• Start
  • / Nyheter
  • / ”Det är en ära att vårda en del av Varbergs historiska arv”
05 juli 2022

”Det är en ära att vårda en del av Varbergs historiska arv”

I det dagliga arbetet med att bidra till en positiv utveckling av Varberg, är samhällsnytta ett nyckelord för Varbergs Fastighets AB (VFAB). Här utförs arbete inom såväl byggprojektledning och mobilitet, som fastighetsförvaltning och affärsutveckling.

Martin Rylander, VD för VFAB – kan du berätta lite om er verksamhet?

- Vi förvaltar flera betydelsefulla fastigheter med högt kulturhistoriskt värde i centrala Varberg, samt vår pärla i Åkulla. Målsättningen är att skapa trygghet och långsiktighet för våra hyresgäster och fastigheter. På uppdrag av Varbergs kommun är vår projektverksamhet med och bygger stora viktiga projekt som till exempel förskolor, skolor och idrottsanläggningar. Vi arbetar också tillsammans för en god parkeringssituation i centrum, ett arbete som kräver utveckling i takt med att Varberg växer.

Varför tror du att ni fick priset Årets Fastighetsägare 2021?

- Motiveringen nämner vårt bidrag till att stärka Varberg som destination, handels- och mötesplats. Att vi gör det med delaktighet som ledord tror jag är bidragande. Samverkan är både roligt och ett vinnande koncept, och det är så vi kommer att fortsätta arbeta i all vår utveckling.

När bildades VFAB?

- Vi bildades 1970, genom köpet av Stadshotellet. Bolaget sköttes då av Varbergs kommuns dåvarande ekonomichef, förvaltningsmedarbetare på serviceförvaltningen och konsulter. De första medarbetarna anställdes 2008.

Hur många anställda är ni idag?

- Just nu är vi 38 engagerade medarbetare som älskar att arbeta för Varberg.

Hur ser planerna ut det närmaste, vad händer i sommar?

- Vi har just färdigställt fasadrenovering av Kallbadhuset, så nu står Varbergs pärla redo att fotograferas av tillresta. Autobento, en ny högteknologisk restaurang på Västra Vallgatan har öppnat lagom till sommarsäsongen. I samma kvarter, fast uppe på taket sker ett stort spännande utvecklingsprojekt som blir klart vid årsskiftet. Det är tillsammans med vår hyresgäst Varbergs Stadshotell & Asia Spa som nya upplevelseytor skapas.
- Vi anpassar våra projekt till hyresgästens verksamhet i den mån det är möjligt, så till hösten påbörjas nya projekt. Som exempel ska delar av serveringsytorna på restaurang Fästningsterrassen vädersäkras, vilket ger gästerna möjlighet att njuta av mat, dryck och utsikt ännu fler dagar under året.

Vad är ert mål och vision inför framtiden?

- Kort och gott: Vi vill fortsätta bidra till Varbergs vision genom att vårda och utveckla våra affärsområden.

Har du några kul fakta om VFAB att dela med dig av?

- Hösten 2020 blev Arena Varberg certifierad enligt Miljöbyggnad iDrift, som en av de två första byggnaderna i Sverige! Arbetet med certifieringen syftar till att skapa miljö- och klimatnytta i befintliga byggnader. Att vi lyckades med Arena Varberg känns extra roligt då anläggningen med sina 8805 kvadratmeter och många årsringar utmanar. Miljöbyggnad iDrift omfattar områdena inomhusmiljö, hälsa, klimatpåverkan, resurser och skick. Det finns tre betygsnivåer – brons, silver och guld. Arena Varberg har uppnått betygsnivån silver, och det är vi väldigt stolta över!

Läs mer om certifieringen här: Först i Sverige att certifieras i Miljöbyggnad iDrift Länk till annan webbplats.

Vad är bäst med att driva företag i Varberg?

- Att få vara en del av denna fantastiska stad och dess utveckling, samtidigt som vi har äran att vårda en del av kommunens historiska arv.

Vem tycker du förtjänar det här priset nästa år?

- Det finns många jätteduktiga och utvecklande fastighetsägare i Varberg. Det vore kul om ett fastighetsbolag som gjort kreativa insatser för social hållbarhet fick ta emot priset nästa år.

Motiveringen till priset:
Årets fastighetsägare har i en mängd utvecklingsprojekt bidragit till att stärka Varberg som destination, handels- och mötesplats. Tillsammans med hyresgästerna har man framgångsrikt förädlat faciliteterna för hotell-, konferens- och friluftsverksamheter samt optimerat stråkbildningen i centrum, genom att omlokalisera kontorsverksamheter till förmån för butiker och restauranger. Man planerar till och med att ändra sina egna kontorslokaler till hotellverksamhet i ett av Varbergs bästa lägen. Ett mycket välförtjänt grattis till Varbergs Fastighets AB!

Senast ändrad: 2022-07-05