27 mars 2023

Hej Greger Strömqvist, Mantum!

I en ständigt pressad bransch så finner vi det familjeägda logistikföretaget Mantum, med djupa rötter i Varberg. De har genom alla sina år i branschens alla olika grenar lärt sig vad kunderna vill ha, och därefter fokuserat på just det. Förenkla, förbättra & skapa värde är ett av mottona.

- Vi har valt att vara följsamma med teknik, utveckling och modernisering, i stället för att vara kritiska till det. Genom att vi själva har en trygg inställning till vad som går att åstadkomma med dagens och morgondagens teknik, så känner kunderna trygghet i att ha oss som leverantör.

Vi är bara en del av en helhetskedja som måste fungera och det är även våra kunder. Därför blir det väldigt tydligt att man måste hjälpas åt och stötta varandra i branschen.

Och det är på den vägen vi har valt att arbeta.

Vilka är ni?

- Vi är ett dynamiskt transport- & logistikföretag med djupa rötter i Varberg, som har verkat i ständig utveckling sedan 1944.

Vi startade med en handfull bilar och har genom åren lyckats växa till en stor spelare inom Sverige, men kontor och verkstäder i Hyltebruk, Varberg, Göteborg, Arboga och Katrineholm. Vi trafikerar samtliga länder i Skandinavien, men även Tyskland, Holland och Belgien.

Vi är en komplett leverantör inom transport och logistik med eget åkeri, lagerverksamhet, avfallshantering och verkstäder. Vi är idag runt 200 personer som jobbar på Mantum.

Det största affärsområdet i Mantum är Mantum Special AB där vi är branschledande i Sverige på att transportera prefabricerade betongelement. Det används till att bygga majoriteten av bostäder, gallerior, bashallar och mycket mer. Vi har även på senare år skaffat oss kunder som fokuserar på prefabricerade träelement. Något som faller i linje med resterande klimatutveckling.

Vi kör till exempel Kv. Tärnan i Varberg just nu och planen är att leverera träelementen med en helt eldriven dragbil, något som innebär en helt fossilfri lösning.

Nu när förra året är passerat, så har vi konstaterat att vi levererade ca 1 097 000 ton fördelat på 39 100 leveranser, med en total transportsträcka på ca 9 676 800 km. Det är ca 241 varv runt jorden.

Långtradare på vägen.

40 m totallängd på E6 utanför Varberg.

 

Vad är det största värdet för er att verka i Varberg?

- Att få verka i en stad som Varberg innebär många stora fördelar. Varberg har varit en rejält expansiv fas i många årtionden och det leder ju självklart till stora möjligheter för en aktör som Mantum.

Dom senaste åren har vi haft ett stort fokus på Varbergstunneln, som är ett av Sveriges största infrastrukturprojekt och det är givetvis något som vi känner en stor stolthet och ett starkt ansvar i, då vår roll i detta projekt är transportera bergmassorna efter sprängningarna. En vital del i att projektet fortlöper som det är planerat. Mantum har inte valt den enkla vägen i detta fall, då vi ville implementera innovativa metoder för att minimera klimatavtrycket för Varberg och resten av världen. Tillsammans med andra aktörer och forskningsinstitutet RISE, så har vi varit med och utvecklat och testat någonting som heter HCT-City, vilket står för High Capacity Transport – I stadsmiljöer. Kort sammanfattat så handlar det om att med rätt fordonskonfiguration få upp maximal lastvikt och därför få med sig så mycket material som möjligt på varje transportsträcka.

Upp till detta samkörs bergmassorna direkt från tunneln till Farehamnen som ligger som grund till den nya stadsdelen i Varberg. Detta skapar en rejält minskad klimatpåverkan, vilket känns oerhört bra.

Mantums lastbil i Varbergstunneln

Bergmassor transporteras ut från Varbergstunneln.

 

Vad är ert mål och vision för företagets utveckling i framtiden?

- Vår uppgift är att fortsätta göra våra kunder framgångsrika, både nu och i framtiden. Vi förstår våra kunders affärer och försöker tillföra idéer och lösningar som skapar värde för dem. Vi har bestämt oss för att vi vill uppfattas som en nyskapande partner som utvecklar och moderniserar branschen. Vi på Mantum vill ta ansvar för kommande generationer och har nu jobbat fram konceptet Mantum GoGreen. Det är en helhetslösning där företaget på bred front arbetar för minskat avtryck genom en rad insatser, såväl tekniska justeringar som fokus på människorna. I framtiden hoppas vi inspirera andra att följa vårt exempel och att kunderna ser värde i att vi ställer om.

Liftdumper

En av Mantums liftdumprar som sköter lämning & hämtning av containers hos företag & privatpersoner

Senast ändrad: 2023-06-29