• Start
  • / Nyheter
  • / Varbergs kommun uppmuntrar till hållbart resande
27 mars 2023

Varbergs kommun uppmuntrar till hållbart resande

Efter tre års arbete med insatser för att få fler att resa hållbart kan näringslivs- och destinationskontoret på Varbergs kommun konstatera att fler mobilitetsalternativ är här för att stanna. EU-projektet SMaRT har inneburit många positiva effekter för Varberg som destination och attraktiv plats.

Varför satsning på alternativa färdsätt?

Varbergs kommun arbetar ständigt för att tillsammans med näringslivet utveckla en attraktiv destination med ett brett utbud av besöksmål och fritidsaktiviteter. Besöksnäringen är en av de största basnäringarna i Sverige och alltfler upptäcker Halland som både, mat;- outdoor och kulturdestination. Ett led i arbetet med hållbar destinationsutveckling var att utveckla alternativa färdsätt för både varbergare och besökare, och att tillsammans med kollegor på trafikavdelningen genomföra insatser som bidrar till mer rörelse, i centralorten och på landsbygden och bidra till färre koldioxidutsläpp.

Analyser, skyltning och laddstationer

Landsbygdsstrategin har pekat på möjligheter att investera och testa tjänster på platser där det finns potential att påverka nya resebeteenden. Genom projektet SMaRT kunde flera analyser genomföras för exempelvis privat cykelledsutveckling och en kartläggning av cykelfarbara vägar, skyltningen förbättrades på Åkullaleden och en särskild laddstation för cykelbatterier tillsammans med cykelpump och servicestation invigdes i Bua. Genom små infrastrukturella förbättringar tillsammans med inspiration kunde fler uppmuntras att välja cykeln framför bilen.

Hyrcykelsystem i platsvarumärkets färger

Folk som cyklar på hyrcyklar

I centralorten Varberg samverkade Varbergs kommun med Cycleurope i framtagandet av ett lokalt hyrcykelsystem. Genom tjänsten Donkey Republic kan användare enkelt hyra cyklar korta och långa sträckor för att ta sig mellan stadens sevärdheter dygnet runt under de varma månaderna på året då staden tar emot mycket besökare. Hyrcykelsystemet sponsrades av lokala företag som såg satsningen som en positiv investering för ett hållbart Varberg.

Redan första året gick hyrcykelsystemet mycket bra, och det dröjde inte länge förrän fler privata aktörer med både el-cyklar och elsparkcyklar etablerades. Idag, tre år senare kan kommunen konstatera att ökad reglering av dessa nya fordon bör tas fram, då det uppstått en del krångel med illa parkerade färdmedel i centrala Varberg. Men att ha tillgång till dessa alternativ är något både Varbergsbor och besökare ser som en positiv sak för framtiden.

Inspiration genom en ny app med cykelrundor

Hand som håller i iphone med visit varbergs app i.

En del i SMaRT-projektet fokuserade på beteendepåverkan hos resenärer och besökare i Varberg. Appen Visit Varberg hjälper dig att hitta cykel- och vandringsleder som leder till välkända besöksmål, lokala utflyktspärlor och miljöer som bara naturen själv kan bjuda på. I appen hittar du ett flertal rundor som tar dig från kust till landsbygd i varierad natur. Du väljer själv hur lång sträcka du cyklar och vilka stopp du vill göra längs vägen. Guiden innefattar även information och guider för en givande och lärorik rundtur. Appen kommer att fyllas på allteftersom med mer innehåll för att möjliggöra för fler att ta sig runt på destinationen.

Varbergs kommun värnar om att bevara Varbergs historia och arv, värna en fantastisk miljö och livsplats och skapa förutsättningar för att Varberg fortsätter att vara attraktivt för framtida generationer. Genom EU-projekten kan NOD ytterligare skapa attraktivitet, tillsammans med och för det myllrande näringslivet.

Vi tackar alla företag som varit med och stöttat hyrcykelsystemet, alla användare av cyklarna och cykelrundorna i appen och våra finansiärer som gjort projektet möjligt, Interreg ÖKS och Region Halland.

Loggor - Interreg, Region Halland, Varbergs kommun
Senast ändrad: 2023-03-27