17 oktober 2022

Höstens besök hos företagen

Under höstens företagsbesöksvecka fick 21 företag besök av politiker och tjänstepersoner. Tillsammans besökte vi företag inom olika branscher runt om i kommunen. Näringslivet i Varberg är stolta över att få visa upp sin verksamhet men oron inför framtiden med energikris och läget i Europa genomsyrade våra samtal denna vecka.

Under en vecka på våren och en vecka på hösten besöker politiker från kommunledningen tillsammans med tjänstemän från näringslivs- och destinationskontoret ett 20-tal företag. Företagen är av olika storlek och väljs ut från olika branscher och geografisk spridning.

- Det är väldigt värdefullt och lärorikt att möta företagen i deras naturliga miljö. Extra viktiga möten och samtal i dessa oroliga tider, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Näringslivet i Varberg lever fortfarande i svallvågorna av pandemin med resursbrist, prisökningar och svårigheter att få tag på material. Kompetensförsörjning är en fortsatt viktig fråga, många av företagen arbetar aktivt med kompetensförsörjning och samarbetar med både grundskolan och Campus Varberg.

Ett återkommande orosmoln under veckans alla besök var energifrågan. Med oro för ökade kostnader, osäker tillgång och potentiella längre strömavbrott så känns framtiden oviss för många.

- Trots att Varberg har ett robust och varierat näringsliv inom många branscher med både små och stora företag ser vi att det finns utmaningar som rör stegrande priser, räntor, och en oro kring energikrisen, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun.

Under veckan träffade vi:

Nivika Fastigheter Länk till annan webbplats. - från tvätteri till börsnoterat fastighetsbolag som vill verka lokalt och tänker långsiktigt.

Bröderna Johansson Länk till annan webbplats. - Inspirerar kunder att våga välja herrkläder efter sin egen stil.

Sandå Måleri Länk till annan webbplats. - 80 målare och 3 lärlingsansvariga på företaget som tar emot elever från PS och Movant där många sedan blir framtida anställda.

Canseda Länk till annan webbplats. - Importörer och grossister av högklassiga produkter för bild- och ljudåtergivning.

GE Sprinkler Länk till annan webbplats. - Monterar ca 80 000 meter rör på ett år.

Veteranpoolen Länk till annan webbplats. - En av veteranerna i Varberg är född 1933 och det är han som sköter just trädbeskärning och häckklippning. Imponerande!

Hotell Havanna Länk till annan webbplats. - Här stannar gästerna gärna och länge.

Kärleksparken Länk till annan webbplats. - Redan år 1 hade de 56 sommaranställda.

Åkulla Outdoor Resort Länk till annan webbplats. - Closer to nature.

24 hours meal Länk till annan webbplats. - Leverantör till NATO och förser svenska försvarsmakten med mat som har en hållbarhet på 2-50 år! 

Oregon Länk till annan webbplats. - Levererar globalt ca 67 miljoner meter sågkedja och mer än 15 miljoner sågsvärd.

First Camp Björkäng Länk till annan webbplats. - 600 campingplatser varav 500 med el samt 11 stugor.

Fiskexporten Länk till annan webbplats. - Producerar 70 olika produkter från havet!

Autobento Länk till annan webbplats. - Restaurang med robotiserad serveringspersonal.

Intaga-koncernen Länk till annan webbplats. - Framgångsrika företag (Manovi, Grad, Cremo, DA-Elektronik) inom bland annat glasfiberarmering, värme och industritillverkning. Har Sveriges bredaste sortiment av radiatorer.

BåW Fastigheter Länk till annan webbplats. - Familjeföretaget som firar 90 år i år, började sin resa med bildäck och håller nu på med fastigheter. 

Axfood Länk till annan webbplats. - Servar 200 restauranger i Varbergs och Falkenbergs kommun med mat och dryck!

Trioworld Varberg AB Länk till annan webbplats. - Hållbara förpackningar av återvunnen PCR-plast. Ekoplast som startade i Tvååker 1965 är idag en del i Trioworld.

Bröderna Bengtssons Lantbruk - Familjeföretag med tre gårdar som jobbar med både gris, får, mjölk- och ungdjur och skog. En av de 20 bästa mjölkgårdarna i Sverige!

Ica Hunnestad Länk till annan webbplats. - Vill korta "kundvarvet" med service och sortiment över förväntan.

Ramböll Sverige Länk till annan webbplats. - Världsledande inom sjukhuslogistik.

Senast ändrad: 2022-10-18