25 november 2021

Cirkulär kickstart – ett program där företag får en skjuts framåt i sin cirkulära omställning

Genom BAS-projektet* stöttas Halländska små och medelstora företag att utveckla sina verksamheter på ett lönsamt och hållbart sätt. Detta genom att tillgängliggöra processledning, kunskap och samverkansplattform, paketerat som Cirkulär kickstart!

Allt fler företag vill satsa på cirkulär ekonomi

I den cirkulära ekonomin utformas affärsmodeller utifrån en kretsloppsekonomi där avfall designas ut och resursslöseri minimeras. Med cirkulär ekonomi som vägvisare i affärs- och verksamhetsutvecklingen kan företag utveckla och genomföra idéer som bidrar till lönsamhet och utveckling samtidigt som de arbetar mer hållbart.

Att gå från linjära ekonomiska system till ett cirkulärt ekonomiskt system kräver en omställning i hur verksamheter formulerar och genomför sina affärsmodeller, och hur man samverkar för att hitta möjligheter.

Många företag i Halland ser potentialen men uppger att de behöver en skjuts i både kunskap och aktiviteter för att komma vidare med den cirkulära utvecklingen.

Cirkulär kickstart – vad innebär programmet?

Cirkulär Kickstart är process i 5 steg för att snabbt identifiera och utveckla cirkulära utvecklingsmöjligheter i ert företag. Målet är att ta fram en handlingsplan för hur företagen skall förverkliga de högst prioriterade möjligheterna.

Företag som hittills gått programmet har fått utforska vad cirkulär ekonomi är, hur det kan appliceras i just deras verksamhet, varför det är viktigt och vilka strategier som används samt tar del av inspirerande exempel samt framgångsfaktorer. Målet efter att programmet är slut är att företaget skall ta nästa steg för att ställa om med stöd av de kunskaper de fått i cirkulär kickstart.

Läs mer om Cirkulär Kickstart Länk till annan webbplats.

Fakta

  • EMC – Energi- och miljöcentrum driver cirkulär kickstart i samarbete med Varbergs kommun.

  • Hittills har 6 företag genomgått hela affärsprogrammet Cirkulär Kickstart.

  • Samtliga företag har tagit fram en handlingsplan och utvecklat intressanta idéer kopplat till cirkulära strategier och affärsmodeller.

  • Under hösten 2021 är ytterligare 4 företag igång på omgång två.

Cirkulär kickstart är en del av projektet BAS och möjliggörs genom finansiering från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Halland.

Information om projektet BAS – bygga attraktiva samhällen för företag* Länk till annan webbplats.

3 loggor BAS, Region Halland, Varbergs kommun
Senast ändrad: 2021-11-25