Choose language
Other:
12 januari 2023

Hej Vinden VBG!

Möt värmlänningen som efter att ha sett världens alla hörn landat i Varberg för bland annat närheten till hav och surf. Ett liv han kombinerar med att formge prints för t-shirts och väggar, sälja begagnad surfutrustning, podda och Youtuba. En mångsysslare av rang minst sagt, som genom kreativitet och samarbete har gjort sin röst hörd från Kåsa i Varberg!

Vilka är ni?

Vinden VBG tryck t-shirt

Jag heter David Kalitzki, en värmlänning i exil som fastnat för Varberg. Jag flyttade hit med min familj 2015 efter att vi hade studsat runt i världen och Sverige tillräckligt. Jag jobbar som frilansande grafisk formgivare och under samlingsnamnet Vinden VBG gör jag bland annat kläder av återvunnet material och tavlor med lokala motiv inspirerade av stadens många unika surfspots. Jag har ett showroom och liten butik vid Kåsa där jag trycker t-shirts och prints och säljer begagnade brädor och surfutrustning. Här har jag även en studio där jag spelar in en podcast med andra intressanta personer som berättar om sina upplevelser av våra kalla vågor. Varje vecka släpper jag även en ”nyhetsshow” på YouTube om surf, musik och massa annat. Jag ger även ut tidningen Vinden Magasin en gång per år, där lokala fotografer får visa upp sina bilder.

Varför har du valt att verka i Varberg?

Jag har jobbat som frilansande grafisk formgivare från olika platser i 15 år och bodde tidigare i Göteborg. När jag och min fru fick barn valde vi att flytta till Varberg på grund av närheten till hav och surf och för att komma bort lite från storstan. Här kändes det naturligt att börja fokusera på det nära och lokala även i innehållet och uttrycket i min verksamhet. Varberg är ju perfekt på så sätt att det är lagom stort utan att bli för litet och helt avskuret från omvärlden. Tillräckligt långt från Göteborg men bekvämt avstånd till IKEA, liksom. Allt man behöver finns här på cykelavstånd, även vågorna. Många verkar ha flyttat hit på grund av de här unika egenskaperna och det känns som det skapas många roliga idéer utifrån detta. Men även om mycket är bekvämt och enkelt så får man heller inte så mycket gratis i en mindre stad. Det gäller att vara kreativ och samarbeta för att ändå nå ut och visa att man finns.

Vad är ert mål och vision för er verksamhets utveckling i framtiden?

Min förhoppning är att kunna ägna min tid (på land) åt att utveckla Vinden såpass mycket att jag kan ta ledigt och hoppa i och surfa varje gång det blåser. Jag skulle vilja få butiken att växa samt göra fler poddar och filmade miniserier om ämnen även utanför surfvärlden. Kanske i framtiden även kunna ta in fler likasinnade i laget, och få hjälp med sånt som jag är mindre duktig på (läs: siffror, försäljning och planering…)

Rolig fakta

Alla prints jag gör bygger på ett ”hemligt” budskap som finns gömt i motivet om man tittar noga…

Under pandemin bestämde jag mig för att surfa 100 gånger på ett år och dokumentera detta på film och föra en slags ”dagbok” över projektet. Det blev till slut 112 gånger, 100 filmer – och en egen surfdagbok finns att köpa i webshopen för den som vill prova själv.

Korta fakta

Företagsnamn: Vinden VBG
Webbplats: www.vindenvbg.se Länk till annan webbplats.
Instagram: @vindenvbg
Adress: Karl Nordströms väg 35 (bakom Kusthotellet/Kåsa)
Bransch: Surfshop, poddstudio, grafisk verkstad.
Anställda: 1.

Senast ändrad: 2023-01-13