11 september 2023

Hej Jippies Veranda!

En mil norr om Varberg ligger Kärradal, en liten pärla precis vid havet där Jippies Veranda huserar under den lite varmare delen av året. Här serverar man pizzor och annat gott, säljer glass i stora lass, erbjuder både fotbollsgolf, SUP och ett och annat mysigt pop-quiz! Med stora drömmar om utveckling av verksamheten låter de inte en regnig sommar stå i vägen för framtiden.

Vilka är ni på Jippies veranda?

- Vi är familjen Ternön som driver Jippies veranda från april till mitten av september. Mamma Carin jobbar mest med löner, beställningar, schema osv. Döttrarna Maja och Stina är personal- respektive restaurangansvariga och pappa Urban är tjänstledig från sitt jobb på Peab under sommarmånaderna för att fixa med kylvagnar och personaltoalett, beställa glass, bygga något som behövs m.m. Vi arrenderar 30 000 kvm mark från kommunen och på den har vi fotbollsgolf och hyr ut SUP i vår glassvagn. 100 meter från havet ligger vår restaurang med cirka 100 matplatser och 60 barplatser.

Hur har sommaren varit hos er?

- Då vi är väldigt väderberoende eftersom att vi bara har 16 platser inomhus, har ju inte vädret denna sommar varit på vår sida riktigt. Så absolut att vi kunnat önska en bättre sommar. Men vädret rår man ju inte… så det är bara att göra det bästa av situationen. Under juli har vi kört pop-quiz måndagar och torsdagar med Sus och Marcus och det har varit väldigt populärt!

Vilket värde ser ni av att driva ert företag i en sommarstad som Varberg?

- Vi ligger i Kärradal, 1 mil norr om Varberg, där det verkligen behövs mer service och aktiviteter till våra turister. Det finns ett stort sug efter saker att göra även på denna sida av Varberg och vi har två stora campingplatser samt växande orter runtomkring, både här i Kärradal, i Trönningenäs och Bläshammar m.fl. Tillsammans blir vi starka i en så stor sommardestination som Varberg verkligen är. Men turister efterfrågar service i alla delar av Varberg och där känner vi att det finns ett stort hål att fylla i den norra delen.

Vad är ert mål och vision för er verksamhets utveckling i framtiden?

- Vi vill utveckla verksamheten till fler ben att stå på. Vi kommer att göra fler aktiviteter på grönområdet. Turister vill ha saker att göra, inte bara sitta, äta och dricka. Sedan skulle ju vår verksamhet bli mindre sårbar för oss om vi kunde få till fler sittplatser under tak, men det är en dialog som vi får ha vidare med kommunen. Med större byggnad skulle vi också kunna jobba mer miljövänligt och hållbart. Något som ligger högt på vår agenda. Idag kör vi själva kartonger in till Varberg/Trönninge minst en gång om dagen för återvinning. Då vi har små lokaler får vi inte plats att förvara dem någon längre tid och någon återvinning i närheten har vi inte här ute. Vi arrenderar 30 000 kvm mark av kommunen och använder kanske en fjärdedel. Vi har en byggnad på 65 kvm och får inte bygga mer i dagsläget. Så det känns lite ynkligt med tanke på ytan, som är helt fantastisk och ligger precis vid havet.

Rolig fakta

- Förra året sålde vi 11 000 pizzor under drygt 3 månaders öppet, i ett kök/kassa/take-away-kassa som totalt är cirka 13 kvm! Krävs en del kommunikation och parering då vi som flest är 6 personer som jobbar därinne. Vår special-pizza heter Hallänningen med rödlök, grönkål, prästost och aioli. Fotbollsgolfen har folk verkligen fått upp ögonen för och det är vi så glada för!

Korta fakta

Adress: Cafévägen 1
Antal anställda: 30 anställda i år där yngsta är 14 år och äldsta 58 år.
Typ av verksamhet: Glassvagn med SUP och fotbollsgolf. Restaurang och barvagn med cirka 160 platser. Vi kör take-away på för- och eftersäsong. ”Enkelt vid havet”.

Senast ändrad: 2023-09-11