23 februari 2023

Hej Lucas Morten, LM Atelier!

Från surf och skidor till konst och kreativt skapande. Vad som började med att skapa möbler till sig själv blev snabbt en livsstil som pekade både Lucas och hans Tyra i en konstnärlig riktning som uppmärksammas både på hemmaplan och internationellt. Nu ska konsten få ta ännu mer plats!

Vem är du?

Jag heter Lucas, är 28 år och kommer från Varberg. Som uppvuxen i en entreprenörsfamilj har drivet och rörelsen framåt alltid varit med mig men tagit sig olika uttryck beroende på ålder och omgivningar. I stora delar av mitt liv har fokuset legat på surf och skidåkning men de senaste åren har det mer och mer lutat åt konst och design.

I gränslandet där till synes funktionella möbler möter en konstnärs visioner så uppstår LM Atelier. En konst- och designsfär som står långt från den allt mer moderna och teknologiska världen där effektivare produktionslinjer skapas med större precision och större upplagor.

Målet med skapandet är varken en bekväm möbel eller en endimensionell målning som hänger på en vägg, utan ett föremål som är något mittemellan. Ett föremål som kommer i en handgjord, begränsad upplaga där det ena föremålet inte liknar det andra. Skönhet definieras olika av olika människor men för oss är skönhet kopplad till människans spektrum av känslor.

Hur tycker du att företagsklimatet i Varberg är?

Jag upplever att det finns en väldig framåtanda i Varberg som man självklart påverkas av. Det är roligt att det bubblar på olika ställen i kommunen men även i hela Halland. Även om vi är väldigt fokuserade på vår sak så bryr vi oss även om omgivningen med mat, dryck, natur och andra happenings.

Vad är ditt mål och vision för verksamheten i framtiden? Vad händer det närmsta?

I april skall vi vara med på en utställning i Milano i en gammal kyrka där vi ska ställa ut tre verk. Sedan ligger mycket fokus på vårt bröllop som äger rum i augusti och kommer ta sig i uttryck som en konstutställning... På längre sikt är min vision att jag och Tyra ska kunna leva på våra verk till fullo. Vi drömmer om att skapa en plats där vi kan bo, skapa, ställa ut, vara och andas - i ett.

Rolig fakta

It's a two-(wo)men show...

Under Varbergsgalan 2023 blev du utsedd till Årets unga företagare. Vad betyder priset för dig?

Lucas Morten på Varbergsgalan 2023

Jag känner mig hedrad. Det är roligt att även den här typen av mindre och mer konstnärliga verksamheter uppmärksammas. Trodde aldrig att det vi gör skulle uppmärksammas lokalt då vi jobbar mest internationellt annars. Vi älskar att jobba och stötta lokalt så detta känns mycket roligt!

Juryns motivering:
Årets Unga Företagare brinner för hantverket och det unika. Han ser företagandet som en livsstil och att det är viktigt att ha ett härligt liv. Hans möbler säljs internationellt och finns på gallerier i både New York, Berlin och Paris.

Det började med att han inte hittade några möbler till sig och sin sambo som de gillade eller hade råd med, de ville skapa ett hem där de två skulle trivas, här i Varberg.

Sambon Tyra gillade det han skapade och tipsade det amerikanska trendmagasinet VOUGE vilket ledde till en artikel. På den vägen är det...

Han är en stor förebild för andra unga företagare genom att våga ta sig ut i världen och att se företagandet som en livsstil med ett härligt liv.

Korta fakta

Företagsnamn: LM Atelier
Webbplats: lucasmorten.com Länk till annan webbplats.
Kontakt: info@lucasmorten.com
Bransch: Konst

Senast ändrad: 2023-02-23