• Start
  • / Nyheter
  • / Världen som arbetsplats med bas i Varberg
27 april 2023

Fotograf Anna Lindblom

Världen som arbetsplats med bas i Varberg

Schottenius & Partners har funnits i Varberg sedan 2004. Idag drivs bolaget av Johanna Schottenius som inte tycks vilja välja bort sin hemstad för något i världen och som dessutom inte behöver göra det.

– Det här blir såklart väldigt subjektivt, men vem skulle inte vilja bo här? För mig handlar det mycket om på vilket sätt livet i Varberg förenklar den privata logistiken. Livskvalitet för mig är att slippa lägga tid på onödiga saker som bilköer och transporter, utan istället på fem minuter kunna ta sig dit man ska. Sen kan det ju ibland innebära att det är väldigt lätt att jobba lite mer, men det tycker jag ju om, skrattar Johanna.

Innan hon flyttade tillbaka hem till Varberg igen hade Johanna 15 år bakom sig som boende i storstäder som Oslo, Stockholm, Göteborg, Malmö och Basel, så visst finns det att jämföra med.

– När jag flyttade tillbaka till Varberg fick jag en aha-upplevelse. Är det såhär man kan ha det? Att hinna gå ner på lunchen och ta ett dopp i havet, utan stress och ansträngning. För mig och Schottenius & Partners är det Varberg som gäller för att vi vill bo här, men ändå kunna vara internationella.

Schottenius & Partners är ett ägarbolag som dels bygger upp egna bolag eller investerar i andra. Den röda tråden har dock kommit att bli runt tech, utveckling och användning av smarta verktyg.

– En viktig sak för oss har alltid varit att varje bolag – som vi antingen startat själva eller valt att investera i – ska göra gott inom sin nisch, att ge något extra för samhället, berättar Johanna.

Basen är i Varberg, men redan långt innan pandemin har digitala verktyg varit en viktig del för Schottenius & Partners när det kommer till kontakt med sina olika bolag världen över.

– Vi har kontakt med personer som driver sina bolag från olika platser, oftast ett hemmakontor, i Europa och världen. Vi valde Varberg helt enkelt för att vi vill bo här i och med allt staden har att erbjuda, men också för att vi samtidigt kunde jobba globalt. Vi bor i Varberg, men jobbar med världen, säger Johanna.

En annan fördel med Varberg när man som Johanna ständigt har kontakter globalt är logistiken.

– Det finns en småstadskänsla här i det att det är nära till allt och logistiskt är det en dröm. Vi får folk till oss som flyger in från andra världsdelar och det är inga som helst problem för dem att ta sig hit.

Om man ser till dig som företagare – hur skulle du beskriva Varberg då?

– Fantastiskt och jag kan inte tänka mig en bättre plats. Varberg är en stad som är på tå och som vill väldigt mycket. Trots att det är en mellanstor stad finns det en puls här som jag inte sett i likartade städer. Det finns ett driv och en entreprenörsanda här och det är två saker som ju gäller för oss inom företaget också. Jag tror också att kommunen har en hel del med det att göra, för de är inlyssnande och vill göra bra saker för näringslivet, avslutar Johanna.

Senast ändrad: 2023-04-27