Dölj meddelandet
Aktuell information till dig som är företagare under pandemin.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Nyheter
  • / "Jag vill göra långfilmer i Hollywood"
14 januari 2020
Simon Lautrup

"Jag vill göra långfilmer i Hollywood"

Årets unga företagare i Varberg 2019 Simon Lautrup hade tänkte bli elektriker, inte jobba med film. Första gången han filmade gjorde han det bara som en kul grej och tänkte aldrig att det var något som kunde bli ett yrke. Men så fick han följa på ett filmuppdrag och blev helt såld. På tåget hem la han alla sina sparpengar på en dyr kamera - och på den vägen är det.

Grattis! Hur känns det?
- Tack! Oväntat men jättekul.

Varför har du fått det här priset, tror du?
-
Oj, svår fråga. Jag tycker själv inte att jag alltid är en bra företagare. Jag är så fokuserad på film-biten att jag glömmer av företagar-biten ibland. Men jag är duktigt på det här med kontaktnät och tar hand om mina kunder vilket bidrar till att de vill jobba med mig. Det kanske har påverkat att jag fick priset.

Hur länge har du drivit eget?
- Jag startade 2016 och jobbade på 50 procent fram till slutet av 2017. Sen dess har jag jobbat med film på heltid.

Hur kom det sig att blev filmare?
- Jag är downhill skejtare, vilket innebär att man skejtar så fort man kan ner för backar. Eftersom man blir trött av att gå upp för backarna om och om igen vilar man mellan varven. Jag tyckte det var tråkigt att bara sitta så jag släpade med mig mina föräldrars systemkamera och började fota och filma mina kompisar när de skejtade. Jag gjorde det bara som en kul grej och tänkte aldrig att det var något jag kunde jobba med. Men sen träffade jag på en kille som jobbar som filmare och fick följa med honom på ett filmuppdrag. Jag blev helt såld och kände utan tvekan att det var detta jag ville jobba med. På tåget hem la jag alla mina sparpengar på en dyr kamera och sen körde jag igång.

Vad är det bästa respektive sämsta med att driva eget?
- Det bästa är att man kan lägga upp sin tid som man vill. Jag som absolut inte är en morgonmänniska kan sova lite längre och sen jobba på eftermiddagen och kvällen istället. Jag kan också jobba tretton timmar en dag och vara ledig nästa om jag vill, det ger en stor frihet. Det sämsta är att man inte har någon trygghet utan fast anställning, det kan jag sakna ibland. Och att jag som egenföretagare måste se till att få in tillräckligt mycket jobb för att försörja mig.

Vad är det roligaste med att jobba med film?
- När kunden verkligen litar på mig och ger mig kreativ frihet. Och att få träffa mycket människor och besöka platser jag aldrig hade kommit till annars. Jag har till exempel varit i sex länder på sju veckor, besökt en portugisisk fiskmarknad och varit i Nordkap mitt i vintern. De sakerna hade aldrig hänt om jag hade ett annat jobb.

Kan du berätta om något extra roligt filmuppdrag du har gjort?
- Jag gjorde min första spelfilm, en kortfilm, i februari förra året och det var väldigt långt ifrån vad jag är van vid. Det var ett stort crew, stressigt, varmt och väldigt långt ifrån glamoröst – men så himla roligt!

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
- Ett bra nätverk och att man är social. Det är svårt att ha företag utan att ha ett bra nätverk och bra kontakt med sina kunder. Bli vän med kunderna och se dem som mer än bara en check som ska lösas in.

Vad är du mest stolt över?
- Jag har svårt att vara stolt över mig själv och det jag gör. Men om 2015 års Simon som bara vågade peta på filmarens kamera, inte ens hålla i den, såg mig nu skulle han tycka att jag är jättecool. Ett av mina mål när jag började jobba med detta var att få filma på en festival vilket jag har gjort flera gånger nu. Så jag skulle säga att jag är stoltast över utvecklingen från då till nu.

Var vill du vara om fem år?
- Det är jättesvårt att veta. Ett drömscenario är att vara representerad av en stor byrå som har stora kunder så som Volvo och liknande företag där man får göra riktigt häftiga reklamfilmer. Men jag vill också göra långfilmer i Hollywood, så det är svårt att välja dröm.

Simon


Motivering

Tystnad. Tagning. Första klappan för Det svarta vattnet. Andra klappan för Brännbollsyran. Tredje klappan för Summerburst. Fjärde klappan för Måns Zelmerlöv. I kväll gör han ytterligare ett klipp. Vi ger Fem Hela Klappor för Årets Unga Företagare 2019. 

Senast ändrad: 2020-01-14