Det är mycket arbete som sker i MOVE projektet. På den här sidan lyfter vi fram några av de aktiviteter som Varberg har anordnat eller deltagit i.
Inspiration i Kristiansand
I mars var det dags för Partnermöte i Kristiansand mellan alla deltagande parter i projektet från Danmark, Norge och Sverige. MOVE projektet har kommit halvvägs och tillsammans utvärderade vi projektet och blickade framåt där vi utöver utveckling i våra olika arbetspaketen och case också ska bidra med en verktygslåda av metoder och erfarenheter. Vi fick också lära oss mer om storytelling och om hur vi kan arbeta med gröna vanor som varar. Avslutningsvis delade vi upp oss i våra olika arbetspaket med fokus på barn, unga, pendling och knutpunkter för att få senaste status i de olika projekten. Intensiva men roliga dagar med en stark gemenskap för projektet och glädjande att det händer så många spännande utveckling i våra olika länder.
Datum: 18-20 mars 2025
Projektgruppsmöte on-demandbuss
Region Halland, Hallandstrafiken, Nobina och Varbergs kommun samlas regelbundet för att utbyta erfarenheter från projektet med on-demandbuss. Vi sågs senast i ecember och sedan dess har mycket skett. I MOVE-projektet har marknadsföringen har börjat och nu har alla hushåll i testområdet fått ett vykort i brevlådan med information om testet. Hallandstrafiken informerade om det senaste kring möjlighet att samordna data för att få ut så bra statistik som möjligt efter testet där vi vill undersöka om det går att få en bild av ekonomi om testet skulle ingå i ordinarietrafikutbud och samordnas med skolresor och viss typ av färdtjänst. Region Halland informerade om arbetet med infrastrukturplanen och att de efter sommaren kommer arrangera aktiviteter under European Mobility Week.
Datum: 27 mars 2025
Varberg introducerar dörr-till-dörr-busstjänst på landet
I slutet av mars intervjuades Elisabeth Svensson Agerbjer, projektledare för test med on-demandbuss i Dagsås, Sibbarp och Tvååker. Testet som kommer pågå i fyra veckor mellan den 27 april och 25 maj. Lyssna gärna på reportaget Varberg introducerar dörr-till-dörr-busstjänst på landet - P4 Halland | Sveriges Radio Länk till annan webbplats. och mer information om testet finns på följande länk: Häng på – hjälp oss testa bussen! - Näringsliv Varberg
Länk till annan webbplats.
Datum: 30 mars 2024
Samskapelse i Hunnestad
I Hunnestad planerar vi för ett test med cykelvänligare resor till Varberg. Att tillskapa cykelväg är en långprocess som inte är möjligt att få till i ramen för projektet men som en del av att försöka göra mindre åtgärder med stor nytta samlades representanter för markägare, samfällighetsförening, Trafikverket och bygdelaget Hublix för att gå igenom olika möjligheter. Målsättningen med mötet var att vi skulle få en gemensam bild av utmaningarna med dagens infrastruktur på platsen och tillsammans utforska olika alternativ. Alla deltog med stort engagemang och nästa steg blir att förstå de olika möjliga åtgärderna och vad som behövs för att skapa en tryggare överfart mellan Hunnestad och Blixtorp.
Datum: 3 april 2025
Öppethus i Dagsås och Sibbarp om on-demandbuss
Ett fyra veckors test är en utmaning på många sätt. Dels är det kort tid för att ändra resandevanor och dels är risken är att de som vill testa inte hinner uppfatta att testet pågår. Därför planeras nu flera aktiviteter för att skapa uppmärksamhet om testet och två aktiviteter var öppet hus. Där vi bjudit in boende i Dagsås, Sibbarp och Tvååker för att ställa frågor om testet, ladda ner appen, boka resa och ge oss synpunkter på de 150 digitala hållplatser som placerats ut i området. Vi träffade 50 engagerade deltagare som såg fram emot en att testa vad ett mer hållbart resande kan innebära för dem samtidigt som vi från Varbergs kommun, Hallandstrafiken och Region Halland ges lärdomar om vad som krävs för att on-demandtrafik ska kunna vara en reell möjlighet både i tätort och landsbygd framöver.
