19 januari 2023

Hej Recordia!

Möt den rutinerade musikproducenten Fredrik Larnemo som inom väggarna av en gammal test-fastighet för försvarets jetmotor driver en av norra Europas största anläggningar för ljudproduktion. Här görs förutom musik även ljud till TV- och radioreklam, böcker, filmer och mycket mer!

Vem är du?

Jag heter Fredrik Larnemo och är ljud- och musikproducent sedan 34 år och driver Recordia. En av norra Europas största anläggningar för ljudproduktion med två stora inspelningsstudios och flera produktionsstudios.

Förutom musik producerar vi även ljud till företag och mediebranschen. Det kan vara TV- och radioreklam, ljudböcker, podcasts, telefonväxlar, ljudläggning och filmmix i surround mm. Nya Recordia erbjuder även fantastiska möjligheter med scen och bioduk till konserter, föreläsningar, företagsevent, streaming mm.

Under åren har jag haft förmånen att få jobba med artister och författare som Ulf Lundell, Lill-Babs, HepStars, Harpo, Jan Myrdal m fl.

Varför har du valt att starta ditt företag i denna branschen?

Kontrollrum studio Recordia

Jag brukar skämta ibland att ”jag har förlikat mig med mitt öde”. Skämt åsido så började jag intressera mig för musik och ljud i väldigt ung ålder. När musiken väl hade ”prickat rätt in i hjärtat” så fanns det ingen återvändo, den betydde allt för mig. Tidigt berättade jag för mina föräldrar att; jag ska bli musikproducent!

Även om de kanske inte trodde på det till fullo vid den tiden och min väg var ganska vinglig i början så fanns de alltid där och stöttade mig. Det är en väldigt tuff bransch och jag är stolt över att fortfarande vara kvar efter så här många år.

Vad är ditt mål och vision för verksamhetens utveckling i framtiden?

Ett stort mål var att bygga Sveriges största (privataägda) inspelningsstudio i Varberg. Målet är nu att utveckla verksamheten vidare till ett ”multihus” med massa spännande verksamheter som livekonserter, masterclasses, konst- och fotoutställningar, företagsevenemang mm.

Just nu har vi paus i vår utbildningsverksamhet men i framtiden hoppas jag att vi åter kommer att kunna erbjuda vår yrkesutbildning för ljud- och musikproducenter.

Jag har även en stark dröm att vara med och utveckla Sveriges främsta estetutbildning med inriktning musikproduktion.

Rolig fakta

recordia studio fasad

Nuvarande Recordia ligger i en betongfastighet som tidigare tillhörde Flygtekniska försöksanstalten (FFA) i Bromma. Jag var själv med och demonterade byggnaden som sedan kördes ner på tjugofyra långtradare med trailers. Fastigheten användes tidigare som testrigg till jetmotorn på JAS Gripen. Med andra ord en fastighet som står stadigt även för de värsta metal-riffen du kan tänka dig...

Korta fakta

Adress: Blästergatan 1, 432 32 Varberg
Antal anställda: I nuläget har jag inga fastanställda utan jobbar tillsammans med en pool av timanställda och frilansare.
Näring: Ljud- och musikproduktion.

Senast ändrad: 2023-01-23