• Start
  • / Nyheter
  • / Storsatsning från Apotea i Varberg, "Stadens läge och attraktivitet avgjorde valet"
15 juni 2023

Pär Svärdson, VD Apotea

Storsatsning från Apotea i Varberg, "Stadens läge och attraktivitet avgjorde valet"

Apotea, Sveriges största nätapotek, kommer att bygga ett högautomatiserat logistikcenter i Varberg. Satsningen kommer medföra hundratals nya arbetstillfällen och en ökad tillgång till snabba leveranser av läkemedel i hela regionen.

– Vi funderade länge på var vi skulle lokalisera oss och vi fick snabbt en bra kontakt med Varbergs kommun och de har varit ett bra stöd. Varbergs läge med perfekta förutsättningar för snabba leveranser norrut mot Göteborg och söderut mot exempelvis Helsingborg och Malmö samt att det är en kommun som är framåt var avgörande delar, säger Pär Svärdson, vd för Apotea.
Byggstarten hoppas Pär ska kunna ske under 2024, för att kunna vara i gång med verksamheten under 2025. Under resans gång har kontakten med kommunen varit bra.

– Vi har upplevt kontakten med Varbergs kommun som väldigt positiv och känner att vi har fått ett fantastiskt stöd. Dessutom finns Varberg Energi som är ett väldigt innovativt företag och som jag ser det, en föregångare när det gäller att skapa den miljöprofil vi vill ha. Apotea har som mål att bli Sveriges mest hållbara företag, så Varberg Energis kunskap och erfarenhet är också väldigt värdefull.
Det nya logistikcentret kommer att ligga i Holmagärde, precis vid E6 i Varberg och ha en kapacitet att leverera 1 miljon paket i månaden. En mängd paket som är stor i sig, och om de skulle läggas i rad, skulle nå en sträcka på ungefär 30 mil. Byggnaden kommer att innehålla högautomatiserad lager- och hanteringsverksamhet och dessutom planerar Apotea att täcka hela centrets tak med solceller. Sist, men inte minst, kommer satsningen att leda till många nya arbetstillfällen för inte bara Varbergs kommun, utan hela regionen.

– Totalt uppskattar vi att det kommer att röra sig om 400-500 personer som vi kommer att behöva inom olika yrkesgrupper, från lagerarbetare till farmaceuter. Den senare kan kanske bli en utmaning att hitta i Varberg då det rör sig om ett ganska stort antal tjänster inom den kategorin, men samtidigt ser vi ju möjligheter för att personer ska vilja flytta till staden tack vare sin attraktivitet och det faktum att det är en fin stad att bo i, säger Pär.

Vad innebär den här satsningen för Apotea?

– Idag, med vårt lager i Morgongåva, omsätter Apotea 5 miljarder årligen och vi ser att vi ska kunna nå liknande siffror i Varberg. Vi kommer att få en oerhörd förbättring i leveranstider av läkemedel på västkusten och södra Sverige, liknande de som vi idag har i Stockholm med omnejd. Förutom arbetstillfällen kommer den här satsningen också medföra stora förbättringar när det gäller utbud och leveranser av läkemedel, med kanske det största sortimentet i Sverige. I Varberg kommer utbudet dessutom att finnas "runt knuten", avslutar Pär Svärdson.


Senast ändrad: 2023-06-15