15 juni 2023

Foto: Ject

Familjen hittade tiden i Varberg

2019 gick flyttlasset från Stockholm till Varberg och familjen Carlbergs nya liv startade. Numera driver de designstudion Ject från idyllen i fiskebyn Läjet.

Med arbete på olika varumärkesbyråer och tre barn kände Jonas och Therese Carlberg att det var svårt att få ihop livet i Stockholm. Tankarna på en flytt till en mindre stad föddes, men vägen dit blev lite okonventionell.
– Vi tog föräldraledigt och åkte runt med en husbil i en månad med siktet inställt på framför allt fyra städer, däribland Varberg, för att liksom se vad städerna hade att erbjuda, berättar Jonas Carlberg.

Vistelsen i Varberg var fin, även om den till vissa delar regnade bort. Men efter hemkomsten till Stockholm hörde en barndomsvän till Jonas – också boende i Stockholm – av sig och undrade om de inte skulle flytta med till Varberg.
– Vi tänkte väl bara att "nu kör vi!". Vi hyrde ut vår lägenhet och hyrde oss ett hus i Varberg, men redan efter två veckor kände vi att det var rätt och ytterligare ett par veckor senare hade vi sålt lägenheten i Stockholm och köpt ett hus i Läjet.
När sedan en kontorsplats i en närliggande yogastudio fanns tillgänglig startade Jonas och Therese Carlberg det gemensamma företaget Ject, inriktat på bland annat varumärkesdesign.

– Vi fick ganska snabbt spridning på våra grejer efter några mindre uppdrag och vi hoppade dessutom på Entreprenörsskolan som anordnas av kommunen. Där fick jag träffa många andra i samma sits och ett nätverk började gro, berättar Jonas.

Numera ser vardagen helt annorlunda ut än den gjorde under tiden i Stockholm.
– Vi lämnar barnen på förskola och skola och går ner till hamnen där vi har vår studio. Sätter på kaffe, musik och så kör vi bara. Vi har alltid gillat den Kaliforniska stilen, så i och med att vi har den direkta närheten till vattnet finns både våtdräkt och surfbräda på vårt kontor.
Ja, mycket har hänt för familjen sedan flytten till Varberg och framför allt till det med positiva.

– Det bästa är att vi har fått kontroll över våra egna tider och kan fokusera på att göra de sakerna som vi tycker är kul. Vi ser vårt företag som en liten del av livet och målet har aldrig varit att tjäna en massa pengar, utan att vi ska kunna göra saker som vi trivs med. Vi brinner för och kan det vi gör, men det blir på ett sätt som en hobby. Sedan är det härligt att Varberg är en miljö där det händer saker, med många entreprenörer som startar upp och drar igång saker. Det finns ett driv som är väldigt härligt, avslutar Jonas.

Senast ändrad: 2023-06-15