag som ser samverkan med skola och utbildning som viktig del i att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning. 

Vinnare är Varbergs Kusthotell. Terese Asplund och Torhild Molvig tog emot priset på scen.

Senast ändrad: 2024-02-14