Dölj meddelandet
Aktuell information till dig som är företagare under pandemin.
Läs mer
Choose language
Other:
  • Start
  • / Señor Habanero - Heta smaker från Tvååker
Senior Habanero

Señor Habanero - Heta smaker från Tvååker

Det som började med ett glas vin, några chiliplantor och en trevlig kväll i vänners lag ledde till en resa bland mystiska mexikanska brottare, legender av tveksam sanningshalt och, men framför allt, skapandet av fantastiskt goda såser.

När den svenska kocken Inge Andersson hamnade i häktet i Tijuana i slutet av 90-talet möte han den ökände brottaren Señor Habanero, som gav Inge en kokbok full av hemliga chili-recept, eller… Vad som egentligen hände i Tijuana finns det olika teorier om.
Det viktiga vi behöver veta är att såserna från Señor Habanero är lika magiska som legenden och att de kan göra hela skillnaden mellan ett vanligt slentrian­fredagsmys och en smakupplevelse­fredagsmys.
– Chilifrukten är så mycket mer än bara en stark krydda. Det finns tusentals chilisorter med olika smaker och hetta. Vi vill egentligen bara blanda goda såser så du och jag får en härlig smakförstärkare som ger maten en grundvärme, förklarar Inge.
oavsett om tvååker ligger långt från Mexiko och oavsett sanningshalten i mötet mellan Inge och Senõr Habanero, så har han och kamraterna Per-Anders Rolofsson och Lars Glendell lyckats skapa ett koncept som är till­talande både för gommen och ögat.

– Vi vill att det ska vara färgsprakande och spännande, därför har vi valt ett formspråk och färger från den mexikanska Lucha libre, som liksom wrestling i USA är en mycket populär och spektakulär sport, berättar Lars som är den som har hand om marknads­föringen i gänget.
– Storytelling är också en del av vårt sätt att se på mat och chili, med glimten i ögat, lite låtsasspanska och en bra story, tillägger han.

Efter den där första kvällen året 2014 då Inge bjöd Per-Anders på chilisås gjord från egen planta, blev vännerna så entusiastiska att de köpte 60 plantor till, nya grytor och satte igång med att experimentera.
– Det är egentligen inga konstigheter, alla våra såser kan du laga hemma, men vi har större grytor och kunskap om olika chilisorter och hur de smakar. Köper du en färdig sås av oss får du en genväg till en godare middag, så att säga, förklarar Inge.

Senior Habanero

Vännerna testade att sälja några burkar sås hos Strömma Farmlodge och där skapades snart en efterfrågan. Efter ett par år då de fick allt större beställningar bestämde de sig för att starta ett bolag och satsa mer seriöst på såserna. Då kom Lars in i bilden med skapande kraft och utvecklade konceptet med Señor Habanero.

– Idag finns vi hos några återförsäljare från Helsingborg upp till Göte­borg. Vi växer sakta men säkert. Vi alla har våra vanliga jobb och såserna är mer av en passion än levebröd, berättar Lars.
– Just nu är det många som vill samarbeta med oss. Bland annat ölbryggeri och andra producenter av matprodukter har hört av sig. Vi tycker såklart det är smickrande att folk gillar oss och vår Señor, och samtidigt är det ett kvitto på att vi är på rätt väg, tillägger han.

lagom till sommaren räknar ­vännerna med att ha byggt färdigt en food-trailer vars vara eller icke vara är lika mycket höljd i dunkel som Señor Habaneros legend. Var den kommer att finnas kommer att meddelas via företagets sociala kanaler.
– Vi provar oss fram så som vi gjorde med såserna, men det är en spännande tanke att bjuda på riktigt god mat från vår food-trailer. Inspirationen till rätterna hämtar vi från världens alla bakgator. Från Houston till Bombay, från Tranås till Trinidad, berättar Inge.
förutom olika chilisåser säljer Señor Habanero även en senap, en BBQ-sås och chilisalt. Samtliga med chili i, självklart.

– I en av våra såser har vi världens starkaste chili, Carolina Reaper. Men att det ska vara starkt är inget mål i sig. Det ska vara enkelt, gott och lokalproducerat, då är vi nöjda,
säger Inge.

Senast ändrad: 2019-04-25