Datum: 8 och 10 april 2025
Under november månad genomfördes en enkät i Gunnarsjö, Karl-Gustav och Kungsäter kring hur deras resande skulle påverkas om de fanns kollektivtrafik till Horred. Enkäten skickades ut till 550 hushåll med en svarsfrekvens på 28%, fördelade över alla tre orter och med en god åldersfördelning. Vi presenterade resultaten från enkäten till Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag och hade en dialog om lärdomar från resultaten samt hur vi arbetar vidare med frågan.
Datum: 20 januari 2025
I slutet på december samlades Region Halland, Hallandstrafiken, Nobina och Varbergs kommun för att ta de sista stegen inför avtalsskrivande om önskat test med on-demandbuss mellan orterna Dagsås, Sibbarp och Tvååker. Testet kommer pågå i fyra veckor mellan den 27 april och 25 maj med invigning den 26 april. Testet kommer bli det första av sitt slag i Halland och första gången i Sverige som on-demand trafik testas som landsbygdstrafik. Vi är så glada och ser fram emot våren – nu börjar arbetet på riktigt med att marknadsföra testet och få så många som möjligt intresserade av att testa.
Datum: 18 december 2024
Som uppföljning på vårt senaste möte där vi tillsammans med Hublix, samhällsföreningen i Hunnestad, cyklade och gick alternativa vägar mellan Hunnestad och Varberg, sågs vi igen för att gå igenom vad vi uppfattat av de olika alternativen för att få till cykelvänligare väg mellan Hunnestad och Varberg.
Vi konstaterade att alla de 4 alternativen hade för- och nackdelar vad gäller trygghet, avstånd och tid. Utifrån samhällsföreningens önskemål rangordnade vi de olika alternativ och nästa steg är att undersöka intresset från enskilda markägare samt få till ett möte med Trafikverket på plats för att få ökad förståelse kring de olika alternativen och vad som går att genomföra.
Datum: 26 november 2024
I Sibbarps bygdegård bjöds boende i Dagsås, Sibbarp och Tvååker in till ett möte för att tillsammans arbeta fram ett test på två-fyra veckor våren 2025 med en så kallad ondemand-buss, det vill säga en buss som kör när och dit resenären vill på begäran av resenären.
Tanken är att med bussen testa hur resandet skulle utvecklas om det fanns möjlighet att resa inom bygderna samt mellan de två redan idag starka kollektivtrafikstråken, 652:ans stopp i Tvååker för att åka vidare till Varberg eller Falkenberg och 555:ans stopp i Gödeby för att åka vidare till Ullared.
Varbergs kommun vill, tillsammans med bussbolaget Nobina och Hallandstrafiken, undersöka hur resandet skulle se ut om bussen bara gick när någon vill åka, samt om det är fördelaktigt både tillgänglighetsmässigt och ekonomiskt att erbjuda denna typ av buss i framtiden.
Mötet blev ett välbesökt och gav många intressanta dialoger och stort engagemang. Deltagarna fick ge synpunkter på vilka veckor i vår bussen ska köra, vad som är viktigt för att vilja delta i testet, vart de skulle vilja åka med bussen och vilka tider bussen skulle finnas tillgänglig. Flera av deltagarna uttryckte att detta känns nästan för bra för att vara sant, är det verkligen möjligt att kunna åka buss här i Dagsås och Sibbarp? Från projektgruppen vill vi verkligen tro det och ser fram emot att testa det tillsammans med bygderna under våren 2025.
Datum: 3 oktober 2024
I ett av våra test har vi tillsammans med Hublix, samhällsföreningen i Hunnestad, valt att undersöka hur vi får fler att cykla och titta på olika alternativ för att kunna cykla tryggt mellan Hunnestad och Varberg. I mitten på september gav sig cykelgruppen i Hublix tillsammans med projektgruppen i MOVE ut på cykeltur för att undersöka tre olika alternativa vägar. Det blev en fin eftermiddag med många olika tankar och nästa steg är att välja vilket alternativ vi ska gå vidare med att testa och på vilket sätt.
