04 februari 2023
Glitter

Varbergsgalans pristagare

Spänningen var stor inför prisutdelningen av 2022 års vinnare på Varbergsgalan. Efter några års uppehåll från en fullskalig gala så var det över 700 personer som åter igen var redo att hylla Varbergs fantastiska näringsliv! För dig som missade galan, eller helt enkelt vill ha en påminnelse, kommer här en lista på alla vinnare och motiveringar. Stort grattis igen till alla pristagare!

Årets Lantbruksföretag 2022

Årets Lantbruksföretag

Vinnare: Helene och Sven Gunnarson, Aven Lantbruk i Tvååker.
Motivering: Årets lantbruksföretag är ett företag som bedriver modern mjölkproduktion i ständig utveckling. Med fina produktionsresultat och fokus på god djurvälfärd strävar de alltid efter att bli bättre.

Årets lantbruksföretag är ett företag som ser framåt och hela tiden utvecklar sitt företag för att nå nya mål. Lantbruket och mjölkproduktionen är en viktig del för Varbergs kommun och samhället i stort. De skapar arbetstillfällen, biologisk mångfald, öppna landskap och inte minst livsmedel av högsta kvalité.

Där tycker vi att årets lantbruksföretag är goda förebilder för hela branschen.

Priset Årets lantbruksföretag 2022 går till Helene och Sven Gunnarson, Aven Lantbruk i Tvååker.

Årets Köpman 2022

Årets köpman

Vinnare: Marina Lyrestedt, Lyrestedts Färg.
Motivering: Pristagarens pappa John startade verksamheten redan 1963 vilket innebär att butiken i år firar 60 år. John var politiskt aktiv och jobbade hårt för att det inte skulle byggas köpcentrum utanför staden utan att Varberg skulle behålla en blomstrande och levande innerstadshandel!

Att butiken fortfarande ligger i centrum är en självklarhet för köpmannen och deras trogna kunder uppskattar det väldigt mycket!

Butiken jobbar målmedvetet med att tillgodose alla kunders behov. De säljer allt från färg, tapeter, oljor, med mera men kanske främst sin kunskap och under sommarmånaderna är det många kunder som önskar hembesök för rådgivning. Det är också kunderna som via mun till mun sprider marknadsföring om butiken!

Under 22 år har butiken erbjudit varbergsborna och hitresta turister en fantastiskt dekorerad julbod med pynt, tomtar, ljusstakar, med mera!

På frågan varför hon ska bli Årets köpman svarade hon bland annat: att vi är den lilla affären med det stora hjärtat som vill bevara traditioner och älskar våra kunder och mötet med dem.

Styrelsen i Varberg Handel säger stort grattis och har beslutat att tilldela utmärkelsen Årets Köpman 2022 till Marina Lyrestedt, Lyrestedts Färg!

Årets Kreativa Företag 2022

Årets kreativa företag Vagabond

Vinnare: Vagabond.
Motivering: Årets pristagare är ett Varbergsföretag som under två generationer gjort fotavtryck i branschen.

Företaget är ett av Europas ledande modevarumärken och sätter vårt Varberg på kartan.

Här utvecklar man produkterna från grunden, har en egen prototypverkstad med en kreativ designavdelning i Varberg och jobbar för att vara del i en förändring mot en mer medveten modekonsumtion.

Med stort hjärta och engagemang för sin företagsfilosofi bidrar man tydligt med ansvar och omtanke i alla steg, från design, till användning och återvinning.

Årets kreativa företag i Varberg 2022

STORT GRATTIS Vagabond!

Årets Besöksnäringsföretag 2022

Årets besöksnäringsföretag Olles

Vinnare: &Olles
Motivering: Sedan öppningen 2011 har årets pristagare varit en del av Varbergs besöksnäring, och levererat vällagad mat, god dryck, härlig stämning samt ett värdskap av yppersta kvalité.

Med hög grad av affärsmässighet samt en stark långsiktig utveckling av verksamheten, har ägarna målmedvetet etablerat sig som en självklar destination från vår till höst. Ägarna samverkar framgångsrikt med andra aktörer på platsen och är en bidragande motor i platsutvecklingen av Apelviken.

