• Start
  • / Nyheter
  • / Han vill få fler unga att lära sig app-utveckling
16 maj 2023

Han vill få fler unga att lära sig app-utveckling

Under våren tog entreprenören Henrik Willstedt initiativet att engagera sig ideellt för att inspirera fler unga att lära sig mer om app-utveckling. Genom ett samarbete med Varbergs kommun och Impact House Halland syddes en kurs snabbt ihop, med nio deltagare. Vi frågar Henrik om hur det gått.

Varför engagerar du dig i att lära andra om app-utveckling?

- Jag brinner för att skapa mobilappar, det är helt enkelt bland det roligaste jag vet.

Många blir förvånade över hur få personer som krävs för att skapa en app. Jag vill dela den passionen med andra och få fler att utveckla appar och mobilspel här i Varberg. Tillsammans är man starkare.

Samhället står redan inför en enorm transformation när det kommer till hur man spenderar sina pengar, allt fler handlar online och allt fler tillbringar mer tid i mobilen. Så ser det ut, oavsett vad vi tycker om det. Förändringen är redan här. Jag vill att Varberg skall vara med i täten istället för att hamna på efterkälken. Kalifornien (Silicon Valley) hade varit världens femte största ekonomi om det vore ett eget land. Då förstår man vidden av vad IT-branschen omsätter.

Kursdeltagare

Kursen genomfördes på Impact House Halland.


Vad händer när du möter dessa unga människor?

- Det coolaste med unga personer är att dom ofta är väldigt fria i tanken. Detfinns en "the sky is the limit"-attityd som jag älskar och så är dom kreativa i det nyskapande. De är sugna på att lära sig och att lattja själva, det är väldigt skoj att se.

Vad tror du är viktigast för att få fler att lära sig hantverket?

Det finns ett antal faktorer som är viktiga.

1. Att man förstår att det inte krävs ett enormt kapital och ett team på 1000 personer för att bygga en framgångsrik app. Whatsappbyggdes av två personer, Instagram byggdes av tre personer.

2. Unga människor behöver en fysisk plats att träffas på för att saker skall börja bubbla. Tillsammans lär man sig mycket snabbare och passion är en viktig drivkraft för lärande, den starkaste somfinns. Känner man inte passion så är det svårt att lära sig programmeramen känner man stor passion för att starta en framgångsrik app så är det å andra sidan svårt att misslyckas.

3. En viktig sak för att få fler att lära sig hantverket är att man når ut till människor i rätt tid i livet. På högstadiet kanske man är för ung och när man väl fått ett ett fast jobb efter sin examen så är man kanske inte lika mottaglig längre. De som går sista året på Campus Varberg, eller sista året på LBS gymnasiet och Peder Skrivares skola och de som nyligen gått ut ur dessa utbildningar är i ett perfekt läge för att börja sitta hemma om kvällarna och knåpa på sina passionsprojekt. Det viktigaste är inte att idén är 100% perfekt från början, det viktigaste är att man bygger något som man själv tycker är kul.

Deltagare


Kan du nämna något som hände under kursen som är kul att lyfta fram?

- Det blev mer kreativt än vad jag hade kunnat drömma om! Ett team fick fram en, på pappret, färdig prototyp för hur ett helt mobilspel skulle kunna se ut. I gruppen hade de i princip alla kompetenser som behövdes för att bygga spelet. Jag lärde mig själv massa nytt som jag kommer implementera i framtida projekt.

Efter kursen gjorde vi en enkät och där svarade nästan 90% att de varväldigt sugna på att starta ett eget projekt (5 av 5 möjliga!).

Vad lärde du dig den här omgången som kan utvecklas framåt?

- Jag hoppas kunna köra workshopen igen. Detta var bara ett testskott för att fånga upp intresset och känna lite på innehållet. En sak jag vill förbättra till nästa gång är att försöka få större uppslutning från Peders Skrivares skolaoch LBS gymnasiet. Många unga människor går på fotbollsträning efter skolan så varför inte gå på träning i app-byggande och digitalt entreprenörskap?

Du har samarbetat med Varbergs kommun och Impact House Halland, något om det?

Workshopen hade inte varit möjligt utan alla pusselbitarna och där är Varbergs kommun och Impact House Halland två viktiga bitar. Del för att få ut budskapet om workshopen men också allt det tekniska runt omkring.

Jag fortsätter att förvånas över hur peppade kommunen är på sådant här, det gör ju att man blir sugen på att fortsätta hitta på grejer. "Kommuner" överlag har en mossig aura över sig och då blir det extra kul när de snarare driver på utvecklingen än att försöka hämma den. Det är föredömligt!

Vad händer framöver?

- Det finns många engagerade personer inom Tech i Varberg. Ett nytt nätverk växer och satsar på olika samarbeten genom regi av Alexandersoninstitutet på Campus Varberg. Årets upplaga av Halland Tech Week planeras för fullt, och Campus Varberg arbetar vidare för att kunna leverera efterfrågade utbildningar som kan få fler att bidra med tech-kunskap till näringslivet.

 

Senast ändrad: 2023-05-16