Datum: 16 september 2024
Just nu genomförs flera test i Sverige med on-demandbussar utifrån ett tätortsperspektiv men fungerar detta sätt att resa även på landsbygden?
Möjligheten att testa en on-demandtrafik i landsbygd är något som skapat stort intresse hos våra samhällsföreningar och därför bjöd vi in Nobina, Hallandstrafiken och Region Halland till workshop för att se om vi har möjlighet att testa detta i projektet. Vi diskuterade också hur en mer samordnad trafik för skola, färdtjänst och ordinarie kollektivtrafik kan bidra till större tillgänglighet för landsbygden.
Vi enades om att detta är ett intressant test och går nu vidare med att planera för hur och när.
Datum: 14 maj 2024
I projektet har vi som mål att i dialog med lokalsamhället undersöka vilket test som vore av mest värde för bygden samt vilken målgrupp vi ska rikta oss till.
På Medborgarhuset i Tvååker träffade vi 20 personer från Dagsås, Sibbarp och Tvååker för att undersöka hur vi i framtiden kan få fler kollektiva resor på landsbygden med koppling till den starka knutpunkten som redan nu finns i Tvååker. Möjliga test av störst intresse för deltagarna handlade om cirkulerande bussar, on-demand trafik och att stärka den befintliga knutpunkten med trygg parkering för både bil och elcykel.
Datum: 7 maj 2024
I MOVE har vi som mål att i samskapelse med samhällsföreningar undersöka vilket test som vore av mest värde för bygden samt vilken målgrupp vi ska rikta oss till.
I Hunnestads församlingshem träffade vi 20 personer från Hunnestad och Blixtorp och utforskade resvanor, alternativa ressätt och vad de tycker skulle vara mest intressant att testa i projektet. Nästa steg blir att tillsammans med samhällsföreningen Hublix bestämma målgrupp och test.
Datum: 27 februari 2024
Representanter från MOVE-projektet kommer under våren möta engagerade invånare i några av Varbergs kommuns olika byalag. Vid årsmötet för Kungsäter-Gunnarsjös bygdelag delade representanter från MOVE-projektet information gällande projektet och, framför allt, fick de möjlighet att lyssna på de värdefulla tips, åsikter och önskemål som invånarna i Kungsäter och Gunnarsjö har gällande projektets genomförande.
Dessa möten är en del av det pågående arbetet med att samskapa utvecklingen och utformningen av MOVE-projektet. Varje samhälle har unika insikter och perspektiv som är betydelsefulla för MOVE-projektet och kommunens framtida arbete.
Vi i MOVE-projektet tackar Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag för det varma välkomnandet och ser fram emot ett fortsatt samarbete.
Datum: 26 februari 2024
Tematikgruppsmöte nummer två hade fokus på att samla ihop var alla partners är i projektet för att förstå hur vi kan lära av varandra. Företaget Nudgd fortsatte sitt arbete med gruppen genom att ge goda exempel på nudgeing och presenterade verktyg COM-B i syfte att förstå målgruppen i beteendeanalysen. Lene från Midtrafik presneterade deras metod för samskapande som tagits fram i samband med arbetet med närtrafik på Jylland. Deltog på mötet gjorde representanter från Region midtJylland, Agder kollektivtrafikk, Herning Kommune, Kungsbacka kommun och Varbergs kommun
Datum: 22 november 2023
Skolbarn i Sverige rör inte på sig tillräckligt mycket. Inom projektet MOVE har Varbergs kommun arbetat för att vända den trenden. Under hösten har Varbergs kommun genom kampanjen ”på egna ben” jobbat för att uppmuntra elever på mellanstadiet att ta sig till skolan med cykel, till fots eller med kollektivtrafik. Kampanjen pågick under fem veckor där hela klassen tävlar och utbildas tillsammans.
