06 april 2023

Hej Moa Blomqvist, Honse Design!

En modig och inspirerande entreprenör som med sin kreativitet, lekfullhet och kärlek till färg och form förenar hantverk med high fashion. En garnkonstnär av rang som har satt ljuset på kreativ och laglös design och förenar västkustens alla garnälskare i sin färgstarka butik på Kyrkogatan.

Vem är du?

- Jag brukar beskriva Honse som en lekplats för garnälskare, både fysiskt och digitalt. Hantverk i allmänhet och garn i synnerhet har under lång tid varit konservativt och regelstyrt och jag jobbar kontinuerligt på att montera ner gamla föreställningar för att visa att skapandet växer om man inte tar sig själv och sin konst på så stort allvar. Jag som står bakom Honse heter Moa, är 30 år och har en svårdefinierad yrkestitel, men jag har helt enkelt landat i att trycka visitkort med ”Garnkonstnär” på.

Vad är ditt mål och vision för din verksamhet i framtiden? Vad händer i sommar?

- I skrivande stund arbetar jag för fullt med min bok som kombinerar virkmönster med min livshistoria och släpps 2024. Utöver det utvecklar jag webbshoppen, samarbetar med andra designers och varumärken och gör allt för att butiken på Kyrkogatan ska vara det självklara valet för garnälskare på västkusten.

Hur tycker du att företagsklimatet i Varberg är?

- För mig har det ända sedan jag startade Honse känts som en självklarhet att driva företaget just här. Det är en känsla som bekräftas konstant - det är lätt att få svar på sina frågor och skapa nya kontakter, men framförallt känns det som att mycket energi läggs på att skapa just ett bra företagsklimat här.

Rolig fakta

- I butiken på 25 kvadrameter ryms fler än 60 sorters garn i över 500 färger!

Under Varbergsgalan 2023 vann du priset Årets Nyföretagare. Vad betyder priset för dig?

Pristagare Moa Blomqvist på Varbergsgalan.

- För mig handlar det mest om att uppmärksammas, erkännas och legitimeras. Att verka dels som ung kvinna, dels inom ett område som ofta betraktas som mossigt och gammaldags är bitvis frustrerande, då jag hela tiden lever med känslan att behöva förklara mig. Att tituleras som Årets Nyförtagare tar hantverket in på en annan spelplan, där inte bara folk inom garnvärlden ser värdet i mitt arbete.

Juryns motivering:
"Priset för Årets Nyföretagare går till en modig och kreativ entreprenör som startade sitt företag under pandemin. Med kreativitet, lekfullhet och en kärlek till färg och form förenar denna nya företagare hantverk med high fashion.

Med sitt företagande har denna företagare inte bara satt ljuset på kreativ design utan också psykisk ohälsa.

För oss är Årets Nyföretagare inte ”bara” en företagare – utan en sann inspiratör och en modig affärskvinna!"

Senast ändrad: 2023-04-06