04 oktober 2023

Hej Thomas på Breavad AB!

I Grimeton, Varberg hittar vi ett ekologiskt lantbruk som drivs av hästkrafter! Ja ni hörde rätt. Här behövs inga traktorer eller skogsmaskiner, utan det är faktiskt hästarna som gör jobbet. Precis som för 5000 år sedan fungerar det nämligen utmärkt att t ex så, skörda, utföra slåtterarbete eller ta bort oönskade granar. Vi har träffat Thomas som tillsammans med sin fru Jessica driver lantbruket men också Joakim på Markteknik som precis anlitat hästar för att ta hand om ris och sly i Björkäng!

Vem är du?

Thomas kör vagnen efter två arbetshästar.

- Thomas Carlsson. Jag driver Breavad AB ett ekologiskt lantbruk med hästkrafter ihop med min fru Jessica Bergqvist, i Grimeton. I 25 år har företaget funnits och vi gör allt med hästen. Från sådd till skörd. Vi utför Naturvårdssuppdrag med häst i bland annat naturreservat där vi gör slåtterarbete, men det kan också vara att till exempel ta bort gran i Åkullaområdets bokskog.

Varför har du valt att driva ditt företag i Varberg och inom just din bransch? Vad är den största skillnaden med att använda hästar istället för maskiner?

- Jag tog över föräldragården och såg tidigt att hästkrafter fortfarande behövs och nya generationer har inte kunskapen och förståelsen att en häst kan göra det mesta. Har man ett fint samarbete med sin häst så blir det både tidseffektivt och lönsamt. Häst har funnits i jordbruket i 5000 år utan miljöpåverkan och kan fungera i 5000 år till, utan problem.

Vad är ditt mål och vision för verksamhetens utveckling i framtiden?

Skylt med texten skogsarbete och hästar som jobbar.

- Det har under de senaste åren varit neddragning på naturvårdsuppdrag som varit vår huvudsyssla så nu mera har jag tid för arbete som fått vänta. Som nu när jag slår gräs på kyrkogården. Men jag har många idéer på när häst är ett bättre alternativ än maskin och det skulle jag vilja jobba mer med att marknadsföra...

Har du någon rolig fakta att dela med dig av?

- Vår Brabanthäst Ross af Breavad har lämnat arbetet i skogen bakom sig. Hans liv tog en ny vändning när han kom till Stockholm och blev musikhäst hos Beridna högvakten! Han var inte riktigt maximalt dragvillig. Hästarna som arbetar i skogen behöver verkligen vara starka och kunna ta i, så Ross fick jobba med att harva åkrar och klippa gräs och lite sådant innan han till slut hamnade som pukhäst hos den Beridna högvakten i Stockholm. Läs mer om Ross resa till huvudstaden Länk till annan webbplats.

Joakim Gertsson, platschef på Markteknik som har anlitat Breaved för att ta bort ris och sly. Vem är du?

- Jag har jobbat på Markteknik sedan 2002. Här är det återigen fokus på utbyggnaden av fjärrvärme, men också fjärrkyla, så man kan säga att Varberg energi har varit och är en mycket betydande del av min vardag där många och långa kontakter knutits på alla möjliga plan. Jag jobbar även med andra projekt så som VA-föreningar, fiberföreningar, kommunala beställare samt med privata kunder i liten utsträckning.

Två män står i skogen och betraktar marken.

Hur kommer det sig att ni jobbar här ute i Björkäng just nu?

- Arbetet i Björkäng med röjning av ledningsgatan samt styrda borrningar för elledningar under några vägar är ett delprojekt som Markteknik fått beställning på av Varberg energi.

Hur kom idén upp att använda hästar istället för maskiner? Och vad är den största skillnaden?

- Idén med att köra ut ris och sly kom från vår samarbetspartner Thomas Carlsson som driver företaget Breavad AB. Thomas är en välkänd profil när det gäller arbetshästar har mångårig erfarenhet av liknande uppdrag. Jag tog idén vidare till Varberg Energi som nappade på upplägget. Jag är imponerad över att körning med häst är både kostnads- och tidseffektivt i jämförelse med körning med traktor. Till detta kan nämnas att körskadorna på marken minimeras i jämförelse med traktor. Sedan tillkommer ju givetvis miljöaspekten.

Hur är det att vara en del av ett växande Varberg?

- Att Varberg växer och att man är en del av detta tänker man inte på dagligen, men när man stannar upp och ser tillbaka på mer än 39 års arbete i Varberg inser man hur många projekt man varit delaktig i, det är jag stolt över!

Senast ändrad: 2023-10-31