• Start
  • / Nyheter
  • / Varberg storsatsar på besökare under höstlovet med Rys och Mys
25 oktober 2023

Varberg storsatsar på besökare under höstlovet med Rys och Mys

Under höstlovet arrangeras återigen prisbelönta ”Rys och Mys” i Varberg som årligen lockar 10 000-tals besökare. Det är en återkommande ljusupplevelse utomhus för barnfamiljer, där besökarna vandrar omkring i mörkret mellan ljusinstallationer i centrala Varberg och på Varbergs fästning. En av nyheterna för i år är att evenemanget nu spridits ut över fler delar - ända till Världsarvet Grimeton.

Temat för i år är "Den förtrollade staden”, där besökarna kommer röra sig runt i centralt upplysta Varberg, samt kunna delta på olika rysliga och mysiga aktiviteter runt om i kommunen. Förra årets populära UV-ficklampsjakt är tillbaka med nya rundor som t ex Kaninjakten vid kulturhuset Komedianten. Evenemanget utökas i år med aktiviteter i hela kommunen. Bland annat med eldfest i Åkulla, spökvandringar, laserkonstverk på Världsarvet Grimeton samt familjepyssel på Naturum Getterön.

Hallands kulturhistoriska museum lyser och ryser

- Vi ser fram emot att välkomna barn och familjer från hela Sverige till årets satsning, där muséet åter flyttar ut i staden och Varbergs fästning förvandlas till en förtrollad värld av ljus och mörker. Nyheter från oss på muséet för i år är bl a “Lys och rys”, som är en upplevelsebaserad guidad tur nere i Varbergs fästning, och vi har ännu fler lovaktiviteter inne på museet, säger Cajsa Lagerkvist, museichef på Hallands kulturhistoriska museum.

Ljusinstallationer skapar trygghet och upptäckarglädje

- En del av vårt uppdrag är att jobba med en trygg och inspirerande vinterbelysning. Rys och Mys är ett sätt att visa både vad vi kan göra med ljus och inte minst att Varberg är en vacker plats även under den mörka årstiden. Vi vill inspirera Varbergsborna till att upptäcka nya platser i sin stad. Vi är också glada över att även kunna bidra till att utveckla platsen Varberg för att locka besökare året runt, Björn Sjöström, VD Varberg Energi.

Inspirerande samarbete

- Rys och Mys är ett samarbete mellan många olika aktörer i Varberg som strålat samman för att skapa ett unikt event för våra besökare. För besöksnäringen och handeln har det också vuxit till att bli ett viktigt evenemang, som ger extra klirr i kassan. Det är precis så vi vill arbeta, tillsammans, där vi alla är med och skapar värde som bidrar till att Varberg blir en inspirerande och kreativ mittpunkt, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun.

Rys och Mys invigs fredag 27 oktober på Varbergs torg kl. 17.00 med bl a utomhusdisco för barn, dansuppträdande, eldshow, maskeradparad och belysningsupptändning. Evenemanget pågår under 10 dagar och är ett samarbete mellan Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs kommun, Varberg Energi, Varbergs Fastighets AB, Statens Fastighetsverk, Region Halland och Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen.

Läs mer om Rys och Mys: www.visitvarberg.se/rysochmys Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2023-10-25