• Start
  • / Nyheter
  • / Framtidens cykelmobilitet formas i Varberg
10 maj 2023

Tony Grimaldi, VD Cycleurope

Framtidens cykelmobilitet formas i Varberg

Cycleurope är den internationella cykelkoncernen som just nu lägger stor kraft på att driva fram en än starkare utveckling för elcykeln i både Sverige och Europa. En stor och viktig del i det arbetet sker från cykelstaden Varberg.

Med både europeiska och svenska varumärken, som Monark, Crescent och Sjösala, i produktion i Varberg har Cycleurope blivit en av Nordens ledande producenter av cyklar och elcyklar. Stort fokus ligger nu inom koncernen på att ytterligare utveckla både produkten och marknaden för elcyklar.

– Mycket av vårt arbete för att driva på utvecklingen på marknaden sker i vår utvecklingscentra och i vår produktion i Varberg. Det är härifrån vi skapar förutsättningar för framtidens aktiva mobilitet, säger Tony Grimaldi, vd för Cycleurope.

För såväl Tony, men kanske framför allt de anställda i Varberg, är cykeln ett naturligt färdmedel. Varberg med sin närhet till det mesta, gör att de anställda på så sätt kan leva som de lär.

– Merparten av våra medarbetare bor i Varberg med omnejd. I och med den snabba utvecklingen av elcykelmarknaden är det väldigt glädjande att se att de flesta numera cyklar till vår fabrik. Även för de som pendlar utifrån med tåg är cykeln med på den delen av resan där det är möjligt. Många inser att städer blir mer attraktiva med gång- och cykelmöjligheter och där är Varberg en ledande kommun när det gäller en hållbar omställning för att ge cykeln mer plats i staden.

Sedan familjeföretaget förvärvade fabriken i Varberg på 90-talet har det skett stora förändringar. Produktionen av elcyklar tog sen fart 2017 och har gjort det tydligt att det går att konkurrera på en internationell marknad från Varberg.

– Vi vill vara en del av den stora omställningen till grön och aktiv mobilitet och vi kan verkligen vara med och skapa just denna från Varberg. Vi har de senaste åren anställt nya kompetenser, investerat i och utökat produktionen. Personligen känner jag som företagare att kommunen och kommunledningen samverkar väldigt bra med näringslivet, vilket inte är en självklarhet på alla ställen. Man har ett modernt tankesätt och samverkar med näringsliv och samhället i övrigt – allt för att kunna vara med och förbättra.

En gång om året samlar Cycleurope dessutom Nordens och Sveriges ledande aktörer i Varberg för diskussioner och utbyte om framtidens mobilitet.

– Det har i mångt och mycket att göra med vår stolthet över Varberg som plats och cykelstad. Förutom att man är i framkant kring att erbjuda bra cykelmöjligheter, finns det så mycket i form av livskvalitet här. Jag cyklar själv från kontoret till mitt boende och på sommaren ser man de anställda och deras familjer på stranden nere vid havet, vilket är härligt, säger Tony och får medhåll från Johanna Smedberg som är marknads- och affärsutvecklingschef.

– Tack vare att Varberg verkligen blomstrar och lever upp på sommaren innebär det att utbudet är stort för en stad av den här storleken även på vintern och därmed lever året runt och inte endast om sommaren. Det tillför verkligen också något till en stad. Dessutom fungerar det bra att cykla året runt i Varberg.

Senast ändrad: 2023-05-10