Tack vare genomtänkta investeringar på senare år har ägarna framtidsäkrat besökarnas och varbergarnas oas på Apelvikens sydligaste mötesplats.

Ett stort grattis till Årets Besöksnäringsföretag 2022, glädjemaskinen &Olles!

Årets Företagare 2022

Marina på Strömma Farmlodge tillsammans med Louise från Företagarna.

Vinnare: Marina Evertsson, Strömma Farmlodge AB.
Motivering: Med sitt mod, entreprenörskraft och affärsmässighet återinvesterar hon för att hela tiden växa och aldrig stå still. Hon har förmågan att koppla sina drömmar till verklighet och business.

Med en passion för en levande landsbygd har hon med hjälp av återbruk, melodikrysset och Instagram, förvandlat en fallfärdig lantgård till ett besöksmål som varje sommar lockar tusentals besökare och Sveriges artistelit till Tvååker samt skapar arbetstillfällen för över 70 unga människor.

Hon är helt enkelt en serieentreprenör och med senaste tillskottet Sonjas Veranda ser vi fram emot ännu fler succéer på landsbygden.

Årets Företagare i Varberg 2022 - Marina Evertsson, Strömma Farmlodge AB!

Årets Nyföretagare 2022

Årets nyföretagare

Vinnare: Moa Blomqvist, Honse Design.
Motivering: Priset för Årets Nyföretagare går till en modig och kreativ entreprenör som startade sitt företag under pandemin. Med kreativitet, lekfullhet och en kärlek till färg och form förenar denna nya företagare hantverk med high fashion.

Med sitt företagande har denna företagare inte bara satt ljuset på kreativ design utan också psykisk ohälsa.

För oss är Årets Nyföretagare inte ”bara” en företagare – utan en sann inspiratör och en modig affärskvinna!

Årets Nyföretagare 2022 är Moa Blomqvist, Honse Design!

Årets Potential 2022

Årets potential

Vinnare: Täcla AB & André Tärnlöv.
Motivering: Med en stark motivation och säljvilja har du på bara 2 år lyckats att komma in på flera stora kunder som Copiax, Ahlsell, Peab m.fl. där dina produkter numera är med i deras grundutbud.

Du har ett härligt driv och framåtanda samt är en fena på relationsbyggande, vilket tar dig framåt och uppåt hela tiden. Under denna tid har du även lyckats ta fram 3 olika varianter på dörrstopp och en 4:e är på väg. Vi ser fram mot att följa din tillväxt framöver och önskar dig all lycka i framtiden.

Stort lycka till och grattis till Årets Potential 2022 - Täcla AB & André Tärnlöv

Årets Styrelse 2022

Årets styrelse

Vinnare: Simplicity AB. Ulf Ingemarsson, Hans Bergqvist och Henrik Tingstorp.
Motivering: Företagets grundare och ägare tilldelas utmärkelsen för att man har visat att man genom fast ägarstyrning, okonventionellt tänkande och strategiska val av extern styrelsekompetens haft förmåga att utveckla en hållbar och framgångsrik fondverksamhet långt utanför storstadens finanskvarter i en bransch kännetecknande av stora, tunga och institutionella fond- och placeringsaktörer.

Som ägare utgör de ett gott exempel på att man genom tidigt tillsättande av extern styrelsekompetens och upprättande av strukturerat styrelsearbete skapat den ordning och reda som ger förutsättningar för att de inte bara spelar i den högsta divisionen utan till många delar kommit att utgöra en förebild för hela branschen. Detta samtidigt som styrkan med ägarstyrningen och småstadslokaliseringen fortsatt genomsyrar företagets själ och hjärta."

Årets Unga Företagare 2022

Årets unga företagare

Vinnare: Lucas Morten, LM Atelier AB.
Motivering: Årets Unga Företagare brinner för hantverket och det unika. Han ser företagandet som en livsstil och att det är viktigt att ha ett härligt liv. Hans möbler säljs internationellt och finns på gallerier i både New York, Berlin och Paris.

Det började med att han inte hittade några möbler till sig och sin sambo som de gillade eller hade råd med, de ville skapa ett hem där de två skulle trivas, här i Varberg.

