Dölj meddelandet
Aktuell information till dig som är företagare under pandemin.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Nyheter
  • / Varbergs kommunalråd uppmanar, vi behöver hjälpas åt genom krisen!
20 mars 2020

Varbergs kommunalråd uppmanar, vi behöver hjälpas åt genom krisen!

Varbergs kommunalråd har under gårdagen suttit i två möten med näringslivet i Varberg; först med representanter för näringslivsföreningarna och därefter med VD:arna från de största företagen i kommunen.

Bilden som gavs var tydlig om att det är många företag som har det svårt till följd av den pågående pandemin och att all hjälp är välkommen. Ifrån näringslivet var man också tydlig med att berömma kommunen för det lugna och metodiska arbete som hittills bedrivits för att upprätthålla de egna verksamheterna.

Varberg är en företagsrik kommun och många av företagen är små och tillhör den hårt ansatta besöksnäringen. Totalt finns det ca 7000 företag i Varberg med sammanlagt runt 21 000 anställda. Ifrån kommunen tar vi nu initiativ till att titta på vad som kan göras för att stötta företagen på kort och lång sikt. Vissa saker kan vi göra redan nu och vissa måste vi titta lite noggrannare på innan vi beslutar om dem, men vi vill skicka med följande konstateranden:

  • Vi kommer via Näringslivs- och destinationskontoret, NOD, att bistå med råd och information kring vilken hjälp man kan få både ifrån staten och kommunen i den uppkomna situationen.
  • Restauranger och caféer kommer kunna öppna upp sina uteserveringar redan nu.
  • Vi kommer att titta på möjligheten för alla verksamheter i stadskärnan att flytta ut från sina lokaler för att kunna möta kunden utomhus på gatan.
  • Vi kommer att titta på möjligheten till anstånd med betalningar av avgifter.
  • Vi kommer i möjligaste mån omboka konferenser och möten istället för att avboka dem, samt förlägga som mycket som möjligt till de anläggningar som finns inom kommunen
  • Vi vill samtidigt uppmana allmänheten att fortsätta gynna det lokala näringslivet, vilket kan göras på många sätt. Förutom att handla på vanligt sätt, så kan man köpa presentkort, beställa hem varor till dörren och nyttja take away-möjligheten.

De frågor som vi kommer titta vidare på kommer att diskuteras på kommunstyrelsens arbetsutskott nu på tisdag, för att sortera ut hur vi kan gå vidare och om det finns ytterligare saker vi kan göra.

Varbergs kommun har tillsammans med näringslivet tagit fram parollen ”Vi är Varberg” och den har aldrig varit så viktig som nu. Kommunen, näringslivet och medborgarna är helt beroende av varandra och måste därför kroka arm för att hjälpa varandra genom krisen.

Senast ändrad: 2020-03-20