25 februari 2022

Hej Ida Thorén Olsson på UF Halland!

- Att se när det tänds en gnista i en ung människas ögon, när man hör hen stolt berätta om sin affärsidé, första beställning, försäljning eller möte med rådgivare. Den känslan är ovärderlig, säger Ida Thorén Olsson, Regionchef på UF Halland. Läs när Ida berättar mer om UF Halland och deras samverkan med näringslivet, deras framtidsvision och om spännande affärsidéer genom åren.

Vilka är ni?

UF Halland är en ideell opolitisk förening som verkar för att få fler företagsamma människor för ökad företagsamhet i samhället genom att erbjuda läromedel, stöd och utbildning till lärare i nära samarbete med skola och näringsliv. Vi har läromedel för grundskolan och processutbildningen UF-företagande för elever på gymnasiet.
-Vi ger enkelt beskrivet unga människor verktyg för framtiden, eftersom entreprenörskap är framtiden, säger Ida Thorén Olsson, Regionchef för UF Halland.

Vilket är värdet för näringslivet/ett företag att samverka med UF?

- Är man ett företag som är mån om framtiden, vill bidra till samhällsförbättring och samtidigt stärka sitt varumärke, då är vi rätt förening att investera i, genom att till exempel bli partner till oss. Vi söker fler partnerföretag från Varberg!

Varför finns UF och varför vill man att ungdomar ska starta ett UF-företag?

UF-företag med två tjejer och en kille.

- Att se när det tänds en gnista i en ung människas ögon, när man hör hen stolt berätta om sin affärsidé, första beställning, försäljning eller möte med rådgivare. Den känslan är ovärderlig. När vi ser unga växa, mogna, vara stolta över sin prestation, kanske för första gången under hela sin skoltid- då blir det väldigt enkelt att känna att våra insatser gör skillnad.

- Sen vet vi väldigt konkret genom forskning att de personer som drivit UF-företag på gymnasiet oftare startar eget företag, tjänar bättre och har lägre arbetslöshet än andra. Det borde vara skäl nog att alla unga ska få prova på och utforska sin företagsamhet genom att driva UF-företag. Extra kul att kvinnor som drivit UF-företag väljer AB som bolagsform i större utsträckning än de som ej drivit UF-företag. I Halland är det nästan 50/50 killar/tjejer som driver UF-företag.

Vad är ert mål och vision för er verksamhets utveckling i framtiden?

- Vi har stora målsättningar för framtiden, det långsiktiga är att alla ungdomar på gymnasiet ska få testa på att driva UF-företag. Kortsiktiga mål är att vi vill nå ut med våra läromedel och att lärare på Varbergs grundskolor får ta del av våra erbjudanden, samt att elever på Samhäll-, natur- och yrkesprogrammen ska driva UF-företag under sin gymnasietid. Idag får ca 40% av alla ungdomar på gymnasiet prova på UF-företagandet. Det betyder att 60% aldrig får chansen. Det vill vi ändra på.

Hur ser årets UF-evenemang ut?

I år satsar vi på en fysisk tävlingsdag med livesänd prisutdelning, äntligen, efter två år med digitala tävlingar!
Under tävlingsdagen den 17 mars sammanstrålar UF-företagare från hela Halland med över 60 personer från näringslivet som deltar i jurygrupper i 9 olika tävlingskategorier, som avgörs under en halvdag på Hotell Tylösand i Halmstad. Vi avslutar dagen med en lunch för jury, UF-alumner och gäster tillsammans med Svenskt Näringsliv.

Klockan 16.00 livesänder vi vår prisutdelning tillsammans med Hallandsposten och Hallandsnyheter, då koras vinnarna som ska tävla vidare och representera Halland i SM i Ung Företagsamhet i Göteborg 23-24 maj!

Om man vill se och köpa UF-produkter - var gör man det?

Det har varit högt tryck på försäljning under året och vi avslutar UF-året med att öppna tillfälliga Pop up stores i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka under mars-april där man kan shoppa loss av årets fantastiska UF-företag! Sedan har vi UF-gallerian, det är som ett digitalt skyltfönster där man kan shoppa UF-produkter från hela Halland och Sverige: https://ungforetagsamhet.se/gallerian Länk till annan webbplats.

Rolig fakta

- Den mest otroliga UF idén under mina 10 år på UF är Jonatan Perssons innovation som han jobbade fram under UF-året: En avsaltningsmodul som producerar rent vatten med hjälp av restvärme. Med innovationen kan fabriker bli helt eller delvis självförsörjande på vatten och säkra produktionen från vattenbrist. Jonatan är idag 20 år och sitter med i UF Hallands styrelse och styrgrupp för UF alumni Halland.

- Sen tycker jag Käpphäst-hoppningstävlingar, surfvagn och att bygga om vanliga cyklar till elcyklar är grymma UF-idéer!

- Det många inte vet om oss är att Halland ligger i topp när det gäller verksamhet på grundskolan. På gymnasiet var det hela 91% av alla elever som drev UF-företag som klarade alla kriterier man ska uppfylla för ett godkänt år och fick ett intyg! I år driver över 1400 elever UF-företag i Halland och senaste 5 åren har över 7300 elever drivit UF-företag i Halland!

- På UF-kontoret har 4 av 5 medarbetare själva drivit ett UF-företag på gymnasiet och tre av dom har drivit egna företag!

- Det finns 24 regionala UF-föreningar i Sverige. UF Halland har flest privata partners i hela Sverige!

Senast ändrad: 2022-03-03