22 februari 2023

Hej Marina Lyrestedt, Lyrestedts Färg!

Färgburkar, tapeter och julpynt. Det är en helt klart unik kombination. Som funkar! Detta har en av Varbergs kanske mest anrika butiker gjort till sin grej och deras trogna kunder älskar den traditionella butiken med mycket hjärta som brinner för innerstadens bevarande och utveckling.

Vem är du?

Jag heter Marina Lyrestedt är 55 år, gillar färg och form och är tokig i julpynt!
Jag utbildade mig till civilekonom och tänkte mig en karriär inom det området men kärleken till vårt lilla familjeföretag var för stark för att inte driva det vidare.

Färgaffären grundades av min pappa John 1963 i en liten lokal på Engelbrektsgatan för att 1969 flytta till Rylanderska huset där vi alltjämt huserar. Några år senare kom mamma Birgit in i firman och sedan dess har företaget drivits i en familjär anda med många trogna stamkunder som vi lärt känna genom åren.

Förutom färg och tapeter har vi också sålt julpynt under många år. Efter att sortimentet växte och vi knappt hade plats för en enda färgburk i affären innan jul öppnade vi år 2000 en särskild butik för julpynt. Ett härligt avbrott i den vanliga verksamheten som vi fortsatt med varje jul sen dess.

Under Varbergsgalan 2023 blev du utsedd till Årets köpman, hur känns det?

Pristagaren Marina Lyrestedt tillsammans med utdelarna av priset.

Jag är mycket glad och tacksam för utmärkelsen, för den fantastiska festen och alla fina hälsningar jag har fått från kunder och vänner, både genom besök till butiken och på sociala medier med mera. En sån här uppskattning gör ju att man får energi och lust att kämpa på ett tag till, just nu känns det väldigt roligt att gå till jobbet!

Vad har du för mål och vision för verksamheten?

Vårt mål är egentligen att fortsätta som vi alltid gjort. Vi får väl stå för trygghet, tradition och att vara butiken som ser ut som den alltid gjort i en värld där allting förändras snabbt. Men vi är naturligtvis noga med att följa med i nya trender och produktutveckling för att ha ett ständigt bra utbud att erbjuda.

Vad tycker du om företagsklimatet i Varberg?

Butiken Lyrestedts Färg från utsidan.

Vi är tacksamma över att verka i en kommun som jobbat för att bevara en levande stadskärna då det är där vi vill verka. Skulle dock önska lite fler unika personliga butiker för att få ett intressant utbud som lockar folk in till centrum.
Om vi ska ha kvar en fin innerstad är också tillgängligheten oerhört viktig vilket såklart är en utmaning i det byggkaos som råder.

Rolig fakta

Vi får ungefär 30 ton färg levererat varje år som vi bär in för hand på våra opraktiska lager. MEN! Vi slipper gå på gym...

Korta fakta

Företagsnamn: Lyrestedts Färg
Webbplats: www.lyrestedtsfarg.se Länk till annan webbplats.
Adress: Östra Långgatan 39
Bransch: Färghandel


Juruns motivering till priset Årets Köpman:

Pristagarens pappa John startade verksamheten redan 1963 vilket innebär att butiken i år firar 60 år. John var politiskt aktiv och jobbade hårt för att det inte skulle byggas köpcentrum utanför staden utan att Varberg skulle behålla en blomstrande och levande innerstadshandel!

Att butiken fortfarande ligger i centrum är en självklarhet för köpmannen och deras trogna kunder uppskattar det väldigt mycket!

Butiken jobbar målmedvetet med att tillgodose alla kunders behov. De säljer allt från färg, tapeter, oljor, med mera men kanske främst sin kunskap och under sommarmånaderna är det många kunder som önskar hembesök för rådgivning. Det är också kunderna som via mun till mun sprider marknadsföring om butiken!

Under 22 år har butiken erbjudit varbergsborna och hitresta turister en fantastiskt dekorerad julbod med pynt, tomtar, ljusstakar, med mera!

På frågan varför hon ska bli Årets köpman svarade hon bland annat: att vi är den lilla affären med det stora hjärtat som vill bevara traditioner och älskar våra kunder och mötet med dem.

Senast ändrad: 2023-02-22