Kampanjen var uppbyggd som en spännande poängjakt där alla deltagande klasser tävlade mot varandra om fina priser. En viktig del är att alla elever klassen ska känna sig delaktig. Därför får elever som måste bli skjutsade med bil också delta och samla poäng genom att de blir avlämnade eller hämtade på en bestämd plats ca 500 meter från skolan.
För att engagera hela familjen kunde eleverna samla bonuspoäng genom att påverka ett syskon, en kamrat eller vuxen att inte åka bil utan göra gemensam sak med eleven och också resa på ett hållbart sätt till och från skola eller arbete.
Årets kampanj resulterade i att deltagande klasser tog sig på egna ben ca 1070 mil.
Datum: Okt-nov 2023
En viktig del i MOVE-projektet är att testa metoder för samskapande med barn och unga. En möjlighet som dök upp var att låta gymnasieelever jobba med form och färg tillsammans med experter, vilket Varbergs kommun positivt tackade ja till.
Under november månad genomförde trafikavdelningen två träffar i Varberg tillsammans med konsultbyrån Trivector, Studio Raevling samt elever på Peder Skrivares skola. Syftet var att utforska hur bilder kan ingå i att kommunicera kring hållbarhet.
Workshops med skapande i fokus
I workshop 1 reflekterade eleverna kring agenda 2030-målen och på frihet och mobilitet utifrån deras resvanor samt reflektera kring vad olika resvanor har för påverkan på samhället i stort.
I workshop 2 undersökte eleverna hur tillgängligt dagens trafiksystem är utifrån olika målgrupper resbehov. Utifrån en utvald målgrupp analyserade de behov och utmaningar i dagens trafiksystem och skissade på möjliga lösningar.
Vad händer sen?
I nästa steg skall eleverna, genom ett gymnasiearbete våren 2024, ta fram en vision för Varbergs centrum med fokus på transportsystem. Även där ska problemområden och förbättringsmöjligheter identifieras och det skall jobbas fram visuella lösningsförslag.
Datum: 8 nov och 29 nov 2023
Deltagare från Region midtJylland, Agder kollektivtrafikk, Herning Kommune, Agder fylke, Kungsbacka kommun och Varbergs kommun ska under hösten tillsammans med företaget Nudgd ta fram en behovsanalys för att konkretisera idéer inför samskapelse med byar och knutpunkter på våra respektive orter. Idéerna ska användas för att uppmuntra invånare att prova mer hållbara resalternativ under projektperioden.
Datum: 13 oktober 2023
För första gången samlas alla partners från Sverige, Danmark och Norge för samskapande i Ålborg
Den 25 till 27 september träffade Varbergs kommun för första gången våra projektpartners i projektet MOVE.
Projektet handlar som att hitta vägar att förbättra det hållbara resandet för barn och unga och genom knutpunkter på landsbygden.
Projektet är uppdelat i två delar där Hamn och gatuförvaltningen kommer utveckla säkra skolvägar för barn och unga och näringslivs- och destinationskontoret och Samhällsutvecklingskontoret ska jobba med knutpunkter i ytterområden. I projektet kommer det ingå att arbeta med Nudgeing där är Varbrergsföretaget Nudgd Länk till annan webbplats. är upphandlade som projektstöd.
Resan till Ålborg var intensiv och gav goda relationer med våra projektpartners som vi kommer kunna utbyta erfarenheter och samskapa med under projektets gång. I partnerskapet finns mycket erfarenhet kring mobilitetsfrågor och dialog som Varberg kan ha nytta av.
Datum: 25-27 sept 2023
Här samlas projektgruppen som består av personal från trafikavdelningen, offentliga rummet, samhällsplaneringsavdelningen och näringslivs- och destinationskontoret
Deltagare från fyra avdelningar träffas och diskuterar möjligheter för samarbete, bollar idéer och går igenom projektplanen för MOVE.
Två arbetspaket är i startgroparna, bytespunkter på landsbygden och mobilitet för barn och unga i Varberg.
Datum: 5 sept 2023