26 juni 2023

Halland tech week

Resan mot en spännande tech-stad!

Redan i mitten av 90-talet startades i Varberg det som skulle bli Nordens största digitala mötesplats – Lunarstorm. Hos näringslivet, regionen och kommunen finns nu en uttalad ambition att återigen stärka tech-scenen i Varberg och att vara ett självklart och attraktivt val för start-ups inom branschen.

I en tid då internet låg i sin vagga var Varberg redan i färd med att utforska dess oupptäckta möjligheter. Mycket har hänt sedan Lunarstom och flera innovativa techbolag har startats och utvecklats i Varberg, men nu finns både ambition, vilja och konkreta initiativ för att Varberg åter ska blir ett självklart val inom branschen.

Ett sådant exempel är att Henrik Willstedt, entreprenör och medgrundaren av succén Quizkampen, har startat ett tech-nätverk i Varberg. Nätverket samlar entreprenörer inom branschen för att utbyta idéer och erfarenheter.
– Jag och de andra känner att tillsammans är man starkare. Varberg är en relativt liten stad och vi behöver hjälpas åt för att bli bättre och för att kunna konkurrera. Det jag gillar med den här branschen är att den är väldigt inkluderande och vi ser inte varandra som konkurrenter, utan vi kan hjälpa varandra för att hitta vägar att skapa internationella succéer härifrån Varberg.

Henrik Willstedt har varit Varbergsbo sedan 2020. Flickvännen är från Varberg och det var längtan efter ett smidigare liv som gjorde valet att lämna Stockholm och flytta till Varberg enkelt. Efter försäljningen av Quizkampen ligger hans fokus idag på utveckling av andra digitala tjänster och han upplever att initiativet till tech-nätverket mottagits väl av kommunen.

– Varberg har en välkomnande miljö. Responsen på de flesta av initiativen hittills från kommunens sida har bara varit "kör, kör, kör!". De ser möjligheter snarare än problem, sen är Varberg inte Silicon Valley, vi har väldigt klart för oss vad vi är och vad vi inte är. Men med det här nätverket och en positiv kommun som vågar satsa så finns absolut en ljus framtid. Drömmen är att det ska finnas tio framgångsrika tech-startups i Varberg om tio år.

Halland tech week

Halland Tech Week samlar några av regionenens mest inspirerande företagsledare, forskare och investerare för att visa på konkreta möjligheter med teknik och digitalisering och inspirera till innovation och konkurrenskraft. Ett antal företag har tillsammans med kommunen och regionen tagit initiativ till det årligen återkommande eventet.

– Veckan skapas tillsammans med företag, universitet, inkubatorer, nätverk och organisationer. Vi bygger en arena som synliggör teknikbolag, ger goda exempel och lyfter intressanta initiativ med ett program som skapar intresse både nationellt och internationellt. Deltagandet är kostnadsfritt, säger Pontus Bremdal, VD Digital Creation, som valt att arbeta med att utveckla eventet.
För Varbergs arbete med att stärka sin ställning inom branschen i Sverige, är veckan ett viktigt skyltfönster.

– Vi strävar efter att bli ett tech-mecka, vilket är ett långsiktigt arbete. Det behövs fler tech-företag i Varberg som har världen som arbetsplats. Någonstans ska allt börja och det gäller att få till samarbeten och nätverk för att kunna växa. Därför arbetar vi också långsiktigt för att skapa fler miljöer för branschen i någon form av tech-hus eller liknande, berättar Pontus.

Senast ändrad: 2023-06-26