15 september 2023

Hej Strandtåget!

Det 32 år gamla Strandtåget i Varberg har tagits över av eldsjälarna Kevin & Kevin som vid sidan av sina vanliga jobb lotsar Varbergs besökare längs strandpromenaden. Alla från de allra minsta till en hel del åkglada pensionärer! Kan detta dessutom vara Varbergs mest miljövänliga transportmedel? Vi har kollat av läget med killarna om framtiden och sommaren som gick!

Vilka är ni på Varbergs strandtåg?

- Vi är Kevin & Kevin, 27 & 31 år gamla. Två väldigt lugna och härliga killar som träffades genom Varbergs bois brottning där många svettiga kamper har utförts mot varandra. Jag, Kevin Clausen bor på Malta heltid och pendlar till Sverige för att köra Strandtåget på sommaren. Kevin Lotzner bor i Varberg och jobbar som arbetsledare på MTA bygg & anläggning där strandtåget är något han gör vid sidan av jobbet som arbetsledare.

Hur har sommaren varit hos er?

- Sommaren har varit bra trots vädret! Våra resenärer har åkt med i ur och skur. Så vi är nöjda ändå! Vi har kört i princip alla dagar i sommar utan när det har varit något med tåget som krånglat eller när "Hans" var och härjade i Halland. Tåget har ju trots allt 32 år på nacken och många mer ska det bli!

Vilket värde ser ni av att driva ert företag i en sommarstad som Varberg?

- I och med att Varberg blir mer och mer populärt så är det otroligt kul. Det har varit fullt ös från mitten av juni till mitten av augusti! Men det är inte slut för oss nu, hösten består av körningar på helger mellan Apelviken och Sjöallén och även en del bokningar som vi jobbar aktivt med och tycker är väldigt roligt!

Vad är ert mål och vision för er verksamhets utveckling i framtiden?

- Verksamhetens vision som vi båda delar är att expandera med ett till tåg. Detta jobbar vi aktivt med, men det är inte lätt att hitta det vi söker. Nu går vi i banorna att hitta någon som kan hjälpa oss att få ett tjusigt tåg som ska gå i Varberg och öppna upp för möjligheten att kunna trafikera andra sträckor. Samt göra privatbokningar även på sommaren. Vårt mål är att ha roligt på vägen, sen löser sig allt annat runt omkring.

Rolig fakta

- Något som vi ser som en rolig och positiv sak är alla pensionärer som åker med! Det uppskattar vi! Vi har sålt över 4000 pensionärsbiljetter och det är vi väldigt stolta över.

Korta fakta

  • Tåget är cirka 18 meter långt och kör fram i en hastighet på runt 10-11 km/h.
  • Tåget består av fem vagnar och ett lok.
  • Hela tåget går på 100% el och har gjort det i över 30 år.
  • Vi skulle nog kunna sträcka ut hakan och säga att det är Varbergs mest miljövänliga transportmedel!
Senast ändrad: 2023-09-15