26 oktober 2022

Hej Bar Glou Glou!

Ett rivningskontrakt, ett gäng eldsjälar, återbrukstänk och en brinnande passion för mat och vin. Där har vi receptet för Bar Glou Glou. Läs om deras resa från vinbar på Fårö till drömförverkligandet av att få driva eget i Varberg.

Vilka är ni?

Bar Glou Glou är Viktor Ekman, född och uppvuxen på Södermalm i Stockholm, utbildad lärare som fastnade i restaurangbranschen och har jobbat både i Stockholm och på Fårö, Gotland. Och så är det jag, Julia Tovedal, född och uppvuxen i Varberg. Flyttade för ca tio år sedan upp till Stockholm där intresset för mat och vin tog fart på riktigt och där vägarna långsamt tog mig till Fårö där jag och Viktor träffades. Det blev blixtkärlek och sedan tillbaka till Stockholm för ett år av en sommelier- och matsalschefsutbildning på restaurangakademien för min del, sen tillbaka till Fårö, där vi drev en vinbar och vinansvaret på anslutande restaurang.

Bar Glou Glou är även Mats Tovedal & Maria Christensen - Mina (Julia) föräldrar och otroliga matkreatörer, som drivit många egna ställen i stan tidigare och nu landat båda två i skolkök inom kommunen. För dem blev vinbaren ett kul sidoprojekt på sidan om.

Vägg med namnet Glou Glou

Namnet Glou Glou står för Glug Glug (det vill säga ljudet som uppstår vid klunkande av t ex vin). Och klunkvänliga viner, naturligt framställda utan tillsatser var grundpelaren när vi tog idéerna framåt, konceptet för maten landade i enkel mat med hög kvalitet som ska vara lätt att äta till vin.

Och så vips så sprang vi på lokalen som fiskexporten hade lämnat två år tidigare. Kyldisk, kylar, en träbänk och räkskal var det som fanns kvar. Det var ett rivningskontrakt eftersom huset ska rivas i samband med byggnationen av nya Västerport. Men mer taggade än störda av det korta kontraktet som då pratades om två år, så kändes det så kul att få testa på att driva en tillfällig bar!

Så vi hade en lokal, nästintill tom. Vi ville inte lägga ner pengar på att renovera och bygga ett kök i ett hus som ska rivas. Vilket ledde oss till det självklara valet att köpa en vedugn och utgå ifrån den. Kyldisken lades ut på blocket och hämtades av några som skulle öppna en livsmedelsaffär i Kroatien. De stora kylarna som stod kvar längs väggen monterades ner och sparades i mindre delar och av dessa byggde vi bänkar, kök, utemöbler, köksö och klädhängare.

Återbruk blev en självklarhet och tidigt bestämde vi oss för att köpa allt begagnat. Porslin, all textil, stolar, vattenglas och bestick är köpt på loppis eller blocket.

Varför valde ni att etablera er i Varberg?

När den lilla ön Fårö stängde ner mer och mer efter högsäsongen tog vi oss till Varberg för ett år sedan, planen var att återkomma till Gotland följande sommar men ju mer vi kände efter så var längtan så stor efter att få stanna kvar.

Drömmen sedan vi träffades har alltid legat någonstans i att ha ett eget ställe och när vi flyttade till Varberg kändes det självklart att vi skulle öppna här någon gång i framtiden. Att det skulle gå såhär snabbt var inget vi räknade med men vi är så otroligt glada att det hände nu.

Vi brinner för vin, att lära ut, att vara inkluderande och att alla ska känna sig bekväma att ställa frågor eller vara ärliga med vad man på riktigt tycker är gott. Allt för att upplevelsen ska vara fantastisk för alla.

Bord och stolar

Vi tror på ett Varberg med ett rikt näringsliv året runt och vi tror att kontinuitet, ärlighet och kvalitet smittar av sig.

Vi vill att fler ska hänga på och öppna roliga platser att umgås på med god mat och dryck, vi vill att fler ska våga bredda näringslivet i Varberg för att vi alla ska ha någonstans att gå till om några år. Därför känns det extra kul att ha hamnat på en plats som så många tänker på som för långt bort. ”Ingen går över spåret efter sommaren..." Vi hoppas att vi kan bevisa att det inte är för långt att ta sig, även när vädret blir sämre.

Vi önskar också att allt inte behöver vara koncentrerat till fredag och lördag. Att söndagar ska kunna bli en dag för alla med en ovanlig vardag och att du som jobbar helg ska få chansen att ha en ”fredagskänsla” även i Varberg.

Vad är ert mål och vision för verksamhetens utveckling i framtiden?

Vår vision är att göra så mycket kul och inspirerande som möjligt under tiden som vi tycker att det är roligt och meningsfullt. Vi får se om huset rivs först eller om vi letar oss vidare innan. Vad vi vet är att just nu är det ett otroligt roligt och inspirerande projekt och att få göra detta på den platsen vi är på nu är en väldigt stor drivkraft för ett framtida Varberg. Ett Varberg som vi vill bo i.

Mest sålda produkten?

Orangevin! Det har varit så roligt att få lära ut om denna, för många i varberg, nya vinstil!

Korta fakta

Näring: Restaurang/vinbar.
Adress: Skeppsgatan 8 (bredvid Kustbageriet).
Öppet: Torsdag-Söndag, Året runt (med undantag för vissa semesterdagar).
Hemsida: Barglouglou.se Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2022-10-26