• Start
  • / Nyheter
  • / Varbergs Kusthotell i samverkan med skolan
03 november 2023

Varbergs Kusthotell i samverkan med skolan

Ett bra sätt att inspirera morgondagens potentiella medarbetare samtidigt som man ger elever en inblick i det kommande arbetslivet, är att engagera sig som SKAL-företag i Varbergs kommun. Ett av många dedikerade företag är Varbergs Kusthotell som varit med från start med att utveckla konceptet tillsammans med representanter från skolan och andra duktiga företag i olika branscher. Ett samarbete som de tycker är otroligt värdefullt för deras utveckling där de får möta nästa generations funderingar om framtiden. Vi har träffat Torhild Molvig som ansvarar för SKAL-samarbetet med Ankarskolan hos Varbergs Kusthotell.

Vilka är ni?

Framsidan av Varbergs kusthotell med havet framför. En gul byggnad.

- Jag heter Torhild Molvig och är ansvarig för vårt SKAL-samarbete med Ankarskolan och har varit med från start. Jag arbetar idag som konferenschef men har varit på hotellet sedan 1996 på flera avdelningar i olika funktioner. Det som ligger mig varmast om hjärtat är att skapa framgångsrika möten mellan människor och tillsammans med mina kollegor ge en hjärtlig och proffsig service. Jag har ett grymt gäng runt mig och vi har kul på jobbet!

Vi är ett kusthotell som ligger 52 steg från havet och vår verksamhet bygger på just närheten till havet. Vi har landets enda Thalasso-spa med havsvatten. Här kan man njuta av kallbad, vår uppvärmda havsvattenpool, ångbastu, champagnebubbelpool, spabehandlingar och mycket mer. Vi förädlar de spa- och kurtraditioner som funnits lokalt i Varberg i mer än 200 år. Havet är också närvarande i våra 157 hotellrum, restaurang och bar, konferensanläggning och träningslokaler. Här ger vi människor de bästa förutsättningarna för att mötas, koppla av, bygga styrka och hämta energi.

Varför har ni valt att "ställa upp" som SKAL-företag i Varberg?

- Vi hade förmånen att få vara med från start när det bara var ett litet frö. Vi har fått vara med och utveckla konceptet tillsammans med representanter från skolan och andra duktiga företag i olika branscher och det känns väldigt bra att få bidra till att stärka elevernas valkompetens. Vi är en ganska stor arbetsgivare med en bred kompetens i många olika yrken vilket var ett krav för att få ställa upp.

Vilket värde ser ni av att möta unga elever i ett tidigt stadie under deras skolår?

Hotellrum med en dubbelsäng.

- Dels så är det väldigt roligt att träffa eleverna men det är också otroligt värdefullt för vår utveckling att möta nästa generations funderingar om framtiden. Att få välkomna 60 stycken nyfikna 8-åringar till vårt hotell som förutom att uppföra sig exemplariskt intresserar sig för detaljer om service är oslagbart. Vi har en kul aktivitet där vi har planerat 5 ”fel” i ett hotellrum som eleverna ska hitta. Det kan vara kvarglömda strumpor, en slarvigt bäddad säng med mera. När dom har kopplat på rätt ögon så hittar dem oftast fler fel… Vi träffar även eleverna i åk 5 och 8 så på sikt har vi träffat alla eleverna tre gånger under grundskolan med olika aktiviteter där dom har fått träffa olika yrken.

Vad är ert mål och vision för er verksamhetsutveckling i framtiden?

- Vårt mål är att skapa upplevelser att minnas för våra besökare. Vi tror att dessa upplevelser bäst skapas genom medarbetare som älskar att engagera sig för våra gäster som ett starkt team. Vi jobbar därför aktivt med att skapa en energifull arbetsplats med mycket glädje.

Inomhuspool i spa med cabanas intill.

I en tid av snabb digitalisering är vi medvetna om vikten av att vara i framkant. Vi jobbar därför aktivt med den utvecklingen och vill ge våra gäster alternativ. Till exempel har vi implementerat möjligheten till digital incheckning, nyckel i mobilen och betalning för att öka valfriheten. Denna övergång frigör värdefull tid för våra gäster och låter oss ägna ännu mer uppmärksamhet åt deras behov. Vi är entusiastiska över den pågående utvecklingen inom detta område.

