11 december 2023

Finnvedens Bil i samverkan med skolan

Ett bra sätt att inspirera morgondagens potentiella medarbetare samtidigt som man ger elever en inblick i det kommande arbetslivet, är att engagera sig som SKAL-företag i Varbergs kommun. Ett av många dedikerade företag är Finnvedens Bil som ser det som en möjlighet att väcka ungdomars nyfikenhet för deras yrken samtidigt som eleverna får en chans att se att det ryms många olika yrkesroller i den här typen av verksamheter. Vi har träffat Madeléne Hansson som ansvarar för SKAL-samarbetet hos Finnvedens Bil.

Vilka är ni?

- Finnvedens Bil ägs av Liljedahl Group. Vi har en flermärkesstrategi som vill göra skillnad och inspirera genom innovativa möten mellan människor. Finnvedens Bil representerar Volvo personbilar, Maxus person- och transportbilar och Fiat Professional transportbilar som har ett komplett utbud av produkter och tjänster för att underlätta billivet. Vi har omkring 80 anställda och en årlig omsättning på ca 500 miljoner kronor.

Kännetecknande för oss är att vi gärna tänker nytt, vill utvecklas och hela tiden se möjligheter. Vi gillar när det händer och tror på delaktighet, samarbete och öppenhet i kombination med eget ansvar. Vi sätter stor tilltro till våra medarbetarteam då vi vet att samarbete skapar de bästa resultaten och ett härligt arbetsklimat. Vi har ett aktivt utvecklings- och förbättringsarbete där alla medarbetare kraftsamlar kring våra gemensamma mål och utmaningar.

Varför har ni valt att "ställa upp" som SKAL-företag i Varberg?

Framsidan av Varbergs kusthotell med havet framför. En gul byggnad.

- För oss är det viktigt att vara en aktiv medspelare lokalt i Varberg. Vi värnar om våra barn och ungdomar som är vår framtid. För oss är det självklart att aktivt stötta utbildningssektorn och det lokala föreningslivet. Vi har ett engagemang i skolan och arbetar med att påverka innehåll och kvalitet på utbildning kopplat till vår bransch. Vi arbetar för jämnare fördelning mellan kvinnor och män.

SKAL (skola-arbetsliv) är en del i våra hållbarhetsmål och det är väldigt viktigt för oss. Samarbetet vi har med skolan är av största betydelse vilket vi är väldigt glada för. Vi ser det som en möjlighet att väcka nyfikenhet för våra yrken och att eleverna får se att det ryms många olika yrkesroller i våra verksamheter.

Årskurs 2 lyfter vi trafiksäkerhet med eleverna genom STANNA-TITTA-VINKA.

Årskurs 5 får eleverna ta del av en "Speed dating" av fyra till fem olika roller, där eleverna ges möjlighet att ställa frågor.

Årskurs 7 får eleverna göra ett studiebesök hos oss på Finnvedens Bil i Varberg och testa på olika arbetsmoment i olika yrken.

Vilket värde ser ni av att möta unga elever i ett tidigt stadie under deras skolår?

- För oss handlar det om ett aktivt deltagande för att locka framtidens medarbetare till oss. Vi har samtidigt möjligheten att höra vad som är viktigt för dem när det kommer till gymnasieval, vad som lockar eleverna i framtiden m.m.

Vad är ert mål och vision för er verksamhetsutveckling i framtiden?

- Våra tre övergripande mål är:

Lönsamhet - Vi vill ha en långsiktig och hållbar lönsamhet och utveckling.

Kundnöjdhet - Vi är måna om bra och långsiktiga kundrelationer, som leder till bra omdömen. Vi vill skapa den bästa kundupplevelsen både digitalt och fysiskt. Vi vill ha en modern, attraktiv och effektiv anläggning..

Medarbetarnöjdhet - Medarbetarupplevelsen skapar vi tillsammans. Alla bidrar till god arbetsmiljö och vi prioriterar medarbetar- och ledarskapsutveckling.

