12 augusti 2021

Välkommen till Varberg - Fästningens B&B/Vandrarhem

Inne på Varbergs fästning ligger Fästningens B&B/Vandrarhem där gästerna bor i de mysiga och unika gamla fästningshusen. Carl Einerfors och Amelie Willner tog över verksamheten med drömmen om att få styra sin egen tid och få arbeta tillsammans. Det viktiga kriteriet i denna dröm var att verksamheten skulle ligga på en vacker plats, helst vid havet. Och det var där Varberg kammade hem vinsten!

Vilka är ni?

Carl Einerfors och Amelie Willner heter vi som driver Fästningens B&B/Vandrarhem Länk till annan webbplats. sedan lite drygt ett år tillbaka. Vi flyttade ner till Varberg för att överta denna verksamhet och lämnade en trygg och stabil vardag i lilla Nynäshamn, söder om Stockholm. Amelie är barnsjuksköterska och arbetade på ortens BVC och Carl, som är utbildad civilingenjör, pendlade till sitt jobb på en myndighet i Stockholm. Livet rullade på och barnen började i skolan. Det välbekanta ”ekorrhjulet” snurrade snabbare och snabbare och känslan av att bryta oss loss växte sig allt starkare. Det fanns en längtan hos oss båda efter något annat. En tillvaro där vi kunde styra vår tid och arbeta tillsammans och få mer tid ihop hela familjen. Successivt tog idén om den egna verksamheten form.

Varför har ni valt att etablera er i Varberg?

Egentligen var det en slump att vi hamnade just i Varberg, men det är vi mycket glada över då vi trivs väldigt bra här. Vår dröm om den egna verksamheten hade ett viktigt kriterium och det var att den skulle ligga på en vacker plats och helst vid havet, som vi älskar. Vi ville kunna stanna upp i vardagen och hämta energi från platsen och inte längre känna att vardagarna mest var en transportsträcka till helgen. Vi tittade aktivt på olika verksamheter inom besöksnäringen och var öppna för att flytta både norrut och söderut. Höga kusten och Österlen var högintressanta men så dök det upp en annons om en boendeanläggning på en fästning i Varberg. Vi åkte ned hit hösten 2019 och trots regn och rusk och snålblåst så fastnade vi direkt och kände att detta var platsen för oss. Vi stortrivs verkligen på fästningen och i Varberg!

Vad är ert mål och vision för er verksamhets utveckling i framtiden?

Vårt första mål är att få företaget att överleva pandemin för att sedan få driva verksamheten under mer normala förutsättningar där människor kan resa och träffas igen. Vi vill att fler ska få besöka vårt unika boende på fästningen och få uppleva denna mäktiga plats vid havet. Vi har satt upp mål om tillväxt och ökat antal gästnätter framöver. Samtidigt vill vi behålla den småskaliga och familjära känslan där vi har tid att möta gästerna och ta del av deras spännande reseberättelser och livserfarenheter. Vi vill förädla verksamheten på ett av Varbergs främsta besöksmål, stärka lokala samarbeten och ge gästen en unik boendeupplevelse mitt i historien, precis vid havet. Att bo i de gamla husen inne på fästningen är något utöver det vanliga, så vi ser att verksamheten har en stor utvecklingspotential.

Carl och Amelie

Korta fakta:

Näring:Besöksnäring/Vandrarhemsverksamhet
Adress:
Varbergs fästning byggnad 10, 432 44 Varberg
Antal anställda: 2 heltidsanställda (vi själva) och sommartid ytterligare 8 säsongsanställda.
Rolig fakta om företaget: Hos oss kan du bland annat övernatta i det gamla fästningsfängelset från 1800-talet. Den sista fången ”checkade ut” från fängelset för snart 100 år sedan. Nu har DU möjlighet att checka in i dessa bevarade celler, men med den smidiga skillnaden att låsning av dörren numera sker från insidan.

Senast ändrad: 2021-08-12