07 december 2021

Arena Varberg – något för alla

Arena Varbergs uppdrag är att med attraktiva arrangemang och mötesplatser skapa värde åt kommunen, medborgarna och näringslivet. Och det gör man med besked. Bäst av allt är det när verksamheten dessutom fyller stadens hotell och restauranger.

- Vi vill vara en part som stärker hela destinationen Varberg, säger Martin Josander, VD för Arena Varberg sedan 2020. Att våra evenemang får positiva effekter på andra branscher.

Verksamheten bygger på tre affärsområden; Möten, evenemang/nöje och sport. Idag arbetar tio personer på Arena Varberg, laddade för att 2022 vara tillbaka i samma omfattning som innan pandemin.

Martin Josander

- Vår snabba omställning gjorde att vi aldrig behövde stänga ner helt. Sportevenemang som skolidrott, föreningsverksamhet och viss elitidrott kunde till stor del fortsätta som vanligt. Alla nöjesevent och många möten bokades av däremot av på grund av restriktionerna.

Men inom möten hittades nya lösningar. Det fanns teknik i huset som inte nyttjats särskilt mycket, kameror som egentligen köpts in till innebandymatcher.

- Vi skapade en studio och ställde snabbt om till att hjälpa till med webb- och livesändningar, berättar Martin Josander. Även framöver efterfrågas teknik så att externa parter kan deltaga i hybridmöten – där ligger vi i framkant.

Societén ger extra krydda

I höst kompletteras Arena Varberg av samarbetspartnern Societén som genom Arena Köket blir ny restaurangoperatör.

- Societén är ett starkt varumärke som står för kvalité. Samarbetet stärker upp bra på nöjessidan, lite som en extra motor.

I evenemangskalendern finns nu bland annat Hållbarhetsdagen i november, Varbergsgalan i februari och Seniormässan i mars. Lena Ph i april ger den första stora konserten efter pandemin, och i september är det dags för Näringslivsdagen igen.

- Vi är jättetaggade inför kommande event! säger Martin Josander. Glädjande nog märker vi också ett uppdämt behov att mötas i näringslivet, till exempel på Varbergsmorgon och konferenser. Vi vill vara en naturlig del i företagens firande och fester – här blir Societén en riktig tillgång.

Nära samarbete med hotellgruppen

Favorittillställningen är stora kongresser som även gynnar hotellnäringen och restaurangerna.

- Vi har ett nära samarbete med hotellgruppen när det gäller större event, så att vi inte tappar möjligheterna till närliggande städer.

Ett återkommande event varje februari och augusti är skodagarna, då olika aktörer inom skobranschen samlas. Arenan omvandlas då en inköpsmässa för runt fyrtio företag, med flera hundra utställare och kunder.

Martin Josander, som har en bakgrund inom idrottsbranschen, känner lite extra varmt för sporteventen:

- Det är unikt att en så liten kommun som Varberg har flera lag högt upp i seriesystemen. Nu är det landskamper inom både handboll och innebandy på gång. Ett annat stort sportevenemang jag verkligen ser fram emot är SM i brottning i januari.

Ett levande arenaområde

Arena Varberg består av ett antal lokaler av varierad storlek och funktion. Mest frekvent används Nöjeshallen, Sparbankshallen och konferensavdelningen Subbe fyr. Även den K-märkta Rotundan som dock inte är vinterbonad, är populär. Under 2021 blev arenan vaccinationslokal, vilket gjorde att många som inte varit där förut fick upp ögonen för platsen. Även Påskbergsskogen och Nöjesparken får varbergarna att söka sig till området.

- Det är yoga på gräsmattan, fotboll och löpargrupper. Och vi har en del beröringspunkter med Varberg Energi arena (tidigare Påskbergsvallen). Tillsammans vill vi erbjuda ett riktigt levande arenaområde!

Senast ändrad: 2021-12-07