24 oktober 2025

Hej Niklas Gustafsson!

Från restaurangkök i Stockholm till surdeg och pizzaugnar i Varberg. När Niklas Gustafsson flyttade hem till västkusten för att starta Kustbageriet tillsammans med sin fru Jenny, blev det början på ett nytt kapitel – ett där passionen för hantverk, smak och kvalitet står i centrum. Idag är han med och driver både Kustbageriet och Bränn pizzeria, och ser Varberg som den perfekta platsen att låta kreativiteten jäsa – med havet, råvarorna och gemenskapen runt hörnet.

Vem är du?

- Jag heter Niklas Gustafsson och driver Kustbageriet tillsammans med min fru Jenny Bergsten och Bränn pizzeria tillsammans med bröderna Fredrik och Henrik Johnsson. Jag är utbildad kock i grunden och har gått på Restauranghögskolan i Grythyttan. Arbetade flera år på restauranger i Stockholm innan jag sadlade om till bagare och började jobba hos Johan Sörberg på Riddarbageriet.

Hur kommer det sig att du valde att flytta till Varberg?

- Jag är uppvuxen i Varberg så när det blev aktuellt att starta ett eget bageri i samma veva som vi bildade familj blev det ett naturligt steg att flytta hem till västkusten igen.

Vad är det bästa med att driva företag i Varberg?

- Det är väldigt kul att driva företag i en stad där det finns både framåtanda i näringslivet och kunder som uppskattar kvalité. Det finns verkligen ett stort matintresse i Varberg och vi har haft turen att hitta duktiga medarbetare som varit med oss sen start.

Vilket är ditt mål och din vision för ditt företag?

- Att fortsätta utvecklas, vill ständigt lära mig nytt inom hantverket. Det är alltid kul när kunder kommer in i bageriet och hittar en ny favorit t.ex en Kouign Amann från Bretagne som påminner om en semester i Frankrike eller testar vår variant på en klassisk sirapslimpa som smakar precis som i barndomen. Nästan alla har en relation till bröd. Bränn pizzeria öppnade förra året och vi har haft en kanonstart, vi ser fram emot att fortsätta utveckla företaget och förhoppningsvis hitta en större lokal.

Vad gör Varberg till ett härligt ställe att leva på?

- Närheten till skog, hav och land. Vi bor i ett skafferi!

Någon rolig fakta om dig?

- Jag var med i Sveriges allra första bagarlandslag och har tävlat i VM-final i Paris 2008. Vi hade inte en chans mot hårdtränade fransmän och japaner men det var en kul erfarenhet och vi hamnade på sjätte plats.

Senast ändrad: 2025-10-24