17 februari 2020

Varbergs gästnätter ökade 2019

Tillväxtverkets preliminära statistik för kommersiella gästnätter visar att Varberg ökar med 8,7 % till totalt 884825. Hela Sverige ökade med +4,1% och snittökningen för Halland var + 8,2%.

- Varberg har en stark position som turistort nationellt och bakom siffrorna finns en kombination av moderna campingar, unika SPA-hotell med attraktionskraft året runt och en nära samverkan och utvecklingsvilja mellan kommunen och besöksnäringsföretagen, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs Kommun.

Det är framförallt de svenska gästnätterna som ökar i Varberg under 2019, med +9,2% att jämföras med snittet för Sverige som ligger på +5,4, och fördelningen i Halland landade på +8,6%. Hemestertrenden tros ligga bakom en del av ökningen, och Varbergs centrala läge vid E6:an på västkusten mellan Oslo och Köpenhamn och med bra tågförbindelser är gynnsamma för besökare.

- För resenärer med hållbarhet i fokus ligger Varberg optimalt geografisk. Inte minst med framtida dragning av järnvägsspåren under marken och en kommande ny tågstation fortsatt i centrala Varberg, säger Bo Samuelsson, Hotelldirektör för Varbergs Stadshotell & Asia Spa och talesperson för Hotellgruppen i Varberg, ett nätverk av hotell och boendeanläggningar som samarbetar bl a för att stärka Varbergs attraktionskraft för större evenemang och konferenser.

- Flera av hotellen i Varberg har en mångårig stark utveckling av privatresenärer, och som utgör en stor del av gästnattsstatistiken. Utmaningen ligger i att kunna skapa reseanledningar året om, säger Bo Samuelsson.

Fördelningen av utländska och svenska gästnätter visar att Varberg har en något mindre ökning än övriga Halland, Varberg ökar +2,4% medan Halland ökar +5,4%. För hela Sverige är ligger ökningen på +0,4%, och den Halländska ökningen är anmärkningsvärd.

- Glädjande så ökar vi +17,2% på Tyskland, vilket känns extra roligt med tanke på att vi nu under 2020 tillsammans med våra kollegor i Halland på allvar ger oss in på den tyska marknaden tillsammans med Visit Sweden, säger Martin Andersson.

De tyska siffrorna för Sverige visar en ökning på +10,7% och för Halland +7,8%.

- Självklart är vi stolta över Varbergs siffror, men vi slår oss inte till ro utan nu spänner vi bågen tillsammans med näringslivet och siktar mot 1 miljon gästnätter 2024, säger Martin Andersson.

Övernattningskapaciteten beräknas ha goda möjligheter att fortsätta öka i Varberg kommande år, då flera anläggningar har och håller på att bygga ut för att kunna ta emot fler gäster. Under 2023 beräknas det nya hotellet i stadsdelen Västerport stå färdigt. Hotellet kommer ha 200 rum och rymma en konferenslokal med plats för 500 personer.

För mer information, kontakta:

Martin Andersson, Näringslivsdirektör Varbergs Kommun
070-8104446
martin.andersson@varberg.se

Bo Samuelsson, Hotelldirektör Varbergs Stadshotell & Asia Spa
070-7887054
bo.samuelsson@varbergsstadshotell.com

Senast ändrad: 2020-02-17