03 mars 2023

Hej Erica Karlsson, Södra Cell!

Södra Cell ser samverkan med skola och utbildning som en väldigt viktig del i att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning. Såpass viktig att de till och med har en kompetensstrateg i sitt team som jobbar engagerat med detta. Från att påverka skolutbildningars innehåll till interna inskolningar, många sommarjobb och mottagandet av 30 praktikelever om året så tar dem ett stort ansvar för en ljus och kompetensrik framtid för branschen!

Vem är du/ni?

- Jag är en riktig Varbergspatriot som älskar min stad men skäms nästan för att skriva att jag inte kan surfa. Jag har förmånen att få jobba som kompetensstrateg på pappersmassabruket på Södra Cell i Värö.

Jag brukar beskriva det som att min roll har två delar – Extern kompetensförsörjning och intern kompetensutveckling.

Kvinna i arbetshjälm framför byggnaden Södra Cell.

Den första delen innebär att jag samordnar alla våra skolkontakter, från grundskolan upp till universitetsnivå. Jag är med i olika programråd och styrelser för att påverka utbildningarnas innehåll så det matchar vad vi behöver för kompetenser framåt. Jag har förmånen att samordna alla elever som är hos oss på någon form av praktik. Visste du att vi tar emot över 30 elever per år? Utan alla engagerade chefer och handledare hade det aldrig varit möjligt så det är vi så tacksamma för!

Den interna kompetensutvecklingen grundas i att vi alla har den kompetensen vi behöver för att göra vårt jobb så bra som möjligt, både nu och framåt. Jag är bland annat samordnare för våra inskolningssamordnare på skiften som fungerar som handledare för nyanställda processtekniker och skapar olika inskolningsprogram.

Vad är ert mål och vision för verksamheten i framtiden? Vad händer i den närmsta framtiden?

Man som går i skyddskläder i en trappa i Södra Cells pappersbruk.

- Vi på Södra har satt stort fokus på kompetensfrågorna framåt, så jag ser fram emot att få fortsätta utveckla och utvidga det jag idag gör med skolkontakterna och allt vad det innebär. Att vara en attraktiv arbetsgivare är grunden i mycket av det jag gör och i det skapa nyfikenhet hos unga personer för vår bransch, något jag verkligen brinner för!

Vi har precis publicerat våra annonser för sommarjobb där vi i år erbjuder 40 platser på 18 olika avdelningar. Sommarjobb är en viktig del för att inspirera till vår bransch och ge unga personer erfarenhet att använda framåt i sitt arbetsliv. Det blir då extra roligt när vi har möjlighet att ta emot så många!

Hur tycker du/ni att företagsklimatet i Varberg är?

- Utan samarbetet med kommunen hade majoriteten av de samarbeten, projekt, utbildningscertifieringar med mera som vi är engagerade i inte existerat. Det blir därmed helt avgörande för mig i min roll och oss på Södra att det samarbetet fungerar så pass bra som det gör. Det skapar även bättre förutsättningar för oss att samarbeta med andra företag i samma bransch, där vi delar situationen kring kompetensbristen och har större möjligheter att göra något åt det – både på kort och lång sikt.

Rolig fakta

- Vi är en ekonomisk förening – föreningen ägs av våra 53 000 medlemmar, som äger skog i Södra Sverige. Så troligen har du en granne, en släkting eller någon i din närhet som är Södra-medlem.

Vi tillverkar runt 800 000 ton pappersmassa/år i fabriken i Värö vilket är otroligt mycket och är svårt att se framför sig. Men det motsvarar ungefär var tionde toalettpappersrulle runt om på butikshyllorna i hela Europa.

På Lindex, Jack&Jones och snart Filippa K kan du köpa kläder tillverkade av vår tillverkningsprocess som kallas för OnceMore och är världens första storskaliga process för återvinning av textil av blandmaterial. På Södras massabruk i Mörrum kombineras textilavfall med träcellulosa från Södras medlemmars skogsbruk till en textilmassa som sen blir till kläder i din butik.

Under Varbergsgalan 2023 prisades ni för Årets samarbete för framtiden. Vad betyder priser för er?

Erica Karlsson från Södra Cell på Varbergsgalan.

- Det innebär väldigt mycket för mig! En stolthet över att det vi gör tillsammans uppmärksammas. Jag är så oerhört tacksam för att jag har många engagerade kollegor runt omkring mig som gör detta möjligt. Vi, likt många i vår bransch står mitt i en stor kompetensbrist kopplat till betydande yrken som underhållstekniker, processtekniker, elektriker och specialister. Vilket innebär att alla aktiviteter är viktiga för att täppa igen det gap vi ser. Vi behöver fortsätta jobba brett med frågorna tillsammans med andra företag i samma bransch.

Juryns motivering:
Massa skola-arbetsliv har det blivit! Under ett och ett halvt decennium har elever i grundskolan och gymnasiet mött företagets olika yrkesföreträdare i aktiviteter som bidrar till elevers valkompetens.

Ett pärlband av samarbeten där nyfikenhet, kreativitet och kunskapande motiverar barn och unga att uppnå sina drömmar och mål. SKAL, IGEday, MOA-mässan, Teknik och surf – ja, massa skola-arbetsliv blir det – också fortsatt framåt då företaget ser samverkan med skola och utbildning som viktig del i att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning!

Korta fakta

Företagsnamn: Södra Cell
Webbplats: www.sodra.com Länk till annan webbplats.
Adress: Södra Cell Värö, 432 86 Väröbacka
Bransch: Skogsindustri

Senast ändrad: 2023-03-03