Med ett tidigt matintresse och en gedigen bakgrund inom kroglivet och vin & spritbranschen så är Niklas Steinwall en given stjärna på mat & dryckes-himlen. Hans starka sinne för smak av mat och dryck i kombination har höjt kunskapen och kittlat smaklökarna hos både krögare och restauranggäster genom åren. I år fick han dessutom ta emot en utmärkelse av Krögarföreningen i Varberg för sina insatser!
- Niklas Steinwall heter jag och mat & dryck har alltid varit en stor och viktig del av mitt liv. Som liten lagade jag gärna mat hemma till familjen och när jag efter gymnasiet skulle ut i arbetslivet så blev krogen ett naturligt yrkesval. Där jobbade jag sedan kvar i ca 10 år och avslutade med att driva två krogar i Spanien.
Därefter har jag i över 20 år jobbat med vin och sprit åt olika importföretag i Sverige. Idag jobbar jag med bara vin, som produktchef och ansvarar för våra vinproducenter på ett företag som heter Nigab.
Under alla år har jag även drivit mitt egna företag, Tastebysteinwall. Där jag gör utbildningar och provningar med dryck samt mat & dryckesevent både mot privatpersoner och företag. Jag skriver även mat & dryckesartiklar för olika tidningar, där över tio år har varit för Varbergsposten. Numera har jag ett par skrivuppdrag kvar.
- Det är så roligt att kunna jobba med sina intressen. Mat & dryck engagerar alla på något sätt. Sprida kunskap, skapa intresse och nyfikenhet kring mat & dryck är så roligt och att få fortsätta med det är väldigt inspirerande och något jag gärna vill fortsätta med. Så provningar och event kommer dyka upp på olika platser framöver. I vår har jag två champagneprovningar bokade på Varbergs Stadshotell.
- Bland det roligare som hänt så måste det ändå nämnas när jag 2015 ihop med Niclas Wilhelmsson/NW Event genomförde världens största champagneprovning och fick det godkänt av Guinness Book of Records! Vi hade 696 personer på Societén här i Varberg som provade tre glas champagne var under ledning av mig. 2100 glas champagne skulle serveras samtidigt och alla skulle prova under ordnade former. En otrolig logistisk utmaning att få ihop, men vi lyckades!
- När jag fick reda på att jag skulle få Krögarföreningens pris blev jag väldigt glad, tacksam och rörd. Otroligt fint att få ett erkännande från krogbranschens representanter i Varberg.
Juryns motivering:
"Som konnässör för restaurangyrket, maten & drycken både lokalt och globalt, har denne livsbejakare lyst upp tillvaron för både branschfolk och gemene man.
Han har med sitt sinne för smak av mat och dryck i kombination, förgyllt levnadssättet för både restauranggäster, krögare, personal och vid köksborden på hemmafesten.
Varbergs Krögarförening uppmärksammar Niklas Steinwall som med sitt sinne för smak höjt upp både kunskap och våra smaklökar under många år. Vi ser fram emot lika många till."
Namn: Niklas Steinwall
Webbplats: www.tastebysteinwall.se Länk till annan webbplats.
Bransch: Vin & sprit