• Start
  • / Nyheter
  • / Hej Katarina Stefaniuk, Katarinas städtjänst!
30 mars 2023

Hej Katarina Stefaniuk, Katarinas städtjänst!

Från sommarjobb på camping till Årets näringslivsprofil. Katarina Stefaniuk har gått från två tomma händer 2008 till att sysselsätta omkring 100 medarbetare 2022. Med stort driv, engagemang och medmänsklighet har hennes företag vuxit till en viktig tillgång för Varbergs invånare och näringsliv!

Vem är du?

- Jag heter Katarina Stefaniuk, är 40 år gammal och kommer från Polen. Jag kom till Sverige 2005 för att sommarjobba på en camping. Tack vare ett spontant beslut har jag stannat här – i ”landet mellanmjölk” där människor ska vara tillbakadragna och reserverade. Det säger de ofta självanämligen; vi svenskar är så kalla... Jag kan inget annat än att skratta lite åt detta idag. Efter 18 år i Sverige där jag fått uppleva så mycket värme, öppenhet, hjälpsamhet och hjärtlighet. Jag har fått vara mig själv och har alltid bemötts med förståelse och respekt. Dessutom tycker jag att mellanmjölk är precis lagom gott!

Att stanna i Sverige har inneburit bland annat avbrutna studier i kulturvetenskap, något som jag å ena sidan saknar enormt ibland, men å andra drar nytta av i mitt jobb. Det har även inneburit att jag har träffat min livskamrat och skyddsängel – min man Wieslaw, som lämnade sitt jobb som snickare för att ta på sig den gröna Katarinas Städtjänst-tröjan och tillsammans med mig bygga vårt företag.

Företaget startades som enskild firma 2008 och målet med det var först och främst att kunna ge anställning till en kvinna som behövde jobb. Sen dess är det i princip det jag har brunnit mest för: att skapa arbetsplatser och få personalen att trivas.

Vad är ditt mål och vision för din verksamhet i framtiden? Vad händer i sommar?

- Målet är att främst behålla den personal och de kunder vi har. Nu i maj kommer vi fira att vi har funnits i 15 år och vi är tacksamma för varje medarbetare och varje kund som har hängt med oss under den tiden. Men vi vill även expandera till både Falkenberg, Kungsbacka och Göteborg. Vi har inlett ett samarbete med en kanonbra flyttfirma; Bröderna Flytt och tillsammans kommer vi att erbjuda våra kunder en kombinerad tjänst: både flytt och flyttstädning. Så det händer en hel del framöver!

Hur tycker du att företagsklimatet i Varberg är?

- Från mitt perspektiv så är företagsklimatet i Varberg fantastiskt bra! Att få kontakt med både de lokala politikerna och de kommunala tjänstemännen är inte alls svårt och det görs väldigt mycket för att entreprenörer ska ha möjlighet att knyta kontakter, få bra hjälp och information och känna sig sedda och uppskattade.

Rolig fakta

- Våra omkring 100 anställda kommer från 10 olika länder.

- Vi är på plats 10 av de största städbolagen i Sverige som baserar på Rut-avdrag.

- Vi gör ungefär 9 500 tvättar av moppar och trasor per år i våra tvättmaskiner.

Under Varbergsgalan 2023 vann du priset Årets näringslivsprofil! Vad betyder priset för dig?

Katarinas städtjänst pristagare på Varbergsgalan 2023

- Priset betyder otroligt mycket på båda plan! Att få ett fint pris när man jobbar i en bransch som inte direkt förknippas med prestige ger ett lyft inte bara för vårt företag men även för hela branschen. Sedan är det fantastisk marknadsföring för oss som gärna vill nå fler företagskunder.

På det personliga planet är det som en kram tillbaka från en stad jag älskar! Jag är otroligt tacksam, den gav mig helt nya krafter! Och nu vill jag ge tillbaka ännu mer, ska bara klura fram hur jag kan göra det på bästa sätt.

Juryns motivering:
"Från att ha startat sin verksamhet med två tomma händer 2008 har årets näringslivsprofil utvecklat sitt företag till att sysselsätta omkring hundra medarbetare 2022.

I en konkurrensutsatt bransch har hon tagit sig fram med stort driv, engagemang och medmänsklighet. Hennes företag har idag vuxit till en viktig tillgång för Varberg och erbjuder servicetjänster med hög kvalitet för såväl näringsliv som invånare.

Ett synnerligen välförtjänt grattis till en ödmjuk entreprenör och inspirerande förebild!"

Korta fakta

Företagsnamn: Katarinas Städtjänst
Webbplats: www.katarinasstad.se Länk till annan webbplats.
Adress: Härdgatan 23, Varberg
Bransch: Städ

Senast ändrad: 2023-05-16