Hållbarhetsarbetet är en mycket viktig del i vårt arbete. Vår strävan är att visa omsorg för vår närmiljö, den globala miljön samt för våra medarbetare och gäster. Genom att aktivt främja ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, vill vi bidra till att forma en väg mot en mer hållbar framtid. Detta engagemang genomsyrar alla aspekter av vårt pågående arbete.

Restaurangens matsal.

När det gäller vår produktutveckling så är det en kontinuerlig process där vi formar upplevelser för en god natts sömn, konferenser, spa, träning, mat, dryck, samtal och gemenskap. Vi strävar efter att erbjuda dessa upplevelser i en inspirerande miljö som harmoniserar med vår omgivning. Vi jobbar därför aktivt med att skapa en härlig atmosfär för våra gäster i våra olika miljöer.

Rolig fakta

Vi bäddar 63 000 sängar per år.
Vi serverar 224 000 koppar kaffe per år.
Från juni till augusti serverar vi 1500 kg torskrygg, 2500 kg laxfile och 1500 kg skalade räkor.

Korta fakta

Adress: Varbergs Kusthotell, Nils Kreugers väg 5, 432 53 Varberg.
Anställda: ca 130 årsarbetstider fördelat på ca 250 personer.
Näring: Besöksnäring.

Samarbetet mellan skola och näringsliv

Malin Wallman och Viktoria Struxsjö är skola-arbetslivsutvecklare i Varbergs kommun där de jobbar med att stärka samarbetet mellan näringslivet och skolan idag. Ett samarbete som bidrar till att göra det lättare för unga människor inför sina framtida val av studier och yrkesval. Något som också ger ringar på vattnet för kompetensförsörjningen i företagen. Här svarar de på några frågor om hur det funkar att vara SKAL-företag i Varbergs kommun.

Vad innebär det att vara ett SKAL-företag?

- Att vara ett SKAL-företag innebär att ditt företag har en eller flera skolor som du samarbetar nära med i årskurserna 2, 5 och 7. Du har tillsammans med lärare planerat för vad aktiviteterna i de olika årskurserna ska innehålla och när under skolans läsår de ska genomföras. Exempelvis kan en butiksvandring bland frukt och grönt i hos ett företag vara en aktivitet i en årskurs, och massatillverkning en annan aktivitet i ett annat SKAL-företags samarbete. I Varberg har SKAL-företagen en bredd av yrkestitlar i den ”egna löneslistan”, och kan på så sätt visa elever att det går alldeles utmärkt att exempelvis göra karriär inom ett och samma företag.

SKAL-samarbeten är frivilliga för företag att vara med i, det finns inga skriftliga avtal eller ekonomiska förtjänster i samarbetet, däremot en möjlighet att du som företag kan arbeta långsiktigt med kompetensförsörjning och återkommande möta potentiella, framtida medarbetare. Men, SKAL är mer än ”bara” ett studiebesök – SKAL ger eleverna en förståelse för hur skolans olika ämnen kan användas på en arbetsplats och ge eleverna motivation för lärande, vidare studier och framtida yrkesval.

Om jag som läser artikeln också vill vara ett SKAL-företag, vad gör jag då?

- Då hör du av dig till Malin Wallman och Viktoria Struxsjö, skola- arbetslivsutvecklare i Varbergs kommun. Vi söker alltid efter goda företag som förebilder för elever och företag som kan axla ett SKAL-samarbete. Varberg växer som bekant, och vi får fler och fler elever i den kommunala grundskolan och det byggs fler och fler skolor.

Hur arbetar kommunen med näringslivet?

- Kommunen i stort samarbetar både bra och smart med näringslivet, om du frågar oss. Vad gäller vår egen förvaltning, förskole- och grundskoleförvaltningen, så är det faktiskt så att vi är ”bäst i klassen” nationellt sett. Många kommuner har tagit efter Varbergs arbetssätt med bland annat SKAL och PRAO och det visar kanske att det vi gör i Varberg både är hållbart, meningsfullt för elever och företag samt har effekt för det skolan benämner som valkompetens. Just PRAO är Varbergs kommun lite markbrytare för då kommunen som arbetsgivare tar emot alla elever i årskurs 8 från de kommunala skolorna på PRAO. Föredömligt, om vi får skryta!

Senast ändrad: 2023-11-09