Choose language
Other:

Aktivitetskalender

Det är mycket arbete som sker i SMaRT projektet. På den här sidan lyfter vi fram några av de aktiviteter som Varberg har anordnat eller deltagit i.

Datorskärm

Digital Workshop

Projektdeltagare från Danmark och Sverige samlas för en digital workshop, anordnad av Destination Läckö-Kinnekulle.

Under workshopens första dag fick vi ta del av projektets nya kommunikationsstrategi och vi fick en uppdatering om genomförda aktiviteter från våra olika partners. Dag två var fokus på hur vi ska få ihop de olika delarna i projektet till att bli en helhet och vi avslutade dagen med att diskutera hur vi kan vässa våra egna mål så att de kan bidra till helheten

Datum: 23-24 sep 2021

en person som hyr cykel

Drift av hyrcyklar

Under sommaren har Jonathan Nilsson ansvarat för driften av hyrcykelsystemet.

Förutom den dagliga kontrollen av systemet, har arbetet mestadels av bestått av förflyttning av cyklar, pumpa däck samt enklare lagningar. Statistik över uthyrningarna och inrapporterade fel och problem kommer under tidig höst att sammanställas och analyseras för att sen användas i arbetet med att ta fram en hållbar affärsmodell för den fortsatta driften.

Datum: 6juni – 30sep 2021

Cyklar på strand

Premiär för Varbergs hyrcyklar

Äntligen på plats! Premiärhelgen för hyrcyklarna bjöd på strålande fint väder och den inleddes med en pressvisning under fredagen. Hallands nyheter fanns på plats vilket resulterade i ett reportage i tidningen under helgen. Under den första veckan provade inte mindre än 80 personer det nya hyrcykelsystemet vilket var över förväntan.

Datum: 4-6 juni 2021

Illustrationer på affisch och värdekupong

Undersökning om resvanor i Apelviken

Under två veckor i juni har en undersökning med besökare i Apelviken genomförts. Resultatet ska användas av Chalmers för att beräkna CO2-utsläpp och ligga till grund för projektets nollmätning avseende resvanor och attityder.

Undersökningen gjordes i verktyget Microsoft Forms och deltagarna använde sina egna telefoner eller lånade en Ipad. Genom att scanna en QR-kod fick de tillgång till formuläret och som tack för hjälpen fick de hämta ut en glass eller kaffe/bulle på Destination Apelvikens servicebutik.
Undersökningen tog i snitt ca 8 min att genomföra och vi fick in 256 svar.

Datum: 6-20juni 2021

en cykel

Montering av cyklar på Cycleurope

100st cyklar har producerats och färdigställts på fabriken i Varberg och nu väntar några intensiva dagar. Alla cyklar ska förses med namn i systemet och låsen från Donkey Republic och reklamskyltar ska monteras innan cyklarna är redo att rullas ut till de olika uppställningsplatserna.

Datum: maj 2021

En parkerad cykel vid en väg och kyrka

Cykelsafari i Valinge

Arbetspaketen i SMaRT-projektet handlar bland annat om att förbättra förutsättningarna för utökat cykelresande genom Halland samt utveckla mobilitetslösningar i kombination med kollektivtrafik.

Personal på NOD har under en dag genomfört en cykelsafari i Valinge för att göra observationer som kan vara till hjälp i detta arbete.

Datum: 27 april 2021

en laptop

Varberg värd för digital workshop

I slutet av mars var det dags för Varberg att anordna en av SMaRT-projektets gemensamma workshops. Ett tillfälle för projektets svenska och danska deltagare att samlas för inspiration och kunskapsdelning.

Eftersom Covid-19 fortsatt håller världen i ett järngrepp hölls workshopen digitalt. Workshopen som hade temat framtidens reselösningar, användardriven innovation och beteendeförändring bjöd på inspirerande föreläsningar av bl.a. Sara Tunheden från SKR och Tobias Nordström från Spacescape.

Projektdeltagarna fick möjlighet att jobba med sina respektive uppdrag utifrån de metoder som lyfts fram, lyssna på hur andra grupper gjort och ge feedback till varandra. De två workshopdagarna fyllde på med ny härlig energi till att ta nästa steg i vårt projekt.

Datum: 23-24 mars 2021

Människor som konfererar

Workshop med Trivector

Under ledning av konsulten Trivector samlades deltagare från Varbergs kommun i en workshop för att diskutera rådande förutsättningar för ett hyrcykelsystem i Varberg samt identifiera målgrupper och lämpliga platser för upphämtning/återlämning av hyrcyklar.

Det konstaterades att systemet behöver vara

  • Tillgängligt - många cyklar på många platser
  • Säsongsanpassat
  • Billigt, särskilt för pendlare
  • Enkelt att använda
  • Tydligt Varbergsprofilerat
  • Flexibelt – lämna/hämta i zoner
  • Ej elcyklar

Datum: 2 sep 2020

människor framför en bil

Skyltning av Åkullaleden

NOD och Hamn- och gatuförvaltningen har samarbetat och identifierat lämpliga platser för skyltar utmed Åkullaleden. Dessa ska hjälpa cyklister att hitta och koppla samman den populära leden med Kattegattleden. Nu är skyltarna på plats och kan guida både varbergare och besökare hela vägen ut till Åkullas välbesökta friluftsområde.

Datum: 25 maj 2020

människor som cyklar

SMaRT-möte i Åkulla

Personal från NOD och Region Halland träffas på Åkulla Outdoor Resort under två intensiva dagar i maj. På agendan står identifiering av strategiska platser kopplat till cykling, cykelledsutveckling, projektbudget, upphandling samt genomgång av projektets olika arbetspaket.

Datum: 6-7 maj 2020

Människor som konfererar

Uppstartsmöte i Varbergs Kommun

Deltagare från NOD och Hamn- och gatuförvaltningen träffas och diskuterar möjligheter för samarbete, bollar idéer och går igenom projektplanen för SMaRT.

Datum: 22 jan 2020

Ben och Cyklar

Cykelverkstad på Arena Varberg

SMaRT-projektet deltog på Varberg Sessions en regnig januarimorgon och uppmanande deltagarna att ta cykel istället för bil till Arena Varberg. Kampanjen var lyckad och totalt var det 33 personer som nappade på erbjudandet om en fri cykelservice under tiden som föreläsningarna pågick.

Förutom en POPUP cykelverkstad genomfördes en kvantitativ undersökning med besökarna där de fick svara på frågor om resvanor och komma med idéer på förbättringar som kan göras för att främja cyklingen i Varberg. Närmare 300 personer deltog i undersökningen.

Datum: 15 jan 2020

Senast ändrad: 2021-09-27