06 oktober 2023

Höstbesök hos företagen

Under höstens företagsbesöksvecka fick 18 företag besök av politiker och tjänstepersoner. Tillsammans besökte vi företag inom olika branscher runt om i kommunen. Näringslivet i Varberg är stolta över att få visa upp sin verksamhet och delar med sig av både utmaningar och framgångar.

Under en vecka på våren och en vecka på hösten besöker politiker från kommunledningen tillsammans med tjänstemän från näringslivs- och destinationskontoret ett 20-tal företag. Företagen är av olika storlek och väljs ut från olika branscher och geografisk spridning.

- Vi har mött fantastiska eldsjälar som brinner för sina verksamheter med stor stolthet och med många spännande framtidstankar och utvecklingsmöjligheter för sina företag! Säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Varberg växer och så gör även företagen. Många har blivit duktiga på att anpassa sig efter flera år av de tuffa utmaningar vi alla haft nu. Och genom svårigheterna blickar man framåt, med många spännande utvecklingsmöjligheter och uppskattar platsen Varberg som en attraktiv plats att verka på.

Det är en fortsatt utmaning för företagen i att hitta rätt kompetens. De som har ett bra samarbete med skolan klarar kompetensutmaningen bäst.

- Min upplevelse av höstens företagsbesöksvecka är att många företag har utmanats under en längre period men har varit duktiga på att ställa om sina verksamheter. Det finns en framtidstro hos företagen som imponerar på mig. Vi ser att många lyfter platsen Varberg som attraktiv för deras verksamheter, som kan locka besökare, spännande personal, en trevlig plats att bo på och med goda pendlingsmöjligheter. Flera av företagen upplever också att Campus Varbergs arbete med att söka YH-utbildningar gynnar deras möjlighet att hitta ny kompetens, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör.

Under veckan träffade vi:

Annebergs Gård Länk till annan webbplats.
Gård norr om Varberg som har gått i generationer. Nästa satsning är på vingård som på sikt kan ge 10 000 flaskor vin.

Consid Länk till annan webbplats.
Gasell 9 år i rad och Sveriges bästa arbetsgivare två år i rad. Har funnits i Varberg med kontor det senaste 1,5 året. Finns idag i Sverige, Norden, Tyskland och Polen.

Ekbackens gård Länk till annan webbplats.
Alexandra Cronqvists önskan att jobba inom lantbruket, med något som ingen annan gör, har lett henne till att specialisera sig på uppfödning av tuppar.
Här går kycklingarna på lösdrift och mår gott i en lugn miljö. På gården finns även en charmig glamping att checka in på.

Etik IT Länk till annan webbplats.
På detta skofria kontor erbjuder man sina företagskunder trygga helhetslösningar för IT-tjänster och är även verksamma inom copy, print, tele och affärssystem.

Fahrmans Länk till annan webbplats.
Leksaksåterförsäljare med enbart ekologiska fairtradeprodukter och med ett eget varumärke, Oscar&Ellen. Liten butik i Läjet där vi kan hitta bla ”Sångpåsen” som är oerhört populär.

FSK Group Länk till annan webbplats.
Har tre olika ben i företaget;
- FSK academy, utbildning och träning
- FSK media, vår kommunikation både internt och externt
- FSK People, värdegrundsbaserad rekrytering
Ett företag med nytänkande hjärnor och stora hjärtan!

Hallands Carecenter Länk till annan webbplats.
Ett hemtjänstföretag med stora hjärtan för sina kunder. Man värnar om de gamla och anställer bara personal som känner likadant. Varje jul gör de namnade pepparkakshjärtan till alla kunder.

Inviatech Länk till annan webbplats.
Har funnits i Varberg sedan 2023. Inviatech är en blandning av latin och tech och betyder ”på väg (inom) teknik”.

Jippies Veranda Länk till annan webbplats.
En charmig sommarpärla vid havet i Kärradal som serverar god mat i en härlig miljö med hela 35 sommaranställda ungdomar i sin personal.
- sålde 5600 glasskulor sommaren 2023!

Kinnarps Länk till annan webbplats.
Kinnarps levererar varje år 175 000 kvm inredningslösningar och sparar 270 kg i vikt per lastbil när man använder filtar istället för emballage runt möblerna vid frakt.

Kvarnarna Simmental Länk till annan webbplats.
Vackert belägen gård i Skällinges kuperade landskap med stor kunskap och kännedom kring avel av korasen Simmental. 2016 vann tjurkalven ”Unne av Kvarna” som semintjur!

Lernia Länk till annan webbplats.
Varselväst eller kostym - Lernia har kandidaten som företagen söker. En av Sveriges största arbetsgivare som har försörjt Sveriges näringsliv med kompetens i 100 år.

Mötesplatsen Länk till annan webbplats.
Med sina över 20 år i branschen har de hjälpt 170 000 personer att hitta kärleken genom Mötesplatsen.se

Ramudden Länk till annan webbplats.
Namnet Ramudden kommer från en plats i Hälsingland där grundaren Hans-Olof Blom en gång sköt en stor älg. Idag finns företaget i 7 länder, på 70 platser och har 5000 anställda i hela koncernen.

Vareborgs Bärodling Länk till annan webbplats.
Vareborgs Bärodling har utvecklats från en renodlad jordgubbsodling till populär destination - med bland annat café, butik och med självplock av dahlior. Nästan 200 personer säsongsarbetar här, och 700 000 jordgubbsplantor planteras för hand årligen!

Vizcon Länk till annan webbplats.
Martin Grimberg startade som snickare och är idag grundare och delägare till Vizcon, ett konstruktions- och mjukvaruföretagföretag som gör det enkelt att bygga! Vizcon har konstruerat ett hus som skall vara med i Grand Designs nästa år.

Wangeskog hyrcenter Länk till annan webbplats.
Uthyrning av maskiner inom bygg och anläggning. Finns på 31 orter från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

Zhipster Länk till annan webbplats.
Ett tech-bolag som jobbar med logistiklösningar för många stora kunder.

Senast ändrad: 2023-10-06