28 juni 2021
Inspelning i studio

Projektledare Julia Anding, landskapsarkitekt Åsa Svensson och moderator Emma Gunnarsson spelas in av producent Christian Frick i Impact house.

Varberg for Future – ett digitalt forum med fokus på innovativ och hållbar platsutveckling

Under fyra dagar i början av juni anordnades Varberg for Future, ett digitalt forum med fokus på en innovativ och hållbar platsutveckling. ”Tittarna” fick ta del av experters kunskaper om autonoma fordon, diskussioner om framtidens hållbara resande, trendspaningar kring en hållbar destinationsutveckling och vi blev inspirerade av eldsjälar inom Varbergs besöksnäring.

Varbergs kommun deltar i ett EU-finansierat projekt ihop med 11 andra länder i norra Europa. Projektet kallas PAV-projektet (Planning for Autonomous Vehicles) och handlar om att skapa kunskap kring hur vi kan utveckla ett hållbart resande för framtiden. Genom att delta i projektet får kommunen kunskap om hur framtida stadsplanering kan utformas med hjälp av självkörande fordon samt vilka möjligheter och vilken nytta de kan bidra med till Varbergs vision om en hållbar stad.

Filmer att inspireras av

I samband med att PAV-projektet skulle genomföra en pilotkörning med en självkörande buss i Apelviken föddes idén om att anordna föreläsningar och workshops om hållbar mobilitet och destination. Då Covid-19 pandemin och rådande restriktioner satte stopp för ett fysiskt evenemang fick vi tänka om och det digitala forumet Varberg for Future tog form.

I Varberg finns en mötesplats för utvecklingsprojekt som kallas Impact House Halland Länk till annan webbplats.. Lokalerna är skapade för att främja möten och interaktion, med tillgång till modern teknik och kapacitet att genomföra olika former av digitala sändningar. Varberg for future genomfördes under första veckorna i juni och innehållet sändes ut via youtube.

Lotta Bergenholtz, Julia Anding och den självkörande bussen.

Bilder från pilotkörningen av den autonoma bussen i Apelviken, här inspekterad av Julia Anding och Lotta Bergenholtz.

Porträttbild av Staffan Bolminger

Staffan Bolminger

Hur tar vi oss fram i framtiden?

De två första sändningsdagarna gick under temat Hållbar mobilitet och fick vi ta del av Nobinas* expertkunskaper kring autonoma bussar och tjänsten ”Mobility as a Service”. Staffan Bolminger på FOG Innovation* pratade om en ”Hållbar stadsutveckling med smart mobilitet och logistik”.

Så här säger Staffan (expert på hållbar stadsutveckling) om satsningen på forumet Varberg for future:

”Vi vet inget om framtiden för ingen av oss har varit där! En framtidsanalys är både analytisk aktivitet och en kreativ process: Vi kan förstå vilka faktorer som påverkar framtiden men också påverka framtiden genom våra val! ”

Se Staffans föreläsning här! Länk till annan webbplats.

Under de två avslutande dagarna gick fokus över till att prata om hur man kan utveckla och arbeta mot att bli en hållbar destination. Trendspaningar, Varbergs första hyrcykelsystem, Cirkulära affärer och byggprojektet Apelviken 365 är några av de föreläsningar som sändes live och som ni nu kan ta del av här Länk till annan webbplats..

Är du nyfiken och vill veta mer om PAV-projektet?

PAV-projektets officiella sida Länk till annan webbplats.

Varbergs kommuns information om PAV Länk till annan webbplats.

Kommande aktiviteter

Under hösten 2021 planeras för en digital workshop om framtidens hållbara mobilitet och affärsmodeller tillsammans med lokala företag som på olika sätt kan bidra i Varbergs utveckling. Workshopen finansieras av PAV-projektet och leds av Max Wehlin, utvecklingsstrateg med fokus på infrastruktur, mobilitet och samhällsanalys på Samhällsutvecklingskontoret i Varberg.

Vill du delta eller veta mer?
Kontakta Max Wehlin på e-post: max.wehlin@varberg.se

Läs mer om projektet Länk till annan webbplats.

*Nobina är Nordens ledande kollektivtrafikföretag.
Läs mer om Nobina Länk till annan webbplats.

* FOG Friends of Gothenburg Innovation arbetar med innovation och utveckling kopplat till växande samhällen och städer.
Läs mer om FOG Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2021-09-21