• Start
  • / Nyheter
  • / Hej Tomas Stakeberg Jansson, nybliven entreprenör!
26 maj 2023

Hej Tomas Stakeberg Jansson, nybliven entreprenör!

I höst drar årets Entreprenörsskola igång med ett stort gäng nya entreprenörer som är hungriga på att ta del av tips och information som kan hjälpa dem på resan mot att förverkliga sin dröm. En av förra årets deltagare heter Tomas Stakeberg Jansson som har startat företaget Wave Leadership. Här berättar han om hur kombinationen surfare, polischef och ledarskapscoach har blivit det perfekta sättet att uppnå hans dröm och om vikten av att lära sig att surfa på vågen istället för att försöka stoppa den.

Vem är du?

- Jag är en surfare som arbetar som polischef och har 30 års ledarskapserfarenhet. Vid nyår startade jag företaget Wave Leadership AB. Jag brinner för ett hållbart ledarskap med utgångspunkt från individens kraft till förändring för en hel organisation.

Surfare med vindsegel.

En fråga som ligger mig varmt om hjärtat är; "Chefen ska ta hand om alla, men vem tar hand om chefen?" Därför jobbar jag mycket med att få chefer och ledare att hitta de mjuka värdena både hos sig själva såväl som hos sina medarbetare. Alla behöver bli sedda, lyssnade på och bekräftade. Väldigt ofta handlar det om att hitta ett bra sätt att kommunicera på inom grupperna. Att skapa förutsättningar för chefer och grupper att arbeta med tillit och förtroende mot en tydlig vision och tydliga mål är så inspirerande och berikande. Det ger en väldigt god effekt på arbetet och betalar sig alltid i längden.

Genom åren har jag gått många ledarskapsutbildningar och har därigenom en stor kunskapsbank att ösa ur utifrån kundernas behov av förändring eller förståelse för varandra. Jag kan stötta som ledarskapsmentor, gruppcoach/teambuildare samt utveckla ledningsgrupper. Individens och gruppens behov kommer alltid vara avgörande i hur vi designar uppdraget. Platsen kan vara alltifrån konferensrum, skog, stuga eller strand. Jag är van att verka i alla miljöer. Endast fantasin begränsar.

Hur kommer det sig att du valde att starta eget?

- Jag arbetar idag som chef inom polisen men har under de senaste åren fått uppdrag utanför min arbetsgivares område genom kontakter. För att få jobba åt andra uppdragsgivare har jag fått söka tillstånd till bisyssla, vilket arbetsgivaren nu gett mig tillstånd till. Jag kommer även fortsatt vara anställd som chef vid polisen men göra detta på lediga dagar. En dröm är att det ska bära sig i framtiden så att jag kan kliva av och köra 100% Wave! Känslan att få jobba mer med det jag brinner för och att få vara min egen har bubblat och känns som en våg som inte går att stoppa. Jag bara måste prova det!

Vilket är ditt mål och vision för ditt företag?

- Jag vill stötta ledare, organisationer och företag till sitt bästa jag. Med ett gott ledarskap skapas det trygga medarbetare och med trygga medarbetare skapas det även ett tryggt ledarskap och vice versa. Genom teambuilding, coachning, mentorskap och medarbetare som vill utvecklas skapas ljuv musik och hållbar verksamhet. Allt börjar med viljan att nå till ett önskat läge utifrån verksamhetens och individernas behov.

"You can´t stop the wave but you can learn how to surf", är min slogan. Det är väldigt viktigt att som ledare för en grupp kunna hantera de olika ” vågor" som gruppen ska surfa på. Ibland stormar det och ibland är det som en skön sommardag på stranden och allt däremellan.

Min dröm och vision är att jag får arbeta med företag, organisationer och ledare som ärligt och med goda värderingar vill arbeta för goda förutsättningar för alla i organisationen. Det får gärna vara lite stormigt och vågigt i början men jag kan lova att när resan mot ett bättre önskat läge är över så kommer alla som varit med bli väldigt nöjda att de vågade ta in mig.

Rolig fakta

- Min dröm med bolaget är att jag ska kunna anpassa arbetstiderna oftare utifrån hur vindarna blåser så att jag kan surfa mer än idag. Wave Leadership AB handlar om att ”våga” och att jag hade mod att starta ett eget företag. Att vara ledare är även att lära sig att surfa på vågen. Det är mycket svårare att försöka kämpa mot vågen än att surfa med den.

Vad har Entreprenörsskolan haft för värde för dig?

- Entreprenörsskolan har varit avgörande för mig. Varje gång jag kommit hem från onsdagskvällarna på Campus har jag känt; Nu kör jag! Det har varit så inspirerande. Dessutom fick jag i samband med en av föreläsningarna kontakt med Almi. De har stöttat mig fantastiskt mycket i min uppstart med goda råd, ett utvidgat nätverk och presumptiva kunder och samarbetspartners. När jag känt lite dåligt självförtroende så har jag fått en trygg hand i ryggen av Fisnik Nepola på Almi och svårigheter har vänts till möjligheter.

Senast ändrad: 2023-05-26