Sambon Tyra gillade det han skapade och tipsade det amerikanska trendmagasinet VOUGE vilket ledde till en artikel. På den vägen är det……

Han är en stor förebild för andra unga företagare genom att våga ta sig ut i världen och att se företagandet som en livsstil med ett härligt liv.

Grattis Årets Unga Företagare i Varberg 2022 - Lucas Morten, LM Atelier AB!

Årets Fastighetsägare 2022

Årets fastighetsägare

Vinnare: Martinssons Fastigheter.
Motivering: Årets fastighetsägare i Varberg bedriver ett flertal utvecklingsprojekt av stor samhällsnytta och med tydligt fokus på hållbarhet.

Trots utmanande omvärldsfaktorer förser man exempelvis snabbväxande kontorshyresgäster i centrum med en nybyggd våning lokaler ovanpå befintlig fastighet.

I familjeföretaget är alla delaktiga och man har en omvittnat nära, uppskattande och omtänksam kontakt med sina anställda. Genom ett utomordentligt stort och osjälviskt engagemang i en mängd samverkans- och utvecklingsforum bidrar man ständigt till att stärka Varbergs attraktivitet.

Stort grattis Martinssons Fastigheter!

Årets Näringslivsprofil 2022

Årets näringslivsprofil

Vinnare: Katarina Stefaniuk
Motivering: Från att ha startat sin verksamhet med två tomma händer 2008 har årets näringslivsprofil utvecklat sitt företag till att sysselsätta omkring hundra medarbetare 2022.

I en konkurrensutsatt bransch har hon tagit sig fram med stort driv, engagemang och medmänsklighet. Hennes företag har idag vuxit till en viktig tillgång för Varberg och erbjuder servicetjänster med hög kvalitet för såväl näringsliv som invånare.

Ett synnerligen välförtjänt grattis till en ödmjuk entreprenör och inspirerande förebild!

Årets Näringslivsprofil 2022 är Katarina Stefaniuk!

Årets Hållbarhetspris 2022

Årets hållbarhetspris

Vinnare: Koljern Nordic AB.
Motivering: Årets hållbarhetspris delas ut till ett företag som bygger hela sin verksamhet på en hållbar grund. I en bransch som står inför stora hållbarhetsutmaningar bidrar man med innovativa, cirkulära, hållbara och mer hälsosamma alternativ till befintliga material som exempelvis betong och cellplast.

Med en stark företagsanda och stor innovationskraft har företaget de senaste åren dubblat sin omsättning på årlig basis. Man visar på ett föredömligt sätt att hållbara affärsmodeller är lönsamma och man banar vägen via ny teknik och nya material i en bransch som bygger framtidens samhälle.

Vinnaren av årets Hållbarhetspris är Koljern Nordic AB!

Årets Samarbete för framtiden 2022

Årets samarbete för framtiden södra

Vinnare: Södra Cell Värö.
Motivering: Massa skola-arbetsliv har det blivit! Under ett och ett halvt decennium har elever i grundskolan och gymnasiet mött företagets olika yrkesföreträdare i aktiviteter som bidrar till elevers valkompetens.

Ett pärlband av samarbeten där nyfikenhet, kreativitet och kunskapande motiverar barn och unga att uppnå sina drömmar och mål. SKAL, IGEday, MOA-mässan, Teknik och surf – ja, massa skola-arbetsliv blir det – också fortsatt framåt då företaget ser samverkan med skola och utbildning som viktig del i att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning!

Krögarföreningen uppmärksammar 2022

Vinnare: Niklas Steinwall.
Motivering: Som konnässör för restaurangyrket, maten & drycken både lokalt och globalt, har denne livsbejakare lyst upp tillvaron för både branschfolk och gemeneman.

Han har med sitt sinne för smak av mat och dryck i kombination, förgyllt levnadssättet för både restauranggäster, krögare, personal och vid köksborden på hemmafesten.

Varbergs Krögarförening Uppmärksammar Niklas Steinwall som med sitt sinne för smak höjt upp både kunskap och våra smaklökar under många år. Vi ser fram emot lika många till.

Senast ändrad: 2023-02-22