Vår vision
Tillsammans skapar vi ​en skön känsla och framtidens ​hållbara mobilitetslösningar ​som är värda att delas ​och längta efter​.

Vårt syfte
Vi tar ansvar för ​ett hållbart liv.​ Finnvedens Bil vill vara en viktigt lokal aktör, ​och vi bryr oss om varandra och alla vi möter. ​Vi engagerar oss i våra barn och ungdomars framtid.

Rolig fakta

  • Antal biltvättar: 28 000 tvättar per år.
  • Besök på verkstäder i Varberg: 15 000 besök per år.
  • Antal däckskiften: 28 000 per år.

Korta fakta

Namn: Finnvedens Bil (Före detta Bildepån)
Adress: Susvindsvägen 17, Varberg
Antal anställda: 80 medarbetare i Varberg (Totalt 160 medarbetare i Finnvedens Bil på orterna Värnamo, Gislaved och Kristinehamn.)

Samarbetet mellan skola och näringsliv

Malin Wallman och Viktoria Struxsjö är skola-arbetslivsutvecklare i Varbergs kommun där de jobbar med att stärka samarbetet mellan näringslivet och skolan idag. Ett samarbete som bidrar till att göra det lättare för unga människor inför sina framtida val av studier och yrkesval. Något som också ger ringar på vattnet för kompetensförsörjningen i företagen. Här svarar de på några frågor om hur det funkar att vara SKAL-företag i Varbergs kommun.

Vad innebär det att vara ett SKAL-företag?

- Att vara ett SKAL-företag innebär att ditt företag har en eller flera skolor som du samarbetar nära med i årskurserna 2, 5 och 7. Du har tillsammans med lärare planerat för vad aktiviteterna i de olika årskurserna ska innehålla och när under skolans läsår de ska genomföras. Exempelvis kan en butiksvandring bland frukt och grönt i hos ett företag vara en aktivitet i en årskurs, och massatillverkning en annan aktivitet i ett annat SKAL-företags samarbete. I Varberg har SKAL-företagen en bredd av yrkestitlar i den ”egna löneslistan”, och kan på så sätt visa elever att det går alldeles utmärkt att exempelvis göra karriär inom ett och samma företag.

SKAL-samarbeten är frivilliga för företag att vara med i, det finns inga skriftliga avtal eller ekonomiska förtjänster i samarbetet, däremot en möjlighet att du som företag kan arbeta långsiktigt med kompetensförsörjning och återkommande möta potentiella, framtida medarbetare. Men, SKAL är mer än ”bara” ett studiebesök – SKAL ger eleverna en förståelse för hur skolans olika ämnen kan användas på en arbetsplats och ge eleverna motivation för lärande, vidare studier och framtida yrkesval.

Om jag som läser artikeln också vill vara ett SKAL-företag, vad gör jag då?

- Då hör du av dig till Malin Wallman och Viktoria Struxsjö, skola- arbetslivsutvecklare i Varbergs kommun. Vi söker alltid efter goda företag som förebilder för elever och företag som kan axla ett SKAL-samarbete. Varberg växer som bekant, och vi får fler och fler elever i den kommunala grundskolan och det byggs fler och fler skolor.

Hur arbetar kommunen med näringslivet?

- Kommunen i stort samarbetar både bra och smart med näringslivet, om du frågar oss. Vad gäller vår egen förvaltning, förskole- och grundskoleförvaltningen, så är det faktiskt så att vi är ”bäst i klassen” nationellt sett. Många kommuner har tagit efter Varbergs arbetssätt med bland annat SKAL och PRAO och det visar kanske att det vi gör i Varberg både är hållbart, meningsfullt för elever och företag samt har effekt för det skolan benämner som valkompetens. Just PRAO är Varbergs kommun lite markbrytare för då kommunen som arbetsgivare tar emot alla elever i årskurs 8 från de kommunala skolorna på PRAO. Föredömligt, om vi får skryta!

Senast ändrad: